Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Blaskan #11 2005

Ledare

Det är redan november och vintern kommer smygande sakta men säkert. Tiden går väldigt fort framåt kan vi på redaktionen konstatera.

Harold Pinter.Men till några kommentarer av vad som tilldrar sig. Årets nobelpristagare blev den underfundiga dramatikern Harold Pinter. En väldigt spelad och hyllad man i Sverige bland teaterinstitutionernas regissörer. Harold Pinter var en av dom engelska arga unga dramatikerna som slog igenom i slutet på 50-talet tillsammans med den mytiska John Osborne. Mannen som slog igenom med pjäsen Vänd dig om i vrede. Harold Pinter är en väl spelad författare och en klassisk humanist som gärna drar lans för mänskliga rättigheterna.

Se länk som berättar mera om Harold Pinter — www.haroldpinter.org — Home

Knut Ahnlund.Men det som är relaterat till nobelpriset är det märkliga spelet som pågår runt omkring. Jag tycker om när numera avlidna Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman ville avgå då akademin inte vågade ta avstånd från prästmullornas fatwa mot Salman Rushdie. Det var ett fegspel av akademien och förre sekreteraren Sture Allén. Men den konservativa Knut Ahnlund som vill avgå jämt och ständigt blir alltmera en patetisk gnällspik. Om inte ni gör som jag säger, då avgår jag. Men så försvinn då min bäste herre. Knut Ahnlund är inte nöjd med förra årets nobelpris Elfriede Jelinek. Men det är ingen given favorit till mig heller. Men varför komma med kritik nu och inte då när det begav sig 2004. Svagt och lika svag är den fine kulturatletens pinsamma uppror mot Horace Engdahls inval som ständige sekreteraren. En begåvad man möter en dyster trött gammal borgerlig intellektuell inom kultursvängen. Så lägg ned dina attacker mot akademin. Släpp Ahnlund fri för det är höst/vinter.

Låt oss nu gå över till ämnet kultursnobbism och elitkritiker förakt för folk som inte förstår enligt deras fina normer. Låt oss ta ett fint exempel ur verkligheten. Så här ligger det till.

Dagens nyheter publicerar en sådär fin kulturdebatt kring konstkritikens kris? Vad den beror på. Nu är det ännu en intern ganska så fånig debatt där man talar förbi och verkar på flit missförstå varandra. Men när debatten är slut på tidningen så fortsätter den på en blog för konstkritiker. Se den länk som medföljer — EFTER KRITIKEN

Men det roliga är att man på den här fina länken beklagar sig inför varandra att inga vanliga människor skriver och debatterar konstkritiken. Istället för att undra om folk är intresserad av en debatt för experter så undrar sajtens debattörer om man har för hög teoretisk nivå på debatten. Så eder utsända Blaskanredaktör Dr. Indie skickade in en liten brasklapp. Där jag ansåg att konstkritiken i Sverige är för feg och uttrycker hovsam och lite lagom värderande kritik. Samhällets strukturer förändras men konsten är fortfarande enligt sajtens debattörer insnärjd i sin egen fina begreppsapparat och höga teoretiska nivå. Men mitt inlägg blev bortförd som ointressant och grovt generaliserande kring kritikens roll i samhället. Då undrar jag hur andra vanliga konstintresserade kommer behandlas eftersom jag själv är en vanlig konstintresserad skribent. Utan sajten och debatten blir mest inavel för proffskritiker. Så låt dom leka med sin oerhörd viktiga livsavgörande lyxdebatt.

Stockholms socialdemokrater trycker en skrytbilaga i en tidning som heter Spressen med kvällstidningstuk. Men Stockholm är så fiiinnntt när våra glada sossar skriver om vad dom har upp nått för oss Stockholmare. Det är kärlek och livsglädje i Stockholm med Billström och gänget. Men Blaskan skall inte klaga om man sprider kärlek i livet och att Stockholm är världens bästa huvudstad vet jag redan, eftersom jag är uppväxt och bott här hela mitt liv så behöver jag ingen löjlig Pressen för att tala om det. Skryt sade Bull, Skryt sade Bill och miau sade Måns.

Skånes stolta punkband Problem gör både spelning och deras nästan bortglömda skiva kommer på cd. Nästa år kommer Blaskan ha punk som ett litet tema. Då kommer vi att skriva om Problem och Raketernas bortglömda världar. Punk på er läsare.

Vi vill även från Blaskanredaktionen gratulera Sveriges bästa musiktidskrift Sonic som firade 5 års jubileum med stor fest på Mondo häromsisten. Våra gratulationer till Sonicredaktionen.

Till sist så läser jag den högst pompösa Mats Bergstrand på DN Debatt som gärna försvarar sin hållning på angrepp på DN elitistiska debattsida för eliterna som skall tala med oss medborgare ovanifrån. Vi som så ödmjukt bockar oss inför Mats bergstrands mäktiga debattsida. Där har vi vanliga dödliga ingen rätt att vistas endast husbönderna får tilltala oss på sidan.

Trängselavgifter

Essingeleden seglades på av landets största pontonkran den 14 oktober. Essingeleden stängdes då av helt i norrgående riktning tills man hade kollat eventuella skador på bron. Fram till nu så har man klarat sig med att ha endast ett körfält avstängt, medan man har jobbat med reparationerna av bron. Sprickor har nu upptäckts även på det tredje norrgående körfältet på den påseglade delen av bron.

Leden är en av Sveriges mest trafikerade och kommer att vara avgiftsfri under trängselskatteförsöket.

Nu måste reparationstiden för bron förlängas, och det ställer till problem för trängselavgiftsförsöket, som ska påbörjas efter nyår.

Nu har (s) (v) och (mp) chansen att slingra sig ur trängselskatteförsöket och försöka återupprätta en del av förtroendet hos väljarna.

Nya fula grepp från skivbolagen

Nu har Sony utvecklat ett klumpigt skrivet program som sprider oönskad kod i den spelare som installeras på din dator när du spelar upp skivan på din dator. När man tröttnar på skivan och ska avinstallera spelaren så lämnar programmet kvar några filer som ligger i bakgrunden och kontrollerar att du inte manipulerar kopieringsskyddet. Programmet ligger och kollar filstorlekar med täta intervaller. Det är svårt att säga hur mycket det slöar ner datorn. Och skulle man mot förmodan lyckas hitta filerna tar det inte slut där. Försöker man ta bort programmet på fel sätt kan man inte använda cd-spelaren efteråt.

Enligt Per Sundin, vd för Sony i Sverige, säljs inte skivor med den här typen av kopieringsskydd på den europeiska marknaden. Musikintresserade riskerar ändå att drabbas via importerade skivor i välsorterade butiker eller på internet.

Vad hände med den nya lagen? Enligt den nya upphovsrättslagen ska det ju vara tillåtet att göra en kopia för privat bruk av till exempel en inköpt cd-skiva eller dvd-film.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #11 2005

Stefan Hammarén

Boknytt

Im memoriam Great man

Smått

Thommy Sjöberg

Rouen, Le Havre och D-Day stränder — Tour de Monet

Patrik Törnkvist

Alla får inte komma och titta på riksdagen

Astrid Boman

Mörkläggning

National eller socialdemokrater?

Vi får det vi ger

Miss Vampyria

Internationell metal

Resereportage

Sofiero Slott, Hovs Hallar & Norrvikens trädgårdar

Konst

Dawid Merit på Carl Millesgården

Holländsk guldålder, Rembrandt, Fran Hals och deras samtid på Nationalmuseum

Politik

Det radikala året 68 och varför det var ett bra år

Politiska kommentarer XV

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet i kris? — samtal med Johan Lönnroth


Intervju med Lars Ohly


Vänsterpartiet som krisfenomen

Essäer

Orhan Pamuk som författare och turkiskt sanningsvittne

Artiklar

30 år sedan Piers Paolo Pasolini mördades

Ingmar Stenroth — Sveriges rötter: En nations födelse & Bo Stråth — Union och demokrati: De förenade rikena Sverige-Norge 1814–1905

Tiina Rosenberg, Judith Butler och FI

Tomas Bodström är på gång igen

Tidskrifter

Nova Science Fiction är här igen

En ny suverän webbtidskrift — Stalker

Serier

Green Lantern

Böcker

Fredrik Strage — Fans

Korta bokrecensioner XV

Torbjörn Säfve — Minnessamlaren: Om mitt liv och läsande

Backspegeln.

Dead Boys — Younger, Louder & Snottier (The Rough Mixes)

Musik

Black Rebel Motorcycle Club — Howl

Crashdiet — Rest in Sleaze

Depeche Mode — Playing the Angel

Franz Ferdinand — You Could Have It So Much Better

Gamma Ray — Majestic

Louise Hoffsten — From Linköping to Memphis, Tomas Andersson Wij — TAW & Christian Kjellvander — Faya

Isolation Years — Cover the Distance & El Perro Del Mar — Look! It’s El Perro Del Mar!

Janis Joplin — Pearls

Korta musikrecensioner XI

Kreuzweg Ost — Edelrost

Laleh — Laleh

Lil’ Kim — The Naked Truth & The Mitchell Brothers — A Breath of Fresh Attire

Lucinda Williams — Live @ The Fillmore

Mauro Scocco — Herr Jimsons äventyr

Neil Young — Prairie Wind

Randy — Randy the Band

Suburban Kids with Biblical Names — #3

The Editors — The Back Room & The Rakes — Capture

The Essex Green — The Long Goodbye

The Magnetic Fields — i

The Posies — Every Kind of Light

Ulf Lundell — Högtryck

Weeping Willows — Singles Again

DVD

Monty Python — Livet é pyton & Helan & Halvan — The Golden Collection

Filmer

På TV

Martin Scorsese — Bob Dylan: No Direction Home

TV-serier VI