Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Stockholm Filmfestival 2005

Blaskans utsända Dr. Indie går på bio som vanligt och hoppas på mängder av pärlor från diverse genrer som kan få mig att bli förundrad. Över till filmerna.

Klicka på länken för att komma till filmen.

Storm | Festival | The Eye 3 Infinity | The President’s Last Bang | Enron: The Smartest Guys in the Room | Bubble | Duane Hopwood | Mary | Allegro | Forty Shades of Blue | Stoned | The Myth | Corpse Bride | Lemming | Down in the Valley | Anthony Zimmer | Merry Christmas | Kiss Kiss, Bang Bang | Me and You and Everyone We Know | Grizzly Man | Bloodrayne | The Devil’s Rejects | The Bow | Gay Sex in the 70’s | Enemy of the People | Reefer Madness: The Musical | The Neighbor No. Thirteen | Nine Lives | After Innocence | The Nun | Symphaty for Lady Vengeance | Cold Shower

Måns Mårlind & Björn Stein — Storm Filmindex

En ovanligt begåvad duo gör en spännande märklig science fictionfilm som är suggestiv med samma spännande atmosfär som i deras svenska övernaturliga drama på tv, De drabbade. Filmen är en modern vandring i populärkultur. Eric Ericsson spelar huvudrollen som den cyniska storstadsjournalisten som går omkring i Stockholm och mår dåligt över sitt liv. Minnen han förträngd. Eva Röse spelar kvinnan som kommer från en parallell värld med en stulen box. Boxen innehåller detaljer från journalistens liv. Filmen är briljant i val av scenografi och har allt från Hong Kong kampfilm, manga, b-film och seriekonst blandad i en mix av äventyr och psykologisk försoning med sig själv. Jonas Karlsson spelar en ovanligt mörk roll som filmens framtida skurk.

3 @@@

Annie Griffin — Festival Filmindex

Filmen från Skottland som gör det stundtals svårt att höra vad dom säger. Men filmen som handlar om en jury som skall ge pris till bästa komiker på en festival i Edinburgh. Filmen följer både jury och dess deltagare. Sex, kärlek och förväntningar på seger finns med i handlingen. Men det svarta i humorn når inte fram och jag tappar intresset eftersom filmer rör sig i ständiga cirklar och det blir tråkigt till slut. Trots allting som sker blir jag inte road av dess förvecklingar. Några bra scener finns det men det räcker inte i långa loppet.

2 @@

Pang Brothers — The Eye 3 Infinity Filmindex

Jag har nu sett tre filmer av Pang Brothers på tre festivaler men det som var så visuellt intressant förut blir idag tröttsamma upprepningar på samma spöktema. Men visst gör dom effektiva filmer där miljön och tekniken gör sig bra. Fast det som stör mig i tredje filmen är att dom ungdomar som gör ritualer för att få fram spöken baseras på humor denna gång. Det är det som gör filmen trött och jag hade föredragit en rejäl skräckfilm.

2 @@

Im Sang-Soo — The President’s Last Bang Filmindex

Filmen bygger på en dödlig utgång från USA-lakejen president Park Chun-Hee som tog makten i en militärkupp 1961 och förvecklingar som skedde då presidentens säkerhetschef mördade diktatorn för demokratins skull 1979. Här har vi en riktig bra spelad film med god dramatisk utvecklad insyn över vad som hände för 26 år sedan. Jag minns händelsen vagt men har läst om det i senare tid. Välspelad och snyggt gjort på många sätt med dess utmärkta skådespeleri som sätter filmen i fokus.

3 @@@

Alex Gibney — Enron: The Smartest Guys in the Room Filmindex

Dokumnetären visar upp hur skör kapitalismen är och hur den ändå bygger på simpel girighet och bluffmakeri. Enron var företaget som Bushfamiljen och presidentens administration backade upp tills detta företag som gjordes utfattig i miljardklassen. Företagsledning svindlande bort miljarder och stoppade i egna fickor och såg till att 20 000 människor sparkades ut och förlorade miljoner i försvunna pensionspengar och uppvärderade bluffaktier. Dom såg också till att stänga av elkraften i Kalifornien för att pressa upp energiaktierna. En fruktansvärd avslöjande film. Men som filmkonst var den alltför stel i berättartempot trots budskapet den framförde. Filmen får 3 @@@

Steve Soderbergh — Bubble Filmindex

En politisk antiestetisk film om vanliga människor i en oerhörd tråkig småstad där man av ekonomiska skäl tvingas ta flera jobb för att överleva. Amatörmässiga skådespelare som spelar sig själva mer eller mindre i en värld av tritess. Det tråkiga får ändå en mening. Steve Soderbergh är nog den enda regissör med flera storfilmer som kan återvända till independensvängen utan att få problem. En sevärd film som skulle kunna klara sig utan den lilla mordhistorien.

3 @@@

Matt Multhern — Duane Hopwood Filmindex

David Schwimmer gör sin bästa nedtonade roll på mycket länge som den nyskilde kasinoanställde som får sparken, är alkoholist och förlorar vårdnaden av sina barn. Trots detta är han en bra pappa som tyvärr körde full en gång med sin dotter i baksättet. Det är en lysande film som är full av äkta värme och medmänsklighet mitt i all röran. Bra biskådisar somm fyller rutan till sista stund. En oerhörd bra film.

4 @@@@

Abel Ferrara — Mary Filmindex

En stark religiös film om livskriser där Matthew Modine spelar en regissör som vill skapa en debatt om Jesus liv. Han gör det bra. Men framförallt är Forest Whitaker så lysande när han gör sin livs roll som tv-kändis som gör religionsprogram. Han tro sätt på prov när hans nyfödda barn hotas att dö. Juliette Binoche är sval och gåtfull i sin roll som den tvivlande skådespelaren som söker sina rötter. Alla möts dom på livets kors. En trovärdig comeback för den underfundiga Abel Ferrara.

4 @@@@

Christoffer Boe — Allegro Filmindex

Dansk tråkig kopia i science fictionvärlden av Tarkovskijs Stalker men här det den berömda pianisten Zetterstrom som återvänder till Europa och får en inbjudan till den märkliga zonen. Trist spelad och trist filmat. Ulrich Thomsen kan spela bättre i sina roller en vad han presterar här.

1 @

Ira Shades — Forty Shades of Blue Filmindex

Visserligen är det trevlig att gamle Rip Torn är tillbaka i en roll som den Sam Phillipsliknande skivproducenten Alan och hans väldigt unga ryska hustru Laura. En film som är stillastående, utan driv eller någon motor som pumpar fram berättelsen, utan alla skådepselare är projektiler som skjuts iväg åt alla håll utan mening eller mål med filmen. Trots ihärdiga tolkningsförsök så ger jag upp filmen. Ofokuserat manus med bra skådespelarinsatser. Men det hjälper inte upp en okoncentrerad film.

1 @

Stephen Wolley — Stoned Filmindex

Jag hade verkligen sett fram emot filmen om Brian Jones liv och vad som egentligen hände då han upptäcktes i poolen död. Mannen som faktiskt skapade Rolling Stones och fick sparken då han aldrig dök upp till studiosessionerna eller drunknade i knarket. Filmen är bra och bluesmusiken ligger i bakgrunden och lägger sordin på det hela. Filmen är visserligen bra men den får inte fram helheten i det avgörande utan den får visserligen sitt svar om mordet på Brain Jones. Men filmen haltar lite och blir lite tröttsam i längden. Vår egen Tova Novotny däremot gör sin internationella debet och är underbar vacker i filmen. Med sin skönhet så blir hon en kontrast gentemot filmens andra karaktärer. En bra film men jag ville ha ut så mycket mera och blev besviken.

3 @@@

Stanley Tong — The Myth Filmindex

Det här är också en film jag såg fram emot. Jackie Chan är i högform i sin dubbelroll som general som är kär i en prinsessa och krigshjälte under förfluten tid i Kinesisk historia. Plus rättrådig moralisk arkeolog i nutiden. Dessa tidsresor och scener från Indien och Kina som draperas av många oerhörd vackra kvinnor under Jackie Chans väg. Filmen är som bäst när Jackie Chan får briljera med sina stridscener och filmen lyckas inte helt infria mina känslor. Men visst är det välkommen att Stanley Tong är tillbaka med en ganska så pampig film. Hans Hong Kong-filmer har jag alltid uppskattat. Jackie Chan kan om han vill förena styrka med en rolig historia. Här bottnas det med en allvarligare sida av Chan.

3 @@@

Tim Burton — Corpse Bride Filmindex

Vacker, ömsint och tragisk i sin romantiska fägring. En film som handlar om kärlek mellan en ung man och hans kvinna. Familjer med pengar försöker få igenom äktenskap. Men mannen blir till sig av skräck inför bröllopet så att han springer in i skogen och får uppleva ett möte med en död kvinna. Briljant animerad film från visionären Tim Burton. En film med Charles Dickens som främsta inspiratör. Röster som Johnny Depp och Helena Bonham Carter förstärker filmen.

5 @@@@@

Dominik Moll — Lemming Filmindex

Den mest absurda film jag sett på länge. Fullständigt utlämnad film om ett ung par som bjuder hem mannens chef och hustru. Det är hela är inledningen till en nattsvart existentiell thriller med David Lynch som ständig samtalspartner. Om den kommer på bio eller dvd så måste ni verkligen se filmen där en finsk lämmel har en viss roll.

4 @@@@

David Jacobson — Down in the Valley Filmindex

Edward Norton gör en sådan bra roll som den man som lever i sin fantasivärld om att han är en cowboy som arbetat ranch och ljuger gärna om sitt liv. Han kan inte skilja från verklighet och dröm. Han blir kär i tonårsflickan Tobe. Fadern som är polis väl spelad av David Morse gillar inte historien mellan sin dotter och Harlan. Filmens händelseförlopp stegras och tyvärr förstör slutets uppgörelse med pistoler det hela. Det får filmen att bli en blek modern västern. Det lovande inledningen gjorde filmen stark. Men slutet drar ned det hela ett snäpp.

3 @@@

Jérôme Salle — Anthony Zimmer Filmindex

Skicklig thriller som kommer på bio framöver om ryska maffian och franska underättelsetjänsten på jakt efter en genial skurk kallad för Anthony Zimmer. Han har snott flera miljoner euro. Hans kvinna som också är polis är femme fatale som blir inblandad i det hela tillsammans med en översättare. Smart och snygg filmat. Alltihopa är en hyllning till Alfred Hitchcock och dom filmare som hyllade mästaren själv, Truffaut och Godard.

3 @@@

Christian Carlos — Merry Christmas Filmindex

En unik händelse under första världskriget var hur franska, tyska och skotska soldater under julen hade förbrödring, sång och presenter under ett frontavsnitt. Regissören filmar det hela stortsint och det är suveränt skådespeleri på många sätt. Jag hoppas innerligt att denna verkliga pärla kommer på bio. Ömsint och varmt mitt i krigets elände.

4 @@@@

Shane Black — Kiss Kiss, Bang Bang Filmindex

Shane Black har en lång tradition som manuskriptförförfattare bakom Dödligt vapen-filmerna eller Long Kiss Goodnight som små exemplar. Därför är hans första egna film en riktigt briljant svart film kryddad både med absurd humor och flera skickliga ironiska passningar till det Hollywood Shane black verkat i. Robert Downey Jr gör en bra roll som den misslyckade brottslingen som hamnar i en filmuttagning. Väl i Hollywood blir det mord och dråp med vackra kvinnor som gäller i denna suveräna thriller som nu när detta skrivs, får biopremiär.

4 @@@@

Miranda July — Me and You and Everyone We Know Filmindex

Ömsint, vacker, rolig och väldigt mycket konstinfluerad spelfilm från den konstutbildade regissören som också spelar med i en film om den spirande kärleken mellan nyskild tvåbarnsfar, konstnärlig ung kvinna som vill slå igenom. Två tonårstjejer som vill bli av med oskuld och lära sig suga av. Faderns barn cirkulerar liksom en liten granntjej som sparar hushållsgrejer för sitt framtida bröllop. En fint rolig film som blir kanske höjdpunkten bland filmerna.

5 @@@@@

Werner Herzog — Grizzly Man Filmindex

Denna väldigt intressanta vinklade bildmaterial som världens främsta regissör Werner Herzog sammanställd över den egotrippade förmodligen störda grizzlybjörn älskaren Timothy Treadwell som i 40 år sedan sin barndom åkte ut till Alaska för att bo, vara med björnar. Filmen irriterade mig för att Treadwalls löjliga naturromantiska perspektiv på naturen kontra civilisation. Treadwell ville tydligt vara hjälte i sin egen film. Han filmade sitt leverne under säsongerna med sina björnar. Han blev dödad och uppäten av en björn tillsammans med sin flickvän. Både vänner och ekologer/forskare intervjuas medan en del ansåg att Treadwell gjorde ingenting för sina björnar förutom att bryta den uppdelning mellan björnvärlden och vår mänskliga värld. Filmen är bra gjord av en regissör med sinne för att bygga upp dramatik och finna bra bilder.

4 @@@@

Uwe Boll — Bloodrayne Filmindex

Splattereffekter, ondskefull vampyrherre i Ben Kingsleys rollgestaltning som vill behärska en värld av mänsklig föda. Filmen med sina verkliga rumänska miljöer och slott tillför någonting i denna film som baseras på ett dataspel. Bloodrayne är en ovanlig stjärnspäckat film i dom olika rollerna i denna blodiga hyfsat underhållande b-film. Kristianna Loken från tredje Terminatorfilmen spelar halvvampyren Rayne som ger sig i lag med vampyrjägarna Sebastian och Vladimir i en märklig tidsepok där man enbart bär svärd klädda i 1700-talskläder. Medan kvinnorna är oerhörd sexigt lättklädda eller helt nakna, vi manliga delen blir i alla fall glada över detta. Men postmodern mix med blodigt teaterblod som sprutar ut i alla sanns likt fontäner — blir en maffig actionfilm. Den ingår i en session av filmer som handlar om kvinnor som hämnas på omvärlden, (läs männen). Denna film passar inte riktigt in utan borde tillhöra sektionen twillight zone.

Många skådespelare är med i olika roller. Meatloaf, Michael Madsen, Billy Zane, Udo Kier och sexiga tuffa Michelle Rodrigues för att nämna några.

3 @@@

Rob Zombie — The Devil’s Rejects Filmindex

När vi ändå är inne på twillight zonefilmer så är hårdrockaren Rob Zombie (White Zombie) ute med en uppföljare och sluttamp på den mordiska familjen Fireflys slutkamp. Med förra filmen House of 1000 Corpses där mest unga vackra flickor slaktades så slår sheriffen John Wydell till för att krossa familjen. Några kommer undan och en jakt påbörjar som leder till blod och mord. Rob Zombie gör en bättre film än förra. Se länk till förra filmen — House of a Thousand Corpses

3 @@@

Kim Ki-Duk — The Bow Filmindex

På dvd finns Kim Ki Duks film Järn 3 som blev en kritikersuccé och själv kommer jag se den snart och skriva om den filmen. Men hans metafysiska drama om en äldre man, nära besläktat med den surmulne fiskaren i Hemingways Den gamle och havet bor på en båt dit han tar fiskare som vill fiska. Men han tog hand om föräldralös flicka som föräldrarna har letat efter i 10 års tid. Han bevakar den unga flickan och vill gifta sig med henne. Men en ung som hon blir förälskat i utmanar den gamle mannens planerade tillställning. Lite trist i början för att övergå till ett intressant psykologiskt drama för att senare bli en konstig film med ett märkligt slut.

3 @@@

Joseph Lovett — Gay Sex in the 70’s Filmindex

Först blir jag trött på en ganska så dåligt dokumentär om bögsex under 70-talet. Sedan blir jag lite äcklad över alla dessa nakna män som knullar och suger av varandra medan man intervjuar dom som var med under det fria sexuella 70-talet. Jag är ointresserad av en film som utesluter dom kvinnliga homosexuella. Var är deras intellektuella aktivister som också bekämpade homofobin och moralhyckleriet. Men dom är uteslutna i den kroppsfixerade ytliga stentråkiga manliga gayvärlden. Män är tråkiga och är fullständigt ointressant dokumentär. Jag hade hellre sett sexiga sensuella lesbiska feminister som angriper mansvärlden.

1 @

Erik Skjoldbjaerg — Enemy of the People Filmindex

Erik Skjoldbaerg är nordens mest intressanta filmare som med thrillern Insomnia och Prozac Nation även blivit en internationell filmare. Hans nya film bygger på Ibsens drama En folkfiende. En forskare med kända tv-program skall göra reklam för sin brors företags rena vatten. Han finner att det finns höga doser gift i vattnet. Kommersiella skäl och arbetstillfällen skapar ett hårt klimat. Broderstrid och individen mot makten. En bra psykologisk filmstudie igen.

3 @@@

Andy Fickman — Reefer Madness: The Musical Filmindex

Inom sektionen twillight zone kan alla möjliga filmer med subkulturella genrer, den här filmen som är omgjort filmad musical kring en pjäs om hur man uppfattade marijuanan som hot mot ungdomen i 30-talets USA. Kommunisthot och nu den uppdrivna faran med marijuanans monstruösa påverkan. Visst har filmen svart humor i drift med reaktionär amerikansk propaganda om den livsstil som gärna upphöjdes. Och visst är det en kul idé att skapa en klassisk Hollywoodfilm med dans och sångnummer i klassisk stil. Men det blir till slut tröttsamt att beskåda filmen och jag tappar intresset till slut.

2 @@

Yasuo Inoue — The Neighbor No. Thirteen Filmindex

Filmfestivalens mest fascinerande film som ingår i sektionen twillight zone. Den unge mannen Akai blir kraftfullt mobbad av en klasskamrat vid namn Juzo. Hans hämndplan ligger långt tillbaka och han blir granne med sin antagonist. Men för att hämnas så har han gjort en ritual med en ondskefull man så nu är han två personligheter. Död och raffinerad psykologiska effekter i en fascinerande och märklig film. Påminner lite grann om Park Chan-Wooks Old Boy.

3 @@@

Rodrigo Garcia — Nine Lives Filmindex

Filmaren är son till författaren och nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez. Hans film är små kulissbyggen till större berättelser som alltför snabbt bryts av när det verkligen börjar bli spännande. Filmerna om nio kvinnoöden som berör varandra på olika sätt. Dom förbipasserar varandra eller bara råka känna få syn på varandra ytligt. Ett beröringstema som blir ett minishortcurts men utan Robert Altmans finess som han hade i sitt mästerverk Short Cuts.

Fast det är strålande lågmäld skådespeleri rakt igen hela filmen.

3 @@@

Jessica Sanders — After Innocence Filmindex

Filmen är politiskt viktig då man i USA anser fortfarande att dödstraff får brottslingar att förtjäna konsekvensen av sina brott. Men också avskräcker brott. Men det är lögn och myt. Brottet har funnits i USA dels på grund av landets värdelösa sociala struktur och en politik som alltid är emot folket oh alltid för dom rika eliterna som i stort sätt äger och styr USA. Ekonomin framför folket. Det är därför som nyliberalism och amerikansk arbetsmarknad alltid måste bekämpas till den försvinner ur jordens yta för all framtid. Filmen visar hur många oskyldiga råkar ut för dödstraff och livstidfängelsestraff. Men nu har DNA-undersökningar skapat möjligheter för organisationer att börja ta upp såkallade självklara fall.

Luis De La Madrid — The Nun Filmindex

Dario Argentos arvtagare inom skräckfilmen finns i Spanien sedan Brain Yuzna skapade sitt produktionsbolag med en rad fina produktioner som The Namelees och Darkness på meritlistan. The Nun är en otäck och välgjort film ur tekniskt och stämningarna är bra medan skådespelarna kanske inte tillhör yttersta eliten direkt men det är från detta produktionsbolag dom bästa skräckfilmerna kommer. The Nun är kanske inte den bästa men ändå underhållande om en katolsk skola där en ondskefull nunna helt enkelt blir mördad av dom kvinnliga eleverna. Hon återkommer för att hämnas. Effektiv trots allt.

2 @@

Park Chan-Wook — Symphaty for Lady Vengeance Filmindex

Film med alldels för många metaforer och stundtals obegriplig symbolik i en film där en lärare kidnappar och mördar barn och en ung flicka får ta på sig skulden. Hennes hämndbegär växer i fängelset. Men eftersom regissören med sina andra filmer, bland annat Old Boy. Filmen om kvinnlig tar sig framåt i ett trist stillestånd av dröm och verklighetsbilder från kvinnans liv. Tills hon fullbordar hämnden. Konstfilm med slasherscenarie som man inte orkar i längre ögonblick hålla sig fokuserad. Men skådespeleriet är lysande naturligtvis.

3 @@@

Antony Cordier — Cold Shower Filmindex

av

Fransk trist triangeldrama i judomiljö mellan två unga pojkar och en flicka. Sex och naket som påminner i ett kort ögonblick om Larry Clarks bedrövliga filmer. Men franka filmer är raffinerade och det finns en historia att berätta men det gör inte mig lyckligare för denna ungdomsfilm känns lite seg och krystad i sina försök att skapa dramatik. En film utan större tankar även om det finns så påverkar filmen inte mig ett dugg.

2 @@


Med detta avslutas årets filmfestival.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2005

Stefan Hammarén

Im memoriam Great Man II

Lenn Christerson — Elden är tusentals år

Thommy Sjöberg

Ett öga rött

Fredrik Runebert

Ett grundtrygghetssystem erbjuder både frihet och trygghet

Astrid Boman

Det är banne mig dags att vi återerövrar Sverige!

Kejsaren har inga kläder

Konspirationsteori

Kriget mot terrorismen är en bluff

Rättsröta

Bo Hellgren

Öppet brev till Sveriges Radios styrelse — Klarspråk tillbaka — i yttrandefrihetens namn!

Sverige hotas av militär ockupation!

Artiklar

Antisemitism i Sverige

EU — den svenska hopplösa trons sammanslutning

Kampen om demokratin

Liberaler = nyliberaler — är dom bekymrade?

Så var det det här med Pastor Åke Green

Essäer

David Toop — Haunted Weather & Mark Prendergast — The Ambient Century

Herman Hesse (1877–1962) intar den litterära scenen igen

Blaskan-hjältar

Blaskan-hjältar som vi beundrar och älskar

Tidskrifter

Opus — ett klassiskt magasin för musikintresserade

Re:Public Service #2

The Word

Böcker

Erik Wijk — Allting har hänt

Jared Diamond — Undergång: Civilisationernas uppgång eller fall

Jeremy Black — Bilder av världen: Kartornas historia

Korta bokrecensioner XVI

Stefan Wermelin & Staffan Schöier — Svenska ord & Co: Hasse & Tage — Saga & sanning

Tomas von Vegsack — Stockholm 1851 (Staden, människorna och den konservativa revolten)

Krautrock

Krautrock — en inledning


Amon Düül & Amon Düül 2 — Historien om ett av de första krautrock-banden

Ashra, Tangerine Dream & Klaus Schulze

Can — Krautrockens klassiker och själens ingenjörer

Kebnekajse — bandet som elektrifierade den svenska folkmusiken

Kraftwerk

Kraftwerk — den elektroniska musikens mästare

Kraftwerk — Krautrockens legendarer

Kraftwerk — Autobahn

Neu! — Krautrockens mytologiska ängel

Träd, Gräs och Stenar — den svenska progressiva krautrockens främsta band

Van der Graaf Generator

Älgarnas Trädgård

I utkanten av Krautrock

Musik

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Indie)

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Rock)

Annihilator — Schizo Deluxe

Audio Bully — Generation

Audioslave — Out of Exile

Babyshambles — Down in Albion

Broadcast — Tender Buttons

Broken Social Scene — Broken Social Scene

Chicks on Speed — 99 Cents

Clawfinger — Hate Yourself with Style

Dr. Indie plockar fram några bortglömda blueslåtar

Eva Dahlgren — Snö

Juana Molina — Tres Cosas

Korta musikrecensioner XII

Madonna — Confessions on a Dance Floor

Madonna — Hung Up

My Morning Jacket — Z

Paganus — Memento Mori

Per Gessle — C’mon/Jo-Anna Says

Rammstein — Rosenrot (Dr. Rock)

Rammstein — Rosenrot (Dr. Da Capo)

Reverend Horton Heat — Revival

Subsonic Mind — Under Your Skin

Sven Zetterberg — vår tids främste bluesartist

Filmer