Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Krautrock

Amon Düül & Amon Düül 2 — Historien om ett av de första Krautrock-banden

Ajn Schwajn Draj

Amon Düül 2.Ett av de första aktiva s.k. krautrock banden var Amon Düül. Begreppet Krautrock fanns inte i slutet av 60-talet utan uppfanns långt senare. Musiken byggde mycket på improvisation och var bunden till den amerikanska psykedeliska rocken, speciellt om man jämför med andra spacerock band vid den här tiden med avantgarde böjelser, band som Tangerine Dream och Cluster.

Amon Düül (Amon efter den egyptiska solguden och Düül efter en turkisk fiktion figur) var en musikalisk/politisk sammansättning i München. Det var en radikal politisk grupp helt enkelt. Amon Düül släppte ett par skivor de också fram till 1972, deras musik baserades huvudsakligen på ett jättelånga improvisationer (jammande) till exempel Paradieswärts Düül (1969). Och de var riktiga trumfreakar vilket hörs på deras skivor.

De som var mest musikaliskt inriktade, ledda av Chris Karrer bröt upp från Amon Düül och bildade en egen grupp som de kallade för Amon Düül 2, de ville inte bråka om namnet.

Här är grunduppsättningen av Amon Düül 2

Sång
Renate Knaup-Kroaetenschwanz
Gitarr
Chris Karrer
Bas
John Weinzierl
Trummor
Peter Leopold
Keyboard
Falk U. Rogner

De satte raskt igång med att spela in sin första skiva Phallus Dei 1969 och efter det skivsläppet så släppte de snart Yeti ett dubbelalbum som kom 1970.

(Som en parentes så måste jag nämna att Amon Düül upphörde att spela in skivor omkring 1972.)

Tillbaks till Amon Düül 2.

Bandmedlemmarna kom och gick i början av sjuttiotalet, grundkärnan var Karrer, Weinzierl och Knaup. Vid den här tiden spelade de en sorts skrällig tysk elektronisk industrirock, men de skulle snart uppgradera sin musik till progressiv rock. Hijack och Made in Germany är två lysande representativa progressiva plattor.

Både Knaup och Weinzierl lämnade bandet 1978.

1979 så upphör bandet, de splittras inte men det är inte långt ifrån.

Två år senare lyckas man sätta ihop bandet igen, med nästan alla originalmedlemmar, för att spela in skivan Vortex.

Samma år flyttade Weinzierl till Wales för att sätta upp en engelsk variant av bandet tillsammans med Dave Anderson. Det som skulle ha blivit Amon Düül 3 fick bli Amon Düül kort och gott. De fyra skivsläppen under åttiotalet inkluderat Hawk Meets Penguin, Meetings with Menmachines och Die Losung förvirrade även de äldre lyssnarna, under tiden verkar Amon Düül 2 ha gjort sitt på den musikaliska scenen.

Här är Amon Düül 2 diskografi
Phallus Dei (1969)
Yeti (1970)
Dance of the Lemmings (1971)
Angel Dust (live May 20th, 1972)
Carnival in Babylon (1972)
Wolf City (1973)
Utopia (1973)
Live in London (1973)
Vive la Trance (1974)
Lemmingmania (1974)
The Classic German Rock Scene: Amon Düül 2 (dubbel-LP)
Hijack (1975)
Made in Germany (1975)
Pyragony X (1976)
Almost Alive (1977)
Only Human (1978)
Vortex (1981)
Rock in Deutschland Vol. 1 (1981)
Milestones (1989)
Live in Concert (1992)
Surrounded by the Bars (1993)
The Greatest Hits (1994)
Nada Moonshine # (1995)
Kobe (Reconstructions) (1996)
Eternal Flashback (1996)
Live in Tokyo (1996)
The Best of 1969–1974 (1997)
Flawless (1997)
Drei Jahrzehnte (1968–1998) (1997) (4-CD)
Uttryck
Kosmische Musik
Om Dr. Rock |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2005

Stefan Hammarén

Im memoriam Great Man II

Lenn Christerson — Elden är tusentals år

Thommy Sjöberg

Ett öga rött

Fredrik Runebert

Ett grundtrygghetssystem erbjuder både frihet och trygghet

Astrid Boman

Det är banne mig dags att vi återerövrar Sverige!

Kejsaren har inga kläder

Konspirationsteori

Kriget mot terrorismen är en bluff

Rättsröta

Bo Hellgren

Öppet brev till Sveriges Radios styrelse — Klarspråk tillbaka — i yttrandefrihetens namn!

Sverige hotas av militär ockupation!

Artiklar

Antisemitism i Sverige

EU — den svenska hopplösa trons sammanslutning

Kampen om demokratin

Liberaler = nyliberaler — är dom bekymrade?

Så var det det här med Pastor Åke Green

Essäer

David Toop — Haunted Weather & Mark Prendergast — The Ambient Century

Herman Hesse (1877–1962) intar den litterära scenen igen

Blaskan-hjältar

Blaskan-hjältar som vi beundrar och älskar

Tidskrifter

Opus — ett klassiskt magasin för musikintresserade

Re:Public Service #2

The Word

Böcker

Erik Wijk — Allting har hänt

Jared Diamond — Undergång: Civilisationernas uppgång eller fall

Jeremy Black — Bilder av världen: Kartornas historia

Korta bokrecensioner XVI

Stefan Wermelin & Staffan Schöier — Svenska ord & Co: Hasse & Tage — Saga & sanning

Tomas von Vegsack — Stockholm 1851 (Staden, människorna och den konservativa revolten)

Krautrock

Krautrock — en inledning


Amon Düül & Amon Düül 2 — Historien om ett av de första krautrock-banden

Ashra, Tangerine Dream & Klaus Schulze

Can — Krautrockens klassiker och själens ingenjörer

Kebnekajse — bandet som elektrifierade den svenska folkmusiken

Kraftwerk

Kraftwerk — den elektroniska musikens mästare

Kraftwerk — Krautrockens legendarer

Kraftwerk — Autobahn

Neu! — Krautrockens mytologiska ängel

Träd, Gräs och Stenar — den svenska progressiva krautrockens främsta band

Van der Graaf Generator

Älgarnas Trädgård

I utkanten av Krautrock

Musik

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Indie)

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Rock)

Annihilator — Schizo Deluxe

Audio Bully — Generation

Audioslave — Out of Exile

Babyshambles — Down in Albion

Broadcast — Tender Buttons

Broken Social Scene — Broken Social Scene

Chicks on Speed — 99 Cents

Clawfinger — Hate Yourself with Style

Dr. Indie plockar fram några bortglömda blueslåtar

Eva Dahlgren — Snö

Juana Molina — Tres Cosas

Korta musikrecensioner XII

Madonna — Confessions on a Dance Floor

Madonna — Hung Up

My Morning Jacket — Z

Paganus — Memento Mori

Per Gessle — C’mon/Jo-Anna Says

Rammstein — Rosenrot (Dr. Rock)

Rammstein — Rosenrot (Dr. Da Capo)

Reverend Horton Heat — Revival

Subsonic Mind — Under Your Skin

Sven Zetterberg — vår tids främste bluesartist

Filmer