Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Blaskan #9 2005

Ledare

Blaskan som tidning på webben har funnits i tre år och har fortfarande samma mål och mening som Mr. Snaggus skrev i ett nummer om vad Blaskan har som princip. Tron på demokratin och rätten att få yttra sig utan att bli utvisslad eller förnekad den rätten. Detta har vi haft som enda orubbliga princip och som gör att vår värld borde vara civiliserad nog att ta argument och inget annat. Kritik och att få ge kritik är varje människas varje grundläggande rättighet. Vi vägrar rubba oss på den punkten. Därför kan folk med olika politiska åsikter samsas under vårt tak utan att någon får skit för det. Vi älskar våra skribenter som gästskriver för oss och om någon inte gillar deras åsikter så skriv själva helt enkelt.

För ett tag sedan fick SEKO Magasinets chefredaktör Björn Söderberg sparken för att han släppte igenom kritisk artikel mot Göran Perssons nya godsägarfasoner. Men enligt SEKO-förbundet så handlade det om inre misskiljaktigheter inom redaktionen och inte om artikeln som var kritisk mot godsägaren. Eftersom vi på redaktionen är medlemmar i SEKO på jobbets vägnar så tycker vi att det blir bedrövligt. Men nu tänker vi som en tidningsredaktion och då blir det demokratin som hotas av politiska tokstollar inom de etablerade offentliga sammanhangen som reducerar kritik mot politisk makt. Det är illavarslande anser vi på redaktionen när en chefredaktör får sparken för sitt hanterande av sitt arbete.

Götheborg.Därför tänker vi på Blaskan vara oss själva och skriva om det som berör oss eller vad vi kan tro intresserar läsekretsen. Vår linje och policy att låta andra röster en vi själva få tala ut utan att få höra att dom tänker fel.

Götheborg gästade Stockholm

Götheborg.Ostindiefararen Götheborg sjönk vid Hunnebådan den 12/9 1745. De hade efter en nära två års seglats över världshaven varit hårt ansatt av stormar och besättningen var hårt sliten, men förväntansfulla siktade de hemmahamnen. Den triumfartade återkomsten skulle snart vändas till en katastrof. Skeppet körde på grund och sjönk med hela sin last mitt i Göteborgs hamninlopp.

Götheborg.Värdet på lasten beräknades till hela den dåvarande svenska nationalbudgeten.

240 år senare återupptäckte man henne och påbörjade marinarkeologiska utgrävningar vid vrakplatsen, det var då idén till att bygga upp en modell av henne i skala 1:1 kom till.Götheborg. Under våren 2005 påbörjades provseglingarna och i samband med provseglingarna utbildades delar av besättningen.Götheborg. Mellan den 17:e och 21:a augusti låg hon i Stockholm för beskådan. Det var en ståtlig syn, ett mycket vackert skepp. Götheborg är nästan 41 meter långt, med bogspröt 58,5 meter långt, 11 meter brett, höjd över vattenlinjen 47 meter.Götheborg. Götheborg har lämnat Stockholm för denna gång, nu ska de åka ner till Göteborg och blir fartyget godkänt för oceanfart och om finansieringsplanen för expeditionen fullföljs, sätter man kurs mot Kina i början av oktober.

Några bra och användbara länkar

Sveriges äldsta och bästa animé- och mangasida rekommenderas varmt — Mangakai

Ett viktigt företag och konsulttjänst för etik och moral i upphandlingar i affärslivet, så att utnyttjandet av människor kan undvikas — Genombrott

En kristen tveksam hemsida fylld av antiislam, se den och läs den som högerkristen propaganda — Sanningenomislam.se

Ännu en propagandistisk hemsida och tidskrift för Israel. Men det finns matnyttig information trots allt — Menorah

Sveriges bästa Batman-hemsida — the Batman of Sweden

En av många Supermansajter som är värda att besöka — Superman Super Site

En väldigt intressant länk om kaffe — Svensk Kaffeinformation


Istanbul.Europa håller nu på efter krisen efter folkomröstningen av konstitutionen att behandla om Turkiet skall få vara med eller ej i EU. Jag anser att det är av vikt att få med Turkiet av flera skäl. Istanbul.Dels för att visa islams befolkning i Europa att vi bryr oss om deras sätt att vara plus att motverka islams inflytande på Turkiets samhälle. Frankrike och en del andra fåntrattar borde vara smarta och bry sig om Turkiets medlemskap istället för av fientlighet stänga ute ett arabland på gränsen till Europa. Skärpning i frågan Europa.

Tomas Bodström är idag Sveriges farligaste man

Tomas Bodström.Varför en så drastisk rubrik över den hårt arbetande justitieministern och fotbollshjälten? Jo, för att han vill förstöra ditt privatliv genom att trumfa igenom idiotiska förslag i klass med Bush människofientliga storebrorssamhälle. Det tråkiga är att liberalerna inom folkpartiet eller att en socialdemokrat vill tvinga företag att spara dina mejl eller mobilsamtal för att den skall ingå i den hotfulla neokonservativa Bush krigiska korståg mot islam. Tomas Bodström blir förbannad när kritiken mot hans vettlösa kamp mot ditt och mitt privatliv får mothugg. Kom ihåg detta inför valet 2006 — det är socialdemokratin (före detta arbetarpartiet) som för ett korståg mot svenska folkets vilja att få ha sina privata samtal och vanliga liv ifred. Därför anser vi att folk måste protestera mot hur mycket dumheter som utnyttjas i det heliga korstågets namn, och se vilka rättigheter som alltmer hotas av Bodström och hans gelikar. Att socialdemokratin älskar registrera svenska medborgares privata liv och helst förstöra yrkeskarriärer det vet vi sedan gammalt. Och att partiet i sedvanlig ordning vill registrera medborgare men numera på en allt större global arena.

Det är därför av högsta vikt att stoppa Tomas Bodströms planer redan nu. Därför måste många aktioner igångsättas. Skriv petitioner, insändare i tidningarna, demonstrera, ställ till det ordentligt på sossarnas valmöten och andra möten genom att ställa frågor om personlig registrering. Och det allra viktigaste kravet måste tillstås vara tvinga Bodström att avgå från sin tjänst eftersom han är ett hot mot friheten och vill göra allt för få registrera oss väljare samtal och mejl.

De har sagt det förut, sänk spritskatten

Förra året så lät det som att regeringen skulle sänka spritskatten vid årsskiftet 04/05 men vad hände, inte ett dugg. Men nu säger Göran Persson att alkoholen kommer att bli en viktig budgetfråga inför hösten.

75% av all sprit svenskarna dricker är inhandlad utomlands, är det någon som är förvånad över de siffrorna. Inte jag i alla fall, en Absolut Vodka 70 cl. kostar 230 kr på Systembolaget. Hutlöst, den kan man köpa för dryga hundra lappen i Danmark eller på finlandsfärjan. Eller ännu billigare i Tyskland.

Ska man våga tro på det denna gång, det är val om ett år, så Persson måste ju börja släppa lite på svångremmen/plånboken för att fiska röster. Vänstern och Miljöpartiet är ju de värsta bromsklossarna i den här frågan, precis som i alla de andra frågorna. Utom när det gällde vägtullarna i Sthlm då de med glädje struntade i alla protester från kranskommunerna.


Varför inte privatisera riksdagshuset? Så det blir lite mindre snack och mer verkstad.

Några små pärlor bland Roslagens matställen

Jag tänkte göra några nedslag i matställen som finns i det ljuvliga Roslagen norr om Stockholm. I fyra år har jag tillbringat tid där under sommaren. Men framförallt vill jag tipsa om några bra matställen som finns att upptäcka. Först ut är värdshuset som ligger i Knutby. Jovisst, det finns mer där än religiöst vansinne bland kristna sekter, utan Miranda fungerar mycket fint och maten är superb. Den ligger nära vägen i det centrala Knutby. Den rekommenderas verkligen.

När det gäller ett legendariskt ställe att fika på så har vi De tusen grisars ting. Där har ägarinnan samlad tusentals grismotiv i diverse former. Med goda bakelser och smörgåsar kan du ta det lugnt vid havet. Fiket ligger mot vägen till Väddö.

Till slut vill jag även rekommendera ett matställe som heter Roslagstoppet som är bra att stanna till om du skall lämna Roslagen med bil.

Grisslehamn.Grisslehamn, den klassiska havsstaden som är känd kulturhistorisk mark med Albert Engströms husboning bland annat. Det finns ett fantastiskt matställe/hotell vid namn Havsbadet där man vid ett berg alldeles strax bredvid Ålandsbåten till Läckö. Dom har otrolig god mat och genuin utsikt över Grisslehamns marina. En juvel bland Roslagens möjligheter av matställen. (Se bild tagen av Dr. Indie)

Det finns givetvis flera, men dessa tre är mina favoriter för tillfället.

Våran Sickan Carlsson fyller 90

Sickan Carlsson.Svartvita filmer som lyser upp våra vardagliga rutiner. För två av hennes gamla filmer visades i augusti på eftermiddagen. Varav den förtjusande filmen Gröna hissen hade sprit och svartsjuka som en viktig del i handlingen. Sickan Carlsson var söt som en dag med ett litet glatt leende med en liten lurig blick så spelar hon i sig i vår moderna kulturhistoria.Sickan Carlsson. Jodå, vi på redaktionen gillar Sickan som en komediaktör som var vårt största namn under 30- och 40-talens svenska klassiska filmepok. Hennes spelstil var den käcka flickan även om hon under sin senare period tröttnade på den bilden. Men tyvärr, käcka tjejen var hennes signum och jag föll som 10-åring för hennes filmer under 70-talet då man sände dom i flera omgångar. Svensk film då den hade sin prägel av underfundig humor, lite möglig men alltid charmig på många sätt. Därför hyllar Blaskan Sickan Carlsson för sin hederliga gärning för svensk filmkultur.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #9 2005

Stefan Hammarén

Ad cunnum

Beträffande näktergalarna mann fan på glaciärisen

En skål soppa med


Stefan Whilde

Edward Crowley — Världens farligaste man

Socialstyrelsen erbjuder säker död

Thommy Sjöberg

Antonio Gramsci

Crickets are chirpin’ the water is high

Oväder — High Tide

Mikael Bäckman

Botswana — En nation utan hopp som förlorar sitt folk

En inblick i det svenska folkhemmet — del 5

En inblick i det svenska folkhemmet — del 6

I Think You Should Kill Yourself

Christian Swedberg

Konservatismens intåg

Miss Vampyria

Maria Full of Grace

Limerickar

Nagoya (av Mikael Bäckman)

New York-special

Ett intryck från New York

Musik från New York

Utställningar på Metropolitan Museum of Art

Debatt

Vetenskap, Pluto och Iranskt kärnavfall

Politik

Politiska kommentarer XIII

Världspolitik

Artiklar

Så var sagan slut när det gäller FI, eller?

Snarkning farligare än man tror

Sverige och islam

Konst

Leif Tjerned, Joackim Carlsson och Johan Ledung på Konstnärshuset i Stockholm

Blaskan-hjältar

Steve Irwin — vår käre krokodiljägare.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump fyller 60 år av oavbruten irritation hos många

Tecknade serier

Nyutgåva från Marvelredaktionen med nyöversatta 60-talsserier av Spiderman

Böcker

Korta bokrecensioner XIII

Bengt Ohlsson — benke@swipnet.se

Max Hastings — Harmagedon — Slaget om Tyskland 1944-45

Salman Rushdie — Överskrid denna gräns

Backspegeln.

T. Rex — Cosmic Dancer

Musik

Beginner’s Guide to American Roots

Craig David — Story Goes & James Blunt — Back to Bedlam

Delbert McClinton — Cost of Living

Demons & Wizards — Touched by the Crimson King

Dream Theater — Octavarium

Four Tet — Everything Ecstatic

Frank Black — Honeycomb

Galactic Soul — (Various Artists)

Hundarna från Söder — Troika

Joe Henry — Tiny Voices

Korta musikrecensioner IX

Mötley Crüe — hårdrockens värsta gäng, eller?

Opeth — Ghost Reveries, Nevermore — This Godless Endeavor, Arch Enemy — Doomsday Machine & Naglfar — Pariah

Ringo Starr — Choose Love

Solomon Burke — Make Do With What You Got & Willie Hightower

Spånka NKPG — City of the Golden King

The Kills — No Wow

The Teenage Idols — Something Wicked

Turbonegro — Party Animals

Två gånger Putte Wickman

Filmer

På TV

Space: 1999 (Månbas Alpha)

Intervjuer

Junilistan intervjuas av Blaskan