Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

UFO-Special

Allmänt läst om UFO

UFO betyder oidentifierat flygande föremål. Det är faktiskt exakt så man kan förklara själva begreppet. Så länge man inte vet var det är så används denna termologi. UFO är vår tids mytologiska berättelse. Själva tefatsuttrycket myntade Kenneth Arnolds vid en flygning 1947 då en rad föremål dök upp och försvann. Själva ordet innebar startskottet för en modern masshysterisk idealisering kring UFO.

Det märkliga är att människorna verkligen tappar tron på sig själv utan antagligen bygger man upp en religiös önskan att utomjordingar skall rädda vår värld med någon form av visdom i andra fall så har rymdvarelser byggt upp vår civilisation i det förflutna. Man har ingen tilltro till mänsklighetens förmåga. Det är då en myt börjar sakta att byggas upp.

Clas Svahns två böcker Möte med det okända — UFO (2000) och UFO-mysteriet (1998) berättar om dess bakgrund plus klassiska fall. Som ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige och DN-journalist är det dess uppgift att vara rationell, kritisk och man samarbetar med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kring UFO-observationer. Framförallt är det en motvikt mot den alltför troende UFOloger. Jag läste ett par av Staffan Stigsjöös böcker från 70-talet Flygande tefat Zindermans 1977 och Tefatsfolket ser oss (Larson 1973).

Hans böcker som jag här refererar till bortser från den skarpa kritik som finns mot UFO-fenomenet. Medan författaren själv kritiserar den flummiga UFO-profeternas esoteriska drömmar om UFO som transcendental metafysisk upplevelse. Utan här finns det mest hårdfakta som skall bevisa livet i rymden. Och att dessa utomjordingar på allehanda upptänkliga sätt besöker vår planet och kanske via en överlägsen teknik skall ge oss visdom.

Naturligtvis så har vi dom rena konspirationerna om världsregeringar eller myndigheter som ibland med finanssläkten använder sig av UFO för att störta världen i elände. Naturligtvis är det judar som är upphovet till eländet. Det finns många nyfascistiska antisemiter som döljer sina budskap i en konspirativ mytologisk psykologisk väv av lögner.

Religionssociologen Mikael Rothstein har med sin bok UFO — myten om rymdvarelser och flygande tefat 2001 Nya Doxa kartlagt grunder till både profeter, sekter och new age-influerade perspektiv på UFO. Han skriver klartänkt att de flesta UFO-religioner är till sitt ursprung mytologisk och bygger sina tankar på teosofin. George Adamski till exempel, utnyttjar gammal skåpmat från teosofins källor. Man finner det vita brödraskapet eller gamla mästare som teosofin alltid talade om. Nu föreligger det på UFO-tron att finna räddning för mänskligheten.

En fråga man skall ställa om de mera seriösa ufologerna är om dom tål negativ och naturvetenskapliga bevis som inte styrker UFO-tesen. Där ställer jag mig tvekande. Boris Jungkvist som är övertygande tefatsskribent skriver i sin välskrivna bok Besökare från kosmos (De flygande tefatens gåta) Zindemans 1980 att man måste djupdyka och se hur tefaten tar sig hit och bevisa dess existens. Nestorn inom ufologi är den högt bildade Gösta Rehn. Den bok som jag läste UFO! (Från en nyutgåva med kompletterande material 1979 Zindemans förlag) både vill vetenskapligt undersöka ufo-frågan, men samtidigt varnar han för kritiska bevis som kan förklara många av fallen. Det intressanta i hans bok är diskussionen om vilka drivmedel och fysiska lagar gäller för UFO.

Jag kan konstatera att det är två forskare som ständigt dyker upp som talesmän för UFO-tesen. Allen J. Hynek och Dr. Jacque Vallé.

Här följer bra länkar kring dessa forskare:
J. Allen Hynek Center for UFO Studies
FBI FILE on Dr. J. ALLEN HYNEK
Det finns texter också att läsa:
SHG — The Condon Report and UFOs: Dr. J. Allen Hynek

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989