Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

Stockholms UFO-förening ingår i Riksorganisationen UFO-Sverige som bildades 1970 och från och med 1980 ger dom ut UFO-aktuellt. I Norrköping finns deras riksarkiv för UFO-forskning. Det finns för tillfället 26 aktuella lokalföreningar anknutna till huvudorganisationen.

Målsättningen är att vetenskapligt undersöka UFO-fenomenet förutsättningslöst och seriöst vetenskapligt öppna sig för vad begreppet egentligen kan vara för något.

Man samarbetar med FOI, SMHI och andra aktuella myndighetsorganisationer som kan tillföra UFO-forskningen något.

Här finner du hemsidan för organisationen — Riksorganisationen UFO-Sverige Ordförande Clas Svahn kan nås på adressen clas.svahn@ufo.se UFO-Sveriges rapportcentral kan nås på telenr: 018-55 50 00. UFO-aktuellts redaktör Håkan Ekstrand nås bäst via mail hakan@kontaktrepro.se Telefonnr: 021-13 70 03. Själva rikskansliet nås på nr 0224-867 71. Stockholms lokalförenings hemsida är i skrivande stund inte uppdaterad — Stockholms UFO-förening


Jag träffar Inga-Lill Wallin hemma i hennes trivsamma lägenhet i Barkarby för att ställa frågor kring hennes mångåriga fältforskning kring UFO temat. I flera år undersökte hon det märkliga Marteboljuset och det finns en bra bok som hon skrivit i ämnet som också säger en hel del om UFO-Sveriges sätt att arbeta. Hennes bok heter Marteboljuset — myt och verklighet klart läsvärd. Vi kommer nog att återvända till det ämnet framöver.

Jag frågar Inga-Lill hur hon kom i kontakt med fenomenet UFO.

Inga-Lill berättar att sedan hon var liten har hon varit intresserad av ämnet UFO. Då hörde hon talas om de berömda spökflygarna som härjade i Sverige och Norge utan att man än i dag kan vara säker på vad det var för någonting.

Hon kom i kontakt med UFO-Sverige och gick en två dagars fältkurs och blev alltmera inblandad i UFO-Stockholms verksamhet för att till sist bli ordförande i föreningen.

Inga-Lill berättar för mig om UFO-Sveriges kritiska perspektiv på UFO-frågan. Jag ställde den frågan angående kritisk sinne kring UFO-frågan.

Att vara kritisk och ändå intressera sig för UFO-frågan går alldeles utmärkt, för UFO-Sverige undersöker just dom fenomenen med öppna sinnen rent vetenskapligt för att kunna avslöja vad UFO är för någonting.

På min fråga om det handlar om utomjordiska besök svarar Inga-Lill att det inte alls behöver handla om besök från yttre rymden utom om fenomen folk ser och inte kan säga vad det är. UFO-Sveriges uppgift är att undersöka och ta reda på vad det kan vara.

Inga-Lill berättar också att organisationen har ett brett samarbete med myndigheter för att kunna säkerställa vad ett fenomen kan vara. 95% kan lätt förklaras som naturliga orsaker men det finns 5% som är intressanta att forska vidare på.

Jag undrar om den så kallade andliga tron på UFO inte förstör för den seriösa UFO-forskningen som organisationen bedriver och hur förhåller sig UFO-Sverige till esoterisk UFO-tron?

Inga-Lill menar att organisationen står så långt borta från new age i denna fråga man bara kan komma. Hon menar också att den här sortens tro kan hindra forskning från att lägga sin tid på att undersöka dom 5% som är intressanta för UFO-Sverige.

Jag undrar vad är det som får folk att med sådan frenesi tro på UFO som utomjordiskt liv och stundtals med sådan religiös iver.

Inga-Lill resonerar att många människor fungerar så att man längtar efter spänning i livet och verkligen hoppas att det skall vara en sanning med utomjordiskt liv på besök.

Hon berättar om sin erfarenhet med arbetet kring Martebo-ljuset. Trots att man verkligen avslöjade mycket kring myterna och verkligen ansträngde sig för att förklara med naturliga förklaringar. Ändå är människor övertygat av det är något märkligt med ljuset. Människan måste ha en form av tro, då kan det övernaturliga passa bra.

Jag ställer en fråga om vad är det för typ av människor som söker sig till UFO-föreningen?

Alla typer av människor från samhället och yrken. Är man lite skeptiskt så är det ett plus i kanten, menar Inga-Lill. Målsättningen med föreningen är att utröna vad UFO-fenomenen är i vetenskaplig mening.

Till slut undrar jag hur man ställer sig till SETI-forskningen eller annan typ av forskning kring utomjordisk liv.

Inga-Lill ställer sig positiv till att man försöker fastställa om det verkligen finns intelligent liv. Hon tror på att det måste finnas liv i universum. Men frågan är om dom besöker jorden är mera tveksamt. Däremot finns det naturfenomen som vi inte ännu har utforskat.

Inga-Lill slår fast att bara under dom cirka 60 år hon växt upp så har det hänt mycket inom vetenskapen.

Jag tackar Inga-Lill för intervjun.


Vill ni nå henne som ordförande för Stockholm-UFO. Här telefonnumret: 08-36 73 98.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989