Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

Finns det liv på andra planeter?

”Tror du att det finns intelligent liv på andra planeter också?”
”Också?”

Trots att det finns bevis på motsatsen måste jag nog säja att jag anser det finns intelligent liv på denna planet. Jag tror att liv i universum är rätt vanligt; intelligent liv är det nog betydligt sparsammare med. Vad jag däremot tror är mycket sällsynt är liv som vi ”mänskliga varelser” — som cheyennerna kallar sig själva för — kan ha en meningsfull relation med. Om det sen är krig eller handel spelar kanske inte så stor roll.

Grundförutsättningar

Det finns några lagar m.m. som jag tror är giltiga överallt i universum och som sätter gränser för uppkomst av liv på planeter och kontakten mellan olika livsformer.

Naturlagar: Det finns ingen möjlighet att åsidosätta eller kringgå naturlagarna.

Avstånd: De ofattbart, näst intill löjligt stora avstånden gör att det blir svårt att mötas fysiskt. Dels avstånden som sådana och dels tiden det tar att färdas dessa avstånd.

Ljusets hastighet i vakuum är konstant: En massa kan inte färdas snabbare än ljuset. Att det kanske finns partiklar som färdas i överljushastighet, eller att det går att separera kvantpartiklar för att på så sätt överföra information omedelbart är en sak, att överföra en massa från en planet till en annan tar dock lång tid och kräver mycket energi.

Termodynamiken: Totala mängden av energi i universum är konstant. Energi kan varken förstöras eller nyskapas, bara omvandlas.

Sannolikhet för att det finns liv på andra planeter

Frank Drake, en amerikansk radioastronom, skapade en ekvation för att stimulera diskussionen om sökandet efter liv
N=R*×fp×ne×fl×fi×fc×L

N är antalet civilisationer i Vintergatan som kan och är villiga att sända och ta emot meddelanden.
R* är antalet stjärnor som föds per år.
fp är andelen stjärnor med planeter.
ne är andelen planetsystem som har en planet där det kan finnas liv.
fl är andelen planeter som det finns liv på.
fi är andelen planeter som det finns intelligent liv på.
fc är andelen planeter som har intelligent liv som kan och vill kommunicera.
L är hur många år en intelligent civilisation finns till efter det att de kommit på hur de kan kommunicera.

På en konferens 1961 utarbetades denna ekvation med följande siffror: R*=10, fp=1, ne=1, fl=1, fi=0.1, fc=0.1, L=103 till 109.

N sträcker sig således mellan 100 och 108 intelligenta civilisationer som kan och är villiga att sända och ta emot meddelanden.

Jag anser dock att man måste reducera detta antal. Trots att många sf-romaner tar upp solsystem med tvilling- och trippelsolar så tvivlar jag på att liv kan utvecklas i dessa. Jag tror att gravitationen skulle ställa till med alltför stora problem. Dessutom skulle strålningen från solarna bli så stor att det skulle skapas alltför många mutationer för att högre liv skulle uppstå. Av dessa skäl tror jag också att man måste koncentrera sig på stjärnor i utkanten av Vintergatan.

Livet behöver dessutom lång tid på sig för att utvecklas. På jorden tog det ca 1 miljard år, sen ytterligare ca 3.5 innan människan började räta på ryggen.

Vi har ju skickat ut radiosignaler i knappt hundra år, så runt jorden har det skapats en ”bubbla” som har en radie på knappt hundra ljusår. Om det nu finns en planet inom denna sfär, som har intelligent liv och kan ta emot radiosignaler, vet de att vi finns till. Har de kapacitet att sända kan det ta upp till 100 år innan vi märker att de finns. Detta gäller ju även omvänt. SETI har dock ännu inte hittat något bevis för att det finns någon därute som sänder.

Hur ser liv ut på andra planeter?

Livet på jorden är ju baserat främst på kol, väte, syre, kväve, svavel och fosfor. Även om det skulle finnas liv som är kiselbaserat, eller andas ammoniak, tvivlar jag på att detta liv kan utvecklas till högre livsformer.

Jag tror att intelligent liv på andra planeter påminner väldigt mycket om oss — upprättgående med två armar och två ben. Kanske inte nödvändigtvis ”hårlösa apor”.

Om den intelligenta livsformen lyckas överleva utan att drabbas av meteoritnedslag eller självutplåning är det mycket möjligt att den kan utvecklas till att bli ren energi t.ex. E=mc² innebär ju att energi är ekvivalent med massa. Samma sak i olika form helt enkelt.

Planeten måste ha en gravitation som inte är för liten, då försvinner atmosfären ut i rymden. Den får heller inte vara för stor, då kan varelserna inte lämna planeten för att ta sig ut i rymden. Livsförhållandena bör vara varierande för att stimulera till anpassning och utveckling, men inte för extremt, då måste varelserna kämpa alltför hårt bara för att överleva en dag till.

När jag såg filmen Independence Day tänkte jag för mig själv när det sades att utomjordingarna var ungefär som gräshoppor som åker till en planet för att utnyttja dess resurser. När dessa är slut, åker de vidare till nästa. Måhända inte alltför skilt från människan?

Jag tror inte att insekter kan utvecklas till ett rymdfarande folk. Däremot kan jag tänka mig att den sociala samhällsstrukturen som t.ex. myror har skulle kunna fungera.

Ett annat förslag är som i boken Det eviga kriget (The Forever War) av Joe Haldeman. För att inte förta spänningen säger jag bara — Läs den.

Frågan är hur de tar sig fram i Vintergatan

Överljusfart? Nej. Hastighet nära ljuset? Tveksamt, det kommer att gå åt otroliga mängder energi. Nedfrysning? Tveksamt, tvivlar på att hjärnceller klarar nedfrysning/upptining utan att skadas. Däremot skulle ”djupsömn” (”suspended animation”) kunna fungera. Generationsskepp? Kanske, men hur hålls modet uppe? Disciplin? Kanske som i romanerna Strangers av Dean R. Koontz eller Nonstop av Brian W. Aldiss.

Något som jag tror de skulle skicka ut är robotar och sonder för att undersöka andra planeter långt innan de själva åker iväg. Ungefär som vi själva har gjort. Dessutom skulle de nog först, och under lång tid, lyssna. Lyssna och försöka förstå signaler som sänds ut från en planet.

Med tanke på de kärnvapenexperiment och de därigenom skapade elektromagnetiska pulserna vi människor har utfört skulle jag som utomjording vara vaksam och lugnt och försiktigt under lång tid studera planeten Tellus innan jag tog någon kontakt.

I den tecknade serien Jeff Hawke av Sydney Jordan (Agent X9 13/75) finns ett avsnitt där människan hittar varningsfyrar bortom Pluto. De varnar för hemska monster längre bort. Detta orsakar självfallet stor kalabalik tills det uppdagas att det är utomjordingarna som varnas för den hemska människan.

Har de varit här?

Kanske har vi fått besök av ”gudar” i svunna dagar. För inte kan väl människan ha skapat pyramiderna till exempel? Även om vi idag inte vet hur dessa skapats blir jag lite irriterad över dem som inte tror att människan är kapabel att uträtta storverk, utan måste ha fått hjälp av utomjordingar.

Roswell? Tja, helt orimligt är det väl inte att utomjordingar kraschlandat. Men skulle verkligen alla kunna hålla tyst om något sådant?

Summa summarum

Så, finns det liv därute i Vintergatan?

Enkelt liv, encelliga mikroorganismer, anaerobiska och aerobiska bakterier och virus tror jag det finns gott om; både på planeter och i kometer och meteorider. Flercelliga organismer finns det nog på en hel del planeter. När vi börjar komma högre upp på skalan tror jag det börjar bli mer och mer sällsynt. Intelligent liv som vi människor kan ha ett meningsfyllt utbyte med; konversera, idka handel med m.m. tror jag är mycket sällsynt. Dessutom så ställer de stora avstånden till det för en fysisk kontakt.

Det är möjligt att vi kommer att kunna kommunicera med intelligenta varelser på andra planeter via radio. Kanske, som i filmen Kontakt, får vi information så vi kan bygga en transportör av något slag och förflytta oss som energistrålar.

Eller så är det som i Isaac Asimovs Stiftelse-trilogi:
Vi är ensamma.

Om Mr. Snaggus |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989