Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

Liv på andra planeter

Liv på andra planeter kan mycket väl existera, men då är det som Eric Chaisson i sin bok Kosmisk gryning, Bromberg 1982 påpekar att samma fysiska lagar gäller i hela universum. Och som Albert Einstein menade, att alla observatörer i kosmos upplever samma lagar. Dessutom finns det ytterliggare en dimension som samverkar med vår tredimensionella verklighet, nämligen tiden. Allt detta är viktiga antaganden om man skall påstå att vi fått besök från yttre rymden. Jag vill säga dock att det är teoretisk möjligt att det kan finnas avvikelser inom kosmos lagar som möjliggör andra erfarenheter inom fysikens lagar. Bengt Gustafsson skriver i sin lilla skrift Kosmisk resa (Nya Doxa 1998) att man kan finna möjligheter till liv bland annat i nebulosans gaser, för där har man funnit de grunder som är grundstommen till livets uppkomst. Återigen kommer iden upp om att livet kanske har kommit från rymden i form av parasiter eller bakterieceller.

Just denna möjlighet studerar den suveräne vetenskapsjournalisten John Gribbin som i sina böcker: In The Beginning, The Case of the missing neutrinos och till slut The Stuff of the Universe där även Martin Rees är medförfattare. Hans böcker är en inspiration för att försöka få oss vanliga lekmän bedriva en form av eget tänkande över rymden eller ha den där fascinationen till att söka gåtan kring liv i rymden.

Mitt eget intresse kom genom science fictionlitteraturen och de bilder från sonden som gav oss de första bilderna från mars 1976. Då slukade jag böcker kring ämnet och följde med intresse de vetenskapliga programmen i tv.

Naturligtvis finns det mera fascinerande, men kanske oseriösa spekulationer kring UFO. Just dessa kommer jag att belysa i kommande artiklar.

Innan jag går över och skriver om UFO så vill jag bara nämna att just UFO har blivit en modern myt och saga samtidigt. Läser man Charles Berlitz storsäljare Dödens triangel (Utgiven 1990 Legenda) Boken tar upp teorier varför flygplan och fartyg försvann över Bermudatriangeln eller andra ställen. Naturligtvis försöker han ta upp plausibla vetenskapliga idéer, men huvudsaken blir det antagligen försvunna kontinenten Atlantis eller mest om UFOs eventuella inblandning. Just detta blir liksom det intressanta. Frågorna blir varför människor försvinner och vad är motivet. Här spekuleras det om magnetiska elektriska fenomen, joniserade luftpartiklar efter UFO och andra fascinerande idéer.

Man kan också som NASA-ingenjören J.F. Blumrich från Österrike skriva en bok om profeten Hesekiels uppenbarelser och se det som ett möte och beskrivning av en rymdraket Då öppnades himlen (Berghs 1974).

Det finns två berömda amerikanska militära och myndighetsutredningar som försöker förklara vad UFO är. Den mest berömda är projekt Blue Book och senare Condon-Kommittén. Men bland de troende UFO-människorna ser man det som bortförklaringar av myndigheter som antagligen vet sanningen. Håkan Blomqvist som är med i Sveriges riksorganisation för UFO-forskning menar att myter och nästan religiösa företeelser tar över från förnuftet. Hans suveräna bok UFO i myt och verklighet (Parthenon 1993) går grundligt och självbiografiskt igenom vad som sker inom UFOlogin och den mest new ageartade delen.

Människan förlorar tron på sig själv och tror att UFO:n skall främja eller frälsa världen.

Det börjar med George Adamskis mytologiska böcker som Flygande tefat har landat. I modern tid är ombordtagningar alltmera vanligt, skräckförfattaren Whitley Streibers alltmera överdrivna aspekter om hur han blev involverad i främmande farkoster, är typexempel.

Två kända namn är astronomen Jacques Vallée och NASA-fysikern Allen Hynek. Båda två har både privat och officiellt ställt sig tveksamma till begreppet UFO från utomjordiska planeter, däremot menar dom att UFO kan existera. Det gäller undersöka ämnet grundligt.

Hynek delar upp UFO i 6 delar vilket baseras på att vet inte vet vad UFO är.

  1. Rymdskepp från vintergatan
  2. Från en annan galax
  3. En civilisation från jordens inre eller annan dimension, och havet
  4. Okänt naturfenomen
  5. Militära hemligheter
  6. Masshysteri

Här är en länk till info om Blue Book — NARA | Research Room | Project Blue Book

Dessutom finns det på nätet en utomjordiskt ordlista som jag här serverar ett utdrag av

Afgall
vänligt hej
Adjann
vänligt hej då/farväl/adjö
Scharann
hoppas du mår bra och har lyckan med dig (vänder sig till högst en eller två personer)
Scharana
som ovan men vänder sig till fler än två personer
Kzo(å)
nej
Assa
ja

Den eminenta författarinnan Joanna Russ har skrivit Användbara fraser för turister. Här följer några exempel:

På hotellet
Det är min reskamrat. Den är inte avsedd som dricks.
Hovmästaren, den här maten lever fortfarande.
På bjudningen
Är ni ätbar? Jag är inte ätbar.
På sjukhuset
Placerar ni termometern där kommer den att ge ringa eller ingen användbar information.
På teatern
Är detta något jag inbillar mig?
Är det meningen att jag skall inbilla mig det här?
Mina religiösa övertygelser hindrar mig från att delta i föreställningen.
Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989