Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #4 2002

Temanummer — UFO

Är det suspekt att göra ett temanummer om ämnet UFO? Jag tycker inte det, för UFO är någonting som många människor är intresserade av men kan inte riktigt erkänna detta. Jag vill plocka fram UFO som ett fenomen som kan existera eller bara vara idéer. Naturligtvis finns det en forskning kring liv på andra planeter som involverar gränsöverskridande forskning.

Vi i redaktionen ställer oss skeptiska till UFO-teorierna. Men det är möjligt att de få procents chans som finns kan vara intressanta att utforska. Vi kommer att ta upp både seriösa och det som ligger i gränslandet till UFO-temat.

Det som närmast i dag som vetenskapligt försöker nå ut och få kontakt med främmande civilisationer, är SETI-programmet vilket står för den engelska termen Search for Extraterrestrial Intelligence (Sökandet efter utomjordisk intelligens).

Här är länken till SETI@home Här kan du ta hem ett litet program som hjälper till i sökandet efter utomjordisk intelligens.

Min favoritfysiker Paul Davies som i många böcker ställt både religion och vetenskap mot väggen för att utröna vilka konsekvenser det blir för människan om det finns utomjordiska varelser och hur det skulle påverka vårt andliga klimat.

Paul Davies underfundiga bok Are We Alone försöker kartlägga dagens forskning när det gäller SETI, en rad teleskop finns runtomkring världen för att fånga upp radiosignaler från yttre rymden. Men eventuell bakgrundsstrålning försvårar själva sökningen. Men många olika forskningsdiscipliner försöker räkna ut hur liv på andra planeter ser ut utifrån evolution och biologi. Även det finner jag att Paul Davies tagit upp i en ovanlig intelligent bok: Det femte undret — Sökandet efter livets ursprung och mening.

Han tar fram teorierna om att antagligen har livet utvecklas ur ursoppan som man kallar det. Eller också kan främmande sporer färdas via meteoriter från yttre rymden och därvid kunde livet utvecklas. En annan teori är att celler utvecklas i jordens inre klimat med dom grundämnen som fanns där.

I antologin Extraterrestrials — Science and Alien Intelligence undersöker flera forskare trovärdigheten i liv på andra planeter; Edward Regis Jr. Cambridge University Press 1985. Jag vill även rekommendera John Gribbin och hans fru Marys bok Fire on Earth 1996. En bok kring asteroider.

Välkommen till vårt UFO-nummer.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2002

UFO-Special

Liv på andra planeter

Allmänt läst om UFO

Drömmen om rymdens gudar

Esoterisk UFOlogi

Finns det liv på andra planeter?

Myndigheternas UFOlogi

Intervju med Inga-Lill Wallin, ordförande Stockholms UFO-förening

3 frågor till Clas Svahn, ordförande för UFO-Sverige

Kåserier

Stress

Dyra bilreparationer

Mountain

Budgie

Musik

Anne-Lie Rydé

Barbra Streisand

Beck

Dolly Parton

Dove

Luca Turilli — Prophet of the Last Eclipse

Lynyrd Skynyrd & Motörhead

Manic Street Preachers

Musikkrönika angående Phil Collins senaste

UFO

Yeah Yeah Yeahs

Filmer

Stockholm Filmfestival 2002

Harry Potter och hemligheternas kammare

Die Another Day

Mat & Dryck

Enkel tomatsås

Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1989