Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

Drömmen om rymdens gudar

Erich von Däniken drömmer vackra bilder om Gudar från yttre rymden som besökt vår jord för att hjälpa oss till högre standard. Eric von Däniken misstror människans förmåga att klara sig själva och bygga fantastiska verk. Utan hans ufologiska arkeologi blir en krystad jakt på bevis för visa oss att utomjordingar har besökt oss i en avlägsen forntid.

Men det märkliga är att vi senare har byggt och lyckas ta oss ut i rymden. Men naturligtvis så har vår gode vän Däniken ett svar på det. Rymdvarelserna har nämligen programmerat en kod och till och med kanske skapat människorna?

Jag läser hans Gudasäd och Tillbaka till stjärnorna så plockar han forskning från vår tid för att bevisa sina falska teser. Det som var nytt i dag bygger på forntida kunskaper. Däniken satt dessutom i fängelse för urkundsförfalskning och bedrägeri med källor. Många av dom som han träffat anser att Däniken bedragit dom.

I boken Erich von Däniken i korsförhör och Gerhard Gadows Olösta forntida gåtor Underrubrik: En kritisk granskning av Erich von Dänikens källor. Även Var Gud Astronaut?. En rad forskare slår sönder charlatanen Dänikens önskedrömmar.

Framförallt handlar det om hur Däniken trollar fram hypoteser som inte har att göra med vetenskaplig metodik. Han anklagar vetenskapen för att vara fantasilös och bristfällig därför att dom inte förstår hans tolkningar av urkunder och forntida arkeologiska basfakta. Ruiner som idag har en innebörd får med Däniken en underlig fantasifull betydelse. Han menar i ena stunden att utomjordingar kommer ned och bygger kultplatser och sedan menar han människorna får kunskap från utomjordingarna för att bygga symboliska hyllningar till dom som Gudar.

Allting blir en föga konstruktiv arkeologi. Varför slösa tid på Dänikens fantasteri när man systematiskt och mödosamt samlar in fakta genom erkända metoder. Det handlar inte om fantasilöshet utan på vad som är bästa metoden att arbeta vetenskapligt med.

Erich von Däniken passar in på vad den utmärkte journalsten Martin Gard skrev i sin fina bok Vetenskap och humbug 1955 Forum förlag. Självlärda privattänkare som stundtals inte kan någonting alls eller också är det lagom lärda som ändå ägnar sig åt diverse tankar som ingen vetenskapsman bryr sig om. Erich von Däniken tillhör privattänkarna som tappar sin trovärdighet då man låtsas som att man upptäckt något nytt.

Över till hans andra böcker.

Hans mest kända är Olösta gåtor ur mänsklighetens historia. En i mitt tycke bedrövlig bok ur vetenskaplig synvinkel och en katastrof som nydanare också. För vad Däniken gör i sin första bok är att plocka in vad vetenskapen säger om rymdforskning som alibi för sin tes om forntida utomjordiska besök. Medan alla andra vetenskapliga rön hånas som klichéer. Dom styrker inte hans begrepp.

Dessutom bevisar han ingenting utan åker jorden runt och drar fram fragment som han retoriskt sedan ställer frågor till vetenskapen om. Anklagelseakten blir, varför har inte ni utrett detta? Därför forskningen har inte tid för underliga spekulationer av charlatanen Dänikens slag.

Med andra ord håller inte den här formen av rymddrömmar.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989