Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Beatpoesins magiska urbana vandringar

William S. Burroughs — Den mjuka maskinen.Jag hör gatans slingrande ljud smattra på gatans neonbelysta gatufält, ljuden är nattens musik som glimmar emot stjärnljusets rakbladvassa strålar.

Det är beatpoesins rytmiska ande som lägrar sig över tidernas platser och en dimension som förändrade litteraturens historia dör evigt. Ungdomens bevingade poesi som kanske blev fulländad i Bob Dylans sånger eller 70-talets punkrörelse.

Jack Kerouac.Beat var ordet som skapades av Jack Kerouac och kom från bebopjazzens rytmiska anslag som Jack ville fånga in tidens ande och låta den likt Hegels historiska ande kliva in och omskapa litteraturen. Med romanen På drift så skapade han myten om beatnicks. Men hans flödande poesi i Mexico City Blues är en hyllning till Amerika samtidigt som det är hans egen berättelse skriven i en motirisk flödande rapstil där Charlie Parkers trumpet och jazziga dynamisk var Jack Kerouacs sätt att mutera språket och kasta ut det i en frenetisk ordsvall:

Allting finns i samma ögonblick
Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har
Det sker dunkelt nu, rubbet
Jag känner smaken av den oätna mat
Jag skall finna
i nästa stad
I den här drömmen

Gregory Corso.Jack Kerouac beskriver i sin roman På drift om att fara omkring och finna sig själv i USA. Med Neal Cassady for dom omkring i en tid av oro och kalla kriget där dom stämplades som oamerikanska.Allen Ginsberg. Särskilt vännen Allen Ginsberg som var helt fel som kommunist, jude, homosexuell eller den märklige bildade narkomanen William S Burroughs, Gary Snyder, Lawrence Ferlinghetti, Michael McClure och Gregory Corso. Dessa bildade fundamentet i en av Amerikas mest progressiva skara människor som också bidrog med att förvandla landet Amerika till en värld av upproriska tendenser. Beatnick var också förvaltare av Walt Whitman, Thoreaus naturmystik och den transcendens som filosofen som Ralph Waldo Emerson fick denna kontinent att intellektuellt utvecklas till att bli något radikalare.

William S. Burroughs.Det instängda USA som förbjöd Henry Millers romaner ville även förbjuda Allen Ginsbergs debutdiktverk Howl. Den mest rasande diktverk som slog mot hela 50-talets reaktionära kalla krigsmentalitet. William S Burroughs romaner råkade ut för censurjägarna. Fria USA:s som också är puritanska konservativa moralismens högborg.

Gunnar Harding och Per Planhammar är redaktörer på förlaget W&W nya antologi Beat som är en förträfflig sammanställning av texter och intervjuer över beatpoesins betydlese för oss människor. Dom avkläder myterna samtidigt som det är myterna som jag älskar och fascineras av i beatlitteraturen. Man kan även se och läsa William S Burroughs tre delar av cut uptemat av Modernista och tidskriften OEI under Funclub.

William S. Burroughs — Biljetten som exploderade.Biljetten som exploderade i översättning av Jonas Thente, Novaexpressen i översättning av Torsten Ekbom och så Den mjuka maskinen. Dom är skrivna i cut up teknik som innebär detta. Brion Gysin gjorde sin första permutationsdikt 1959 då han skar sönder kartonger med tidningar i botten och såg hur tidningsremsor kunde trots delarna bilda nya ordmassor. Denna upptäckt blev Burroughs teknik. Med hjälp av denna indelning så började han mixa och klippa ihop texter, senare kom bandspelaren och filmen att förenas i denna kontext. Men grunden är också Theo Lutz som via Kafkas Slottet skapade det första litterära programmet för datorer redan 1959. Teknik och litteraturhistoria liksom populärkulturen från science fictionlitteraturen bildar fonden till Burroughs litterära berömdhet.

Gary Snyders poesi är inte så kända i Sverige eller i allmänhet på grund av att han aldrig tillhörde dom berömda beatnicksen som tog över estraden men i USA är han en stor berömdhet. Men Reidar Ekner poet och översättare introducerade Gary Snyder i sin bok Helgon & hetsporrar 1960 till oss i Sverige. (Reidar Ekner var också redaktör och ansvarig för utgåvan av Gunnar Ekelöfs samlade verk under 90-talet).

Gary Snyder väl beläst och insatt i zenbuddism och asiatisk filosofi, spred sina dikter från en realistisk berättande ton som var hans grund i poesin. Det var beats.

William S. Burroughs — Novaexpressen.Allen Ginsberg blev en viktig poet inom Vietnamkrigsmotståndet och vän med Bob Dylan och hela folkrockrörelsen. På senare tid så hängde Ginsberg med The Clash och var med under deras Amerikaturné under tidiga 80-talet.

Burroughs gjorde musikaliska samarbeten med Nirvanas sångare ikonen Kurt Cobain. Det innebar att beatnicks är cementerade delar av den amerikanska mytologin men också erkända överbryggare mellan den europeiska högkulturen och amerikanska populärkulturen.

Med andra ord är inte bara beatnicks en kulturell del av det förflutna utan även en högst vital levande poesi som påverkade rockmusiken i högsta grad. Se bara punkdrottningen Patti Smith som Gunnar Harding har med i beatantologin. Hennes dikter är starkt influerad av vännen Allen Ginsberg.

Avslutningvis vill jag påpeka att beatpoesin för var ett av mina mest intellektuellt avgörande steg mot min kärlek till radikal konst.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2005

Stefan Hammarén

Boknytt

Im memoriam Great man

Smått

Thommy Sjöberg

Rouen, Le Havre och D-Day stränder — Tour de Monet

Patrik Törnkvist

Alla får inte komma och titta på riksdagen

Astrid Boman

Mörkläggning

National eller socialdemokrater?

Vi får det vi ger

Miss Vampyria

Internationell metal

Resereportage

Sofiero Slott, Hovs Hallar & Norrvikens trädgårdar

Konst

Dawid Merit på Carl Millesgården

Holländsk guldålder, Rembrandt, Fran Hals och deras samtid på Nationalmuseum

Politik

Det radikala året 68 och varför det var ett bra år

Politiska kommentarer XV

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet i kris? — samtal med Johan Lönnroth


Intervju med Lars Ohly


Vänsterpartiet som krisfenomen

Essäer

Orhan Pamuk som författare och turkiskt sanningsvittne

Artiklar

Beatpoesi

Beatpoesins magiska urbana vandringar

William Burroughs — Naked Lunch the Restored Text

30 år sedan Piers Paolo Pasolini mördades

Ingmar Stenroth — Sveriges rötter: En nations födelse & Bo Stråth — Union och demokrati: De förenade rikena Sverige-Norge 1814–1905

Tiina Rosenberg, Judith Butler och FI

Tomas Bodström är på gång igen

Tidskrifter

Nova Science Fiction är här igen

En ny suverän webbtidskrift — Stalker

Serier

Green Lantern

Böcker

Fredrik Strage — Fans

Korta bokrecensioner XV

Torbjörn Säfve — Minnessamlaren: Om mitt liv och läsande

Backspegeln.

Dead Boys — Younger, Louder & Snottier (The Rough Mixes)

Musik

Black Rebel Motorcycle Club — Howl

Crashdiet — Rest in Sleaze

Depeche Mode — Playing the Angel

Franz Ferdinand — You Could Have It So Much Better

Gamma Ray — Majestic

Louise Hoffsten — From Linköping to Memphis, Tomas Andersson Wij — TAW & Christian Kjellvander — Faya

Isolation Years — Cover the Distance & El Perro Del Mar — Look! It’s El Perro Del Mar!

Janis Joplin — Pearls

Korta musikrecensioner XI

Kreuzweg Ost — Edelrost

Laleh — Laleh

Lil’ Kim — The Naked Truth & The Mitchell Brothers — A Breath of Fresh Attire

Lucinda Williams — Live @ The Fillmore

Mauro Scocco — Herr Jimsons äventyr

Neil Young — Prairie Wind

Randy — Randy the Band

Suburban Kids with Biblical Names — #3

The Editors — The Back Room & The Rakes — Capture

The Essex Green — The Long Goodbye

The Magnetic Fields — i

The Posies — Every Kind of Light

Ulf Lundell — Högtryck

Weeping Willows — Singles Again

DVD

Monty Python — Livet é pyton & Helan & Halvan — The Golden Collection

Filmer

På TV

Martin Scorsese — Bob Dylan: No Direction Home

TV-serier VI