Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Filmfestival

Kallhälls Folkets hus

Finding Neverland

Marc Forster

Finding Neverland.Filmen är tidstrogen men om den är sann i varenda detalj när det gäller författaren J.M. Barries möte med en ung vacker änka med fyra pojkar som blev hans influens till Peter Pan vet jag inte. Men Johnny Depp är som vanligt suverän i rollen som Barrie, han spelar lågmält i en film som har både fantasi och svart kant av sorg inbyggd i filmen. Kate Winslet är bra som den unga änkan. Filmen började lite långsamt och tveksamt för att övergå till att förstå fantasin. Barrie såg äventyren och fantasins betydelse för att våga leva. Filmen tar fart efter cirka 50 minuter och då blir den romantisk men lite magisk. En film om att våga vara vuxen och barn och förena dom till en del av människans utveckling.

3 @@@

House of Wax

Jaume Collet-Serra

House of Wax.Filmen är en klassisk b-skräckis men med större budget och bättre miljöer. Fast inte så dålig som många kritiker skrev i pressen, utan en bisarr historia om en familj som blev sinnesjuk av sönerna som blev siamesiska tvillingar. Galenskap och blodiga effekter. Filmen blev känd därför att stendumma Paris Hilton är med som mordoffer. Hon är fullständigt värdelös som skådis. Det enda bra med henne är att hon väldigt sexig och snygg. Filmens värde höjs av att One Tree Hill-stjärnan Brian Van Holt är en skicklig skådis liksom Elisha Cuthbert. Filmen är bisarr då de galna bröderna tagit över en hel liten bortglömd stad och mördat människor och förvandlat dom till vaxdockor. En liten originell bieffekt i filmen. En traditionell hugga och mördafilm.

2 @@

Kalle och chokladfabriken

Tim Burton

Tim Burtons sinne för stor scenografi med lätta gotiska anslag liksom att Roald Dahls berättelser alltid har en ton av det nattsvarta i tillvaron. Johnny Depp är givetvis suverän som vanligt som den märklige Willy Wonka som äger en chokladfabrik. Historien känner ni kanske till. Willy Wonka erbjuder fem barn med föräldrar att komma till hans märkliga fabrik om dom finner en guldbiljett som leder dom till ett besök i fabriken. Roald Dahls berättelse är lite biblisk i det avseende att dom läskigaste personligheterna som barnen uppvisar blir straffade genom sin egen förskyllan. Men inte pojken Kalle, i England kallas han för Charlie, för han lever under små förhållanden och förväntar sig inget heller. Filmen är underhållande, men det finns ett aber med denna version i min lokala biograf. Den är dubbad på svenska som förstör det njutbara och låter helheten gå delvis förlorad. Den skulle få högre betyg, men jag kan inte det på grund av dubbningen. Men miljön och sångerna med skådespelare gör filmen bra ändå.

3 @@@

Carambole

Daniel Lind Lagerlöf

Håkan Nessers roman Carambole har jag personligen ännu inte läst i skrivande stund. Enligt dom som läst boken så har regissören stuvat om och gjort om nästan hela historien till en friare tolkning. Filmen är tung eftersom kommissarie Van Veeteren är pensionerad och sitter i sitt antikvariat, men hans son blir mördad av en man som smitit från bilolycka. Tungsinnet hänger över filmen och det hela har en bra ton hela tiden. Sven Wollter har skildrat Van Veeteren både på tv och numera film. Han är bra i sin roll liksom resterande delen av filmgänget. Men det blir på slutet när aktionsscener och avslöjandet av mördaren som förstör lite av förstämningen. En halvt lyckat film.

3 @@@

Madagaskar

Eric Darnell & Tom MacGrath

Hemkommen från just New York så blir jag extra glad åt vyer från staden och att man kan få känningar varje gång någonting kommer från detta håll. Central Park Zoo gick jag förbi. Filmen handlar om hur några djur rymmer därifrån för att komma till friheten i vildmarken. En film om vänskap och att förändra sig genom att lära sig livets möjligheter. Ljuvlig humor och snabbt tempo som för filmens bärande historia framåt. En animerad partyhöjare för vuxna som barn.

4 @@@@

Valiant

Gary Chapman

Valiant.Jag sitter och funderar på om detta är den roligaste och den mest ultimata animerade filmen av dom alla. För detta underbara actionfärgade film om brevduvan Valiant som blir brevduva åt den engelska armén under andra världskriget. Tyskarna eller Hitlers nazivärld använder korkade falkar eller en huvudfalk som är urtypen för en fascistisk general. Valiant den lilla brevduvan som ingår i det patriotiska engelska armén. Filmen är kvick, bra och rolig på ett häpnadsväckande sätt. En av dom bästa datoranimerade filmer jag sett på många år.

5 @@@@@

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #10 2005

Stefan Hammarén

Skriftsstridsropet, hörsammar Whilde

Stefan Whilde

Rikard Larsson — In i labyrinten, dragga i kanalerna

Thommy Sjöberg

Jan Fridegård

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 7

Preeti Kaur Mann

Every word

Annika Danielsson

Subkulturens historia 5:7 — 80-talets subkultur

Tora Rue

Intervju med Allen Wrench

Intervju med Berny Pålsson

Astrid Boman

Mördarcentralen Fort Detrick

Jim Björklund

Upplysning i cannabisfrågan

Konst

Jan Manker & Kent Lindfors på Konstakademien

Jockum Nordström på Moderna museet

Ulf Malmgren — en okänd konstnär visar upp sig

Politik

Politiska kommentarer XIV

Debatt

Miljöpartiet = bakåtsträvare?

Artiklar

En bekännelse av en socialist

Journalistikens förändringar

Mattias Andersson — Porr: en bästsäljande historia

När tiden förändrades

New Orleans — kulturstaden i fara

Solidaritets kamp mot polska kommunistpartiet för 25 år sedan

Tidskrifter

DAST #3 2005

Böcker

Korta bokrecensioner XIV

Seymour M. Hersh — På given order — Från 11 september till Abu Ghraib

Backspegeln.

Punkrock av äkta 77-snitt

Musik

Peter Asplund Quartet — Lochiel’s Warning, Esbjörn Svensson trio — Viaticum & Miriam Aïda, Fredrik Kronkvist with Monday Night Big Band — Live at the Palladium

A Treasury of Northern Soul — 60 Golden Nuggets of Soul

CocoRosie — Noah’s Ark

Cream — en supergrupp bortom det mesta

Death Cab for Cutie — Plans

Dr. Indie drömmer om några favoritdiscolåtar

Edguy — Superheroes

John Hiatt — Master of Disaster

Korta musikrecensioner X

Love — Forever Changes

Montt Mardié

Ninsun Poli — For Real

Ny musik från svenska Jeremy

Paul McCartney — Chaos and Creation in the Backyard

Peter Lemarc — Sjutton sånger — Lemarc sjunger Lemarc

Saint Etienne — Tales from Turnpike House

The Legendary Sun Records Story

Super Furry Animals — Love Kraft

The Decemberists Present Picaresque

Filmer

Filmfestival

Filmfestival i Kallhälls Folkets hus

På TV

Frasier

TV-serier V