Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

In memoriam XXIII

John Fowles är död

John Fowles.En lågmäld författare som skriver stora romaner en som alltid var stor gnistrande själ som borde belönas med nobelpriset. Men nu är för sent för det. Men författaren John Fowles skrev romaner som ändå brann av ren styrka och en humanistisk undersökning av människans villkor. Hans romantiska Den franske löjtnantens kvinna som också är en fin film där Fowles bearbetade manuskriptet tillsammans med årets nobelpristagare Harold Pinter. Filmen var riktigt bra. Fast hans romaner Samlaren eller Ett maskspel var alla lysande böcker som tar fram hur människan fungerar i livet vi lever. Det är bara märkligt hur det känns att i ena stunden läsa Ola Larsmos fina intervju med den skygge Fowles medan han några dagar senare plötsligt är död. En briljant vuxen sagoberättare är död vid 79 års ålder.

Mickael Dubois är död

Micke Dubois.Personligen har jag aldrig förstått mig på Micke Dubois rollkaraktärer som han under åren utvecklade. Varken Svullo eller elaka polisen var något som hade stil eller charm enligt mitt sätt att se på humorn. Det var alltid lite för vulgärt och låg humor utan substans. Men vi på redaktionen har lite olika uppfattningar om Svullos storhet som humorist. Han gav äcklet ett ansikte med sina upptåg på dom svenska tv-programmen där han var inblandad i.

Men han har sedan slutet av 80-talet varit en del av svenska humorns mest sjuka del. Att han var så älskad av svenska folket var en överraskning för mig. Men så är det. Med Mickael Dubois försvinner ändå en viktig del av tv-humorn.

Blaskan #12 2005