Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Intervju

Danny Wattin


Fråga
Först vill jag gratulera dig till en ny begåvad bok som är en av årets roligaste debutböcker. Men det jag blir förundrad över är bokens karaktärer. Är det några som du har beskådat i Stockholms omvärld och råkar ut för vardagens problem?
Svar
Ja och nej. Vissa karaktärer är visserligen rätt verkliga, men jag har tagit mig friheten att låta dem säga och göra vissa saker som de kanske inte själva normalt skulle göra. Man kanske kan säga så här: Till det yttre består boken av mer eller mindre trovärdiga skrönor, men de underliggande fenomen i vårt moderna samhälle som de beskriver är ytterst verkliga.
Fråga
När jag läste bokens Sägner så har du en fascinerande förmåga att både betrakta dråpliga situationer mellan människor samtidigt som du har ett kanslispråk och kryper under huden på vissa människors moderna sätt att utrycka sig. Vad betyder det talande språket för dig som författare och vad skiljer sig det talande från det skrivna språket när man vill kommunicera med andra människor?
Svar
Bra fråga. Det har jag nog aldrig ens tänkt på, men jag finner det talande språket oerhört fascinerande. Vi människor pratar ofta om en sak och kommunicerar, medvetet eller omedvetet, en helt annan. När man pratar med någon tänker man sällan på detta. Men för den som ser en konversation nedskriven blir denna undertext ofta väldigt tydlig.
För mig är det talade språket helt annorlunda än det skrivna. I det talande uttrycker vi oss lika mycket med tonfall, gester och ögonkast som med själva orden. I det skrivna språket måste orden klara sig själva. Det är en stor skillnad.
Fråga
En sak jag undrar är hur började idén till din bok?
Svar
Den började då jag, under mina tre år i Australien, började skriva ned iakttagelser från det moderna samhället som fascinerade mig. Då jag återvände till Sverige så hade jag med mig en lunta med 40-50 berättelser — och sen var det bara att börja jobba.
Fråga
Du arbetar med information, kommunikation och text. Har din verksamhet påverkat ditt sätt att skriva boken?
Svar
Till viss del kanske. Eftersom jag fått inblick i det ”dubbelspråk” som ibland finns i stora organisationer — där ledningens floskler och visioner ganska ofta är precis tvärtemot verkligheten. Man kan säga att bokens Verk för Universell Utveckling är en blandning av tre stora organisationer jag arbetat för — en kommun, ett företag och en myndighet.
Men det främsta sätt som min verksamhet påverkat boken på är att den gjort det möjligt för mig att trycka upp den. Jag har också haft turen att arbeta i samma lokal som duktiga formgivare — som hjälpt mig med alltifrån bokens form till kontakt med tryckerier. Utan deras hjälp hade jag aldrig kunnat få ut den.
Fråga
Många författare talar alltid om sin skrivprocess, ibland verkar det bli en kamp för att kunna skapa en text och andra menar på att texten bara flyter fram, utan några problem. Var det lätt att finna din röst i texten och ge liv åt dina intentioner angående bokens utveckling?
Svar
Relativt lätt, eftersom jag skrivit boken under så pass lång tid. Den första biten — att teckna ned de olika historierna — var inte så svår. Jag utgick från en idé som jag tyckte var intressant. Jag visste vilka karaktärer jag skulle använda, vad de ville och vilken huvudkonflikten i berättelsen var — sedan blev skrivandet en sorts undermedveten process där jag plitade ned allt min hjärna spottade ur sig. Att finputsa berättelserna, bestämma ordning på dem och besluta sig för vilka som inte skulle få vara med var värre. Jag har skrivit om boken så många gånger för att få rätt flyt att jag ännu inte orkat läsa hela den tryckta versionen.
Fråga
Du ironiserar över religionen och förvandlar det hela till ett modern myndighetsverk kontra multiföretag med allt vad det innebär med omorganisationer och policy, den delen är något som blir till en berättelse i sig själv som övergångar till dom övriga sägnerna. Vad ville du med dessa litterära passager förmedla till läsarna?
Svar
Jag kände att berättelserna behövde en ramberättelse som höll dem samman. Och vad kan vara bättre än en metafysisk variant av våra egna stororganisationer — som många till en början hade ett tydligt mål men nu mest verkar finnas till för sin egen skull. Dessutom tyckte jag att det var roligt att måla upp en annorlunda bild av vår högre makt. För med tanke på hur struliga vi människor är och på vår enorma förmåga att krångla till saker och ting — varför skulle livet efter döden vara annorlunda?
Fråga
Din bok håller på att bli en smärre succé. Vad kommer att ske nu efter det att boken givits ut? Författarturnéer och högläsningar och annat som tillkommer eller blir det till att ta lugnt?
Svar
Bra fråga. Jag vet inte faktiskt. Eftersom det är jag som är förlaget så antar jag att det är upp till mig att bestämma. Just nu kämpar jag som bäst för att få ut boken på platser där läsare kan hitta den. Tyvärr har det visat sig att bokbranschen (ironiskt nog) har sina egna storslagna rutiner som gör att det är svårt för alla utom de stora förlagen att nå ut. Så om du eller någon annan har en bra idé får ni gärna höra av er.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2005

Stefan Hammarén

Skriftsstridsropet, hörsammar Whilde

Stefan Whilde

Rikard Larsson — In i labyrinten, dragga i kanalerna

Thommy Sjöberg

Jan Fridegård

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 7

Preeti Kaur Mann

Every word

Annika Danielsson

Subkulturens historia 5:7 — 80-talets subkultur

Tora Rue

Intervju med Allen Wrench

Intervju med Berny Pålsson

Astrid Boman

Mördarcentralen Fort Detrick

Jim Björklund

Upplysning i cannabisfrågan

Konst

Jan Manker & Kent Lindfors på Konstakademien

Jockum Nordström på Moderna museet

Ulf Malmgren — en okänd konstnär visar upp sig

Politik

Politiska kommentarer XIV

Debatt

Miljöpartiet = bakåtsträvare?

Artiklar

En bekännelse av en socialist

Journalistikens förändringar

Mattias Andersson — Porr: en bästsäljande historia

När tiden förändrades

New Orleans — kulturstaden i fara

Solidaritets kamp mot polska kommunistpartiet för 25 år sedan

Tidskrifter

DAST #3 2005

Böcker

Korta bokrecensioner XIV

Seymour M. Hersh — På given order — Från 11 september till Abu Ghraib

Backspegeln.

Punkrock av äkta 77-snitt

Musik

Peter Asplund Quartet — Lochiel’s Warning, Esbjörn Svensson trio — Viaticum & Miriam Aïda, Fredrik Kronkvist with Monday Night Big Band — Live at the Palladium

A Treasury of Northern Soul — 60 Golden Nuggets of Soul

CocoRosie — Noah’s Ark

Cream — en supergrupp bortom det mesta

Death Cab for Cutie — Plans

Dr. Indie drömmer om några favoritdiscolåtar

Edguy — Superheroes

John Hiatt — Master of Disaster

Korta musikrecensioner X

Love — Forever Changes

Montt Mardié

Ninsun Poli — For Real

Ny musik från svenska Jeremy

Paul McCartney — Chaos and Creation in the Backyard

Peter Lemarc — Sjutton sånger — Lemarc sjunger Lemarc

Saint Etienne — Tales from Turnpike House

The Legendary Sun Records Story

Super Furry Animals — Love Kraft

The Decemberists Present Picaresque

Filmer

På TV

Frasier

TV-serier V