Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Edward Crowley — Världens farligaste man

Edward Alexander Crowley föddes i England den 12 oktober 1875. Fadern var en familjetyrann som gömde sin själsliga ynklighet bakom ryggen på Gud. Modern var hysteriskt troende. I det strikt kristna hemmet rådde tukt och förbud. Fritidsintressen utöver Bibelstudierna bestraffades konsekvent. Båda föräldrarna tillhörde Plymouthbröderna, en sluten religiös sekt uppkallad efter staden Plymouth och grundad av irländaren Johan Nelson Darby.

Redan som väldigt ung bröt Edward med föräldrarnas tro, inte så mycket för vad de tillbad som för att han var en genuin rebell. Modern kallade honom the beast (vilddjuret). När fadern dog bytte han ut förnamnen Edward Alexander mot Aleister och fick en smak av den individualism som skulle prägla hela hans väsen. Då var han elva år.

Som fjortonåring förlorade han oskulden till en av familjens tjänsteflickor. Vid sjutton smittades han med gonorré av en prostituerad kvinna. Han studerade vid Cambridge, skrev lyrik och försökte mätta sin sexuella aptit under nattliga excesser. Men rastlösheten ville mer än ett promiskuöst leverne. Tillsammans med matematikern Oscar Eckenstein började han klättra i berg. Faran och den fysiska ansträngningen fungerade som uppåt- respektive neråttjack.

Han kom i kontakt med författaren Karl von Eckartshausen som hade ockulta talanger. Tiden var perfekt vald. Europa bjöd på en ockultismens renässans och förebilder fanns det gott om.

Trots utbudet ville Crowley söka källan inom sig själv. Han reste till Sri Lanka, Indien och Kina för att studera yoga och magiska sexritualer (tantrism). Efter utflykter till Hawaii och Mexico landade han i Paris där han 1898 blev medlem i The Hermetic Order of the Golden Dawn. Genom Theodor Reuss — som var djupt fascinerad av Mizraim (ett slags utbildning i de hermetiska mysterierna) och hade antroposofen Rudolf Steiner på sin lärlingslista — blev Crowley medlem i Ordo Templi Orientis. Dessförinnan hade han bildat en egen orden; Argentum Astrum (Silverstjärnan).

Men redan 1903 gifte han sig med Rose Kelly. De träffades i Skottland och firade smekmånad i Kairo. Crowley gick under namnet Chiao Khan och Rose blev besatt när paret övernattade i en pyramid. Efter att Crowley prickskjutit mot en fladdermus föll djuret ner på Roses huvud och började riva och bita henne i hårbottnen. Samma natt kastade hon sig konvulsiviskt mot moskitnätet och bet och rev i det med tänder och naglar. I Kairo påstod hon sig stå i förbindelse med astralplanet. Ett väsen, Aiwass, talade genom henne. Aiwass var en fallisk gud och en reinkarnation av Shaitan, sumerernas djävulsgud. Han hade levt i Kalden på 1700-talet f Kr, under babyloniske kungen Hamurabis epok. Hamurabi skrev världshistoriens första lagtext, Codex Hamurabi, en föregångare till Bibelns tio budord. Nu korsbefruktades antipoderna Gud och Satan när Crowley under tre nätter nertecknade allt som Aiwass berättade genom Rose. Anteckningarna publicerades senare som The Book of the Law, en filosofisk skrift, Crowleys egen koran innehållande religionen Thelemas satser.

”Gör precis vad du vill, ska vara den enda lagen”, kan man läsa i The Book of the Law. Thelema är grekiska för vilja och viljan var Crowleys programförklaring. Hans filosofi innebär ett erkännande av alla religioner och ickereligioner.

Crowley levde livet som han önskade och som hans konstitution begärde. Han tog sig flera älskarinnor och myten säger att varje gång han bjöd hem en kvinna band han hustrun Roses fötter och hängde henne upp och ner i en garderob. Ritualen behagade Roses masochistiska natur. Hon födde dottern Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith, men flickan med de exceptionella namnen dog i tyfus vid ett års ålder. Andra dottern döptes till blygsamma Lola Zaza.

1910 började Crowley med meskalin — en hallucinogen alkaloid från särskilda mexikanska och amerikanska kaktusar. Rose dumpades och mellan 1915 och 1919 öppnade han flera tempel för magi i USA, men templena stängdes av FBI och han flydde till London med nya hustrun Leah Hirsig. Det råkalla, fuktiga klimatet i hemlandet blev för mycket för hans bronkit och astma, så 1920 köpte paret en bondgård i Cefalù på Sicilien. Bondgården inreddes som ett vällustens kloster med erotisk och demonisk konst på väggarna. Barnflickan födde Crowley en dotter och när Italiens diktator Mussolini nåddes av ryktena om sexorgier och rituellt djurplågeri utvisades familjen.

Crowley gav sig av till Tunis, från Tunis flydde han misstänkt för knarksmuggleri. Han reste runt i Nordafrika med en Dorothy Olsen, hamnade i Frankrike, gifte sig med älskarinnan Maria Teresa de Miremar, utvisades, mellanlandade i London, bosatte sig i Tyskland men jagades iväg av nazisterna som arresterade ockultister och spiritister. Sina sista femton år genomled han i England, sjuk, fattig och förföljd. Han dog i Hastings 1947.

Man bör komma ihåg att även om Crowley förknippas med antikrist, pornografiska orgier och narkotikaaffärer var han en taggad, hängiven filosof, en individualanarkist som drevs framåt av tanken på frihet. Den liberala synen på sex hade han gemensam med anarkisten John Henry Mackay och feministen Ellen Key, för att nämna två. Key kallade sig aristokratisk anarkist efter att ha läst Friedrich Nietzsche, Mackay var anhängare av Max Stirners egoism och vän med Benjamin Tucker som i likhet med generationsbrodern August Strindberg hatade statsmakt och byråkrati.

Crowley trodde på decentralisering av makt och bildade miniatyrsamhällen eller familjer, men var han än slog sig ner och reste sin utopi blev han anklagad för blasfemi och uppvigling. Det fanns alltid en risk att han ”smittade” omgivningen, lockade folk i fördärvet och upphävde likgiltigheten. En stat är ovillkorligen beroende av sina undersåtar; den svaga massan. Crowley var, och har förblivit, ett hot.


Stefan Whilde

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan