Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Jag fick äran att ställa tre relevanta frågor till Clas Svahn angående UFO och här kommer frågorna och svaren.

Clas Svahn är ordförande för själva riksorganisationen UFO-Sverige.


Fråga
Hur förhåller sig egentligen svenska myndigheterna till själva begreppet UFO, tar till exempel FOI UFO på allvar?
Svar
Myndigheterna vet att UFO står för oidentifierade flygande föremål och inget annat. Vi har mycket goda relationer med såväl FOI som övriga delar av försvaret liksom SMHI och luftfartsmyndigheterna. De tar observationerna på allvar så till vida att de registrerar dem, undersöker några få av dem och ger oss kopior av allt icke hemligt material.
Fråga
När Donald Keyhoes gav ut sina böcker var han experten som ingick i försvarets UFOutredningsteam liksom Allan Hynek. Båda blev kritiska till myndigheternas censur eller hemligstämplande av viktiga dokument. Därför undrar jag om UFO-Sverige har haft problem med att få material angående hemligstämplande UFO-fall. Jag tänker särskilt på de fall med nedstörtande föremål i vattendrag.
Svar
Både ja och nej. Initialt, när ett fall är färskt och militären vill arbeta i fred som i händelsen vid Backsjön 1999, då hålls mycket hemligt. Men så snart vi börjar ställa frågor får vi också svar. Dokument som har varit hemliga avhemligas när vi frågar efter dem och ännu så länge har vi inte haft några problem med att få ut material. Sedan finns det givetvis händelser som vi inte får kännedom om. Det kan bero på att de har tagits emot någonstans i försvarskedjan där vi inte har några upparbetade kontakter. Men till slut brukar rapporterna komma till vår kännedom.
I mitten av 80-talet hittade Anders Liljegren på Arkivet för UFO-forskning ett stort antal dokument (flera tusen) rörande den så kallade spökraketvågen 1946 på Krigsarkivet. Materialet var hemligstämplat och vi begärde att få det avhemligat. Detta fick vi också sedan arkivarier tittat på materialet och bedömt det som icke längre känsligt.
Fråga
Massmedia skriver från och till om UFO-fenomenet. Kan man säga att det blivit lättare att arbeta med UFO-begreppet i dag utifrån allmänhetens perspektiv?
Svar
Det är mindre spekulativa artiklar i svenska tidningar i dag än på 70-talet när jag började arbeta med UFO-frågan. 1999 publicerades omkring 800 artiklar i svenska tidningar så intresset är stort. Men fortfarande är det så att begreppen UFO och flygande tefat ibland blandas ihop och att ET-teorin är den som oftast diskuteras. Men tendensen är att det blir allt bättre och seriösare. Personligen har jag mycket goda kontakter med media och tycker att jag blir bra behandlad.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989