Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet i kris?

Samtal med Johan Lönnroth

Historien om vänsterpartiets moderna politik är en lång process från partibrytningen 1917 och ökenvandringen i kommunismens tjänst till försök att förnya sig under 60-talet. C H Hermanssons försök att omskaka partiet till ett modernt parti i eurokommunismen blev bara halvfärdigt. Sedan dess har partiet hela tiden varit ett kommunistiskt parti som i retoriken tagit avstånd från Sovjets stagnerade leninism och planhushållning. Men ändå hade partiet många broderliga kontakter med samma kommunistdiktatur. Men förändringen efter Sovjets fall och murens nedmontering leder partiet till nytänkande. Jag slutade rösta på socialdemokratin när Ingvar Carlsson ville ha lönestopp och strejkförbud 1990 i en uppgörelse med borgerligheten. Då röstade jag på vänsterpartiet som drog sig bort från kommunismen och började bli realistisk i sin syn på politiken. 1997 så tog jag beslutet och blev medlem. Jag satt i styrelsen mellan 1997–2002. Men numera sedan 2004 börjar jag alltmera bli kritisk till partiets utveckling under Lars Ohly.

Men det finns tendenser inom partistyrelse och gräsrötter förnekar att det finns en kris inom partiet. Alla andra utom partistyrelsen verkar upptäcka den ideologiska och politiska krisen. Men hur står det till med partiet egentligen? Det är vad mitt temanummer kommer handla om. Hur mitt parti hamnade i en svår situation och hur partiet själva upplever det.

Jag började med att ringa upp Johan Lönnroth. Mångårig ekonom och partiveteran som går i ålderpension. Men hans böcker och otaliga artiklar har influerat mig och fått mitt radikala tänkande att stundtals ta en annan riktning.

Johan berättar och bekräftar att partiet har en kris men verkar inte förstå det själva, för vårt samtal handlar om otydligt ledarskap. Johan Lönnroth menar att det inte är Lars Ohlys kommunism som är problemet utan det dubbla budskapet. Den radikala retoriken utåt om att han står för en politik som är emot privatiseringar och orättvist samhälle, men i sitt samarbete så gör partiet något annat.

På min fråga om partiet inte verkar tvetydiga i sitt agerande då man både vill verka utomparlamentariskt och ändå ha foten kvar i maktens gryta så svarar Johan Lönnroth genom att ta upp några exempel på när partiet i förhandlingar med sina samarbetspartners tar ett beslut som är gällande. Men kan i andra sammanhang kritisera den politisk princip dom precis bestämt sig för i förhandlingen. Jag frågar också vad partistyrelsens svaga ledning kan betyda för partiets framtid.

Johan Lönnroth är skeptiskt till partiets förmåga att förändra sin struktur. Han menar att partiet helt enkelt måste genomgå en smärre revolution för att kunna få realism i sitt agerande.

När jag pratar med Johan Lönnroth så bekräftar han bilden av ett parti i stort behov av förändring. När jag frågar om hur han själv som partiveteran upplever det hela och hur hans ställning är hos partistyrelsen. Det är en utveckling helt åt fel håll och hos partistyrelsen är han inte direkt välkommen utan Johan Lönnroths bas är hos Göteborgs lokala partiförening. När jag undrar hur det nya politiska ekonomiska programmet kommer att förändra partiet då den underkänner dom senaste årens ekonomiska politik.

Johan Lönnroth ger mig flera bilder av hur dom olika partikongresserna sedan 1993 utvecklat en realism i många frågeställningar men så sedan 2000 så börjar andra tongångar höras och partiet gradvis förändra sin ekonomiska politik. Det nya programmet har inga av vänsterpartiets ekonomiska förhandlare med som undertecknare. Utan dom finns inte med i programmets utformning som undertecknare.

Johan Lönnroth är kritiskt till programmet och har skrivit ett svar som finns att läsa på följande länk — En vänsterns ekonomiska ökenvandring

Siv Holma en av programmets tillskyndare svarar Johan Lönnroth här — Vad som står och inte står

Denna artikel är ett sammandrag ur min telefonintervju med Johan Lönnroth och vilket jag tackar för. Jag delar Johan Lönnroths åsikter. Särskilt när vi talade om att partiet känns mossig i sin idé att vilja gå ur EU medan man jobbar frenetiskt med att förbättra EU på många sätt. Det är ett exempel på partiets dubbla budskap enligt Johan Lönnroth och det är min uppfattning också kring hur kravet att gå ur EU är föråldrad.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2005

Stefan Hammarén

Boknytt

Im memoriam Great man

Smått

Thommy Sjöberg

Rouen, Le Havre och D-Day stränder — Tour de Monet

Patrik Törnkvist

Alla får inte komma och titta på riksdagen

Astrid Boman

Mörkläggning

National eller socialdemokrater?

Vi får det vi ger

Miss Vampyria

Internationell metal

Resereportage

Sofiero Slott, Hovs Hallar & Norrvikens trädgårdar

Konst

Dawid Merit på Carl Millesgården

Holländsk guldålder, Rembrandt, Fran Hals och deras samtid på Nationalmuseum

Politik

Det radikala året 68 och varför det var ett bra år

Politiska kommentarer XV

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet i kris? — samtal med Johan Lönnroth


Intervju med Lars Ohly


Vänsterpartiet som krisfenomen

Essäer

Orhan Pamuk som författare och turkiskt sanningsvittne

Artiklar

30 år sedan Piers Paolo Pasolini mördades

Ingmar Stenroth — Sveriges rötter: En nations födelse & Bo Stråth — Union och demokrati: De förenade rikena Sverige-Norge 1814–1905

Tiina Rosenberg, Judith Butler och FI

Tomas Bodström är på gång igen

Tidskrifter

Nova Science Fiction är här igen

En ny suverän webbtidskrift — Stalker

Serier

Green Lantern

Böcker

Fredrik Strage — Fans

Korta bokrecensioner XV

Torbjörn Säfve — Minnessamlaren: Om mitt liv och läsande

Backspegeln.

Dead Boys — Younger, Louder & Snottier (The Rough Mixes)

Musik

Black Rebel Motorcycle Club — Howl

Crashdiet — Rest in Sleaze

Depeche Mode — Playing the Angel

Franz Ferdinand — You Could Have It So Much Better

Gamma Ray — Majestic

Louise Hoffsten — From Linköping to Memphis, Tomas Andersson Wij — TAW & Christian Kjellvander — Faya

Isolation Years — Cover the Distance & El Perro Del Mar — Look! It’s El Perro Del Mar!

Janis Joplin — Pearls

Korta musikrecensioner XI

Kreuzweg Ost — Edelrost

Laleh — Laleh

Lil’ Kim — The Naked Truth & The Mitchell Brothers — A Breath of Fresh Attire

Lucinda Williams — Live @ The Fillmore

Mauro Scocco — Herr Jimsons äventyr

Neil Young — Prairie Wind

Randy — Randy the Band

Suburban Kids with Biblical Names — #3

The Editors — The Back Room & The Rakes — Capture

The Essex Green — The Long Goodbye

The Magnetic Fields — i

The Posies — Every Kind of Light

Ulf Lundell — Högtryck

Weeping Willows — Singles Again

DVD

Monty Python — Livet é pyton & Helan & Halvan — The Golden Collection

Filmer

På TV

Martin Scorsese — Bob Dylan: No Direction Home

TV-serier VI