Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Retro XV

Ike & Tina Turner — The Kent Years 2000

Ike & Tina Turner — The Kent Years.Tina Turner och Ike gjorde under några år 1964–1967 en del av sina bästa låtar med bluesbotten och klassisk R&B då det var river and blues som gällde. Det är kantigt, själsligt och sexigt svettigt då våra legender verkligen tog soulen dit den skulle vara. Ike Turners låtar är anpassad efter rockgudinnan Tina Turners röst och kroppsliga utformning. Tina är som gjord att komma från den sångskola med Mama Thornton, Big Maybelle, Etta James existerar. Det är Aretha Franklin och Tina Turner som både kunde och kan precisera deras sångarv. När deras inspelningar på skivbolaget Kent gavs ut 2000 på Ace Records så är det en verklig kulturgärning. Starkare soul och bluesorienterad musik kan jag knappast få som dessutom har en estetisk råhet i kom och ton.

Bill Evans — You’re Gonna Hear from Me 1988

Bill Evans.Bill Evans föddes samma år 1929 och avled 1980 och min mor avled 2001. Naturligtvis så finns det inga inbördes förbindelse mellan dom två, utan det är bara en slump. Men Bill Evans spelade med vår egen Monica Zetterlund och var en vän av norden. En ytterst raffinerad pianist med Ravel och Debussy som sina influenser liksom Nat King Cole. Han klassisk skolad pianist som gjorde suverän lättlyssnat snygg jazz under sina år som jazzens finaste stilist. Hans sublimitet finns så gärna förvisad på den här skivan inspelad i slutet av 60-talet i Köpenhamn. Andra pianister som Chic Korea, Keith Jarrett och modernisten Herbie Hancock fick i sina impressionistiska stunder stor inspiration från den lugna harmoni som Bill Evans spred ut utöver sina tangenters dansande virvlar. På denna fina liveskiva så är hans trio så väl samspelta, att ingenting stör deras totala koncentration som gör att dom glider in i musiken, är i musiken. Dom tar en paus och får till det en snygg spelning. En typisk sofistikerad spelning från Bill Evans trio med Eddie Gomez och Marty Morell att lyssna på. Snyggare jazz får du leta efter.

David Bowie — Ziggy Stardust — The Motion Picture

David Bowie — Ziggy Stardust — The Motion Picture.Det är en konsertfilm som influerade Lou Reed till sin stora egna comeback utan Velvet Underground 1973 med Rock ’n’ Roll Animal band. Lou Reeds stora låt White light/White Heat får i Bowies version liv och känsla. Hela konserten är utan tvekan mästerverk och Bowie kunde knappast överträffa den känsla och stil han hade 1973 med denna briljanta musik. Essensens av vad som är Bowie är här utsatt på rockkartan. Rock ’n’ Roll Sucicide, Space Oddity och låten han gav till Mott The Hoople All the Young Dudes gör han perfekt helt enkelt. Alla låtar är små diamanter som lever sitt eget liv decennier efter dom spelades in. Konserten är utan tvekan i världsklass och tillhör himlens egna små funderingar. Det sällsynt att sådan musik skapas där varje låt är vägd in minsta detalj. Till och med Mick Ronson kunde knappast överträffa sig själv som gitarrist. Så njut även du av Davis Bowie i hög form.

Billy Joe Shaver — The Earth Rolls On 2001

Billy Joe Shaver — The Earth Rolls On.Billy Joe Shaver är en gammal veteran som förlorade sin son Eddy Shaver 1962–2000. Han ingick i faderns band under flera år läser jag på nätet. Jag vet inte så mycket om Billy Joe Shaver. Men som sångare är han utsökt och släppt många bra album under åren. Countryrock med medlemmar från olika håll i kompbandet. Garry Tallent från Bruce Springsteens band och Jay Bennett från Wilco ingår i hans combband på skivan. Tung rock med underbar countryådra där Billy Shavers röst verkligen fungerar väl. 14 suveräna låtar från ett album jag rankar högt.

Dinosaur Jr. — Hand It Over 1997

Dinosaur Jr. — Hand it Over.Dinosaur Jr är ett av dom band jag älskar högst eftersom dom var tillsammans med Pixies, Buffalo Tom och Sonic Youth var stilbildande innan Nirvana förändrade den alternativa rocken för alltid. J Mascis som alltid sjöng med sin gnälliga röst med mörk underton och Lou Barlows gitarr (Medlem även i Sebadoh) Den här skivan från 1997 är ett av mina favoritskivor som jag plockade fram ur samlingen igen. Två medlemmar från My Bloody Valentine spelar och sjunger med Mascis på denna tunga starka album där hårda gitarrer och Neil Youngs sound förenas i en tillbakahållen explosiv punkig vrede med långsam sångröst. En av dom sista plattor jag lyssnade med bandet.

The (International) Noise Conspiracy — Survival Sickness 2000

The (International) Noise Conspiracy — Survival Sickness.När Umeåscenens hardcore var som bäst med sin socialism, antikapitalism och annat som gjorde mig lycklig. Refused med den underbara ideologen Dennis Lyxzén så var det då sveriges bästa band. När Dennis bildade garage/punkbandet The International Noise Conspiracy så var det en utländsk handling som driver bandet ett steg till mot globaliseringskritik. Men bandet har nått framgång och till och med Rick Rubin producerade bandet på en skiva. Den här skivan är en marxistisk influerad kampplatta som gör mig glad med sin punk och Kinks eller Whoinfluerade garagerock. En av 2000-talets främsta band och skiva med andra ord.

Rocket From the Tombs — The Day the Earth Met the …

Rocket from the Tombs — The Day the Earth Met the ….Detta band spelade i stort sett bara in fåtal låtar varav dom mesta helt enkelt var covers på MC5 och The Stooges låtar. Men ur detta pre-punkband gick flera medlemmar vidare till The Dead Boys och Pere Ubu. Ändå är denna samling med liveinspelningar råa och allmänt ljuvliga garagerockpärlor från den tid då Ramones 1975 gjorde sina första framträdanden. Bandet bildades av musikjournalisten av Crokus Behemoth och fick draghjälp av legenden Lester Bangs journalistik. Det är råa inspelningar från bandet som bland annat innehåller Dead Boys kommande Sonic Reducer eller Stooges Raw Power och en elektrifierad version av Stones Satisfaction bra rock som inte behöver presenteras. En av världens mest halvkända kultgrupper inom den tidiga punken i USA.

Van Morrison — His Band and the Street Choir 1970

Van Morrison — His Band and the Street Choir.Den här skivan är bortglömd bland Van Morrisons riktigt bra soulplattor. Den släpptes som den tredje briljanta skivan efter mina favoritalbum Moondance och Astral Weeks på den här skivan så fortsätter mannen med rösten sina favoritundersökningar, fältarbetaren Van The Man finner soulen och jazzen krypa in sina poplåtar. Det är den bästa fortsättningen på hans gamla grupp Thems musik under sent 60-tal. Problemet med dagens 60-åriga Van Morrison är att han inte fyller sina skivor med magi längre, utan efter slutet av 80-talet blev han mer eller mindre sömnig. Så bra som han var under den här skivan verkar han inte längre kunna vara. Så lyssna på hans äldre album och du får bara ren magi.

Detroit Grand Pubahs — Funk All Y’all 2001

Detroit Grand Pubahs — Funk All Y’all.På dansscenen finns det sedan länge ett härligt elektrosväng med klara Pi-funktendenser i George Clintons ära och förbehåll. Skivan från 2001 är det bästa album gruppen släppte ut för att den har skön flow och elegant smårappartier som förskönar dom klara danspulserande ljudbilderna. Cool och ärbar funk från den nya så kallade nyfunkscenen. När jag nyligen plockade fram musiken igen så var jag glad igen. Dans, dans och disco. Länge leve discon.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #12 2005

Stefan Hammarén

Im memoriam Great Man II

Lenn Christerson — Elden är tusentals år

Thommy Sjöberg

Ett öga rött

Fredrik Runebert

Ett grundtrygghetssystem erbjuder både frihet och trygghet

Astrid Boman

Det är banne mig dags att vi återerövrar Sverige!

Kejsaren har inga kläder

Konspirationsteori

Kriget mot terrorismen är en bluff

Rättsröta

Bo Hellgren

Öppet brev till Sveriges Radios styrelse — Klarspråk tillbaka — i yttrandefrihetens namn!

Sverige hotas av militär ockupation!

Artiklar

Antisemitism i Sverige

EU — den svenska hopplösa trons sammanslutning

Kampen om demokratin

Liberaler = nyliberaler — är dom bekymrade?

Så var det det här med Pastor Åke Green

Essäer

David Toop — Haunted Weather & Mark Prendergast — The Ambient Century

Herman Hesse (1877–1962) intar den litterära scenen igen

Blaskan-hjältar

Blaskan-hjältar som vi beundrar och älskar

Tidskrifter

Opus — ett klassiskt magasin för musikintresserade

Re:Public Service #2

The Word

Böcker

Erik Wijk — Allting har hänt

Jared Diamond — Undergång: Civilisationernas uppgång eller fall

Jeremy Black — Bilder av världen: Kartornas historia

Korta bokrecensioner XVI

Stefan Wermelin & Staffan Schöier — Svenska ord & Co: Hasse & Tage — Saga & sanning

Tomas von Vegsack — Stockholm 1851 (Staden, människorna och den konservativa revolten)

Krautrock

Krautrock — en inledning


Amon Düül & Amon Düül 2 — Historien om ett av de första krautrock-banden

Ashra, Tangerine Dream & Klaus Schulze

Can — Krautrockens klassiker och själens ingenjörer

Kebnekajse — bandet som elektrifierade den svenska folkmusiken

Kraftwerk

Kraftwerk — den elektroniska musikens mästare

Kraftwerk — Krautrockens legendarer

Kraftwerk — Autobahn

Neu! — Krautrockens mytologiska ängel

Träd, Gräs och Stenar — den svenska progressiva krautrockens främsta band

Van der Graaf Generator

Älgarnas Trädgård

I utkanten av Krautrock

Musik

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Indie)

Alice Cooper — Dirty Diamonds (Dr. Rock)

Annihilator — Schizo Deluxe

Audio Bully — Generation

Audioslave — Out of Exile

Babyshambles — Down in Albion

Broadcast — Tender Buttons

Broken Social Scene — Broken Social Scene

Chicks on Speed — 99 Cents

Clawfinger — Hate Yourself with Style

Dr. Indie plockar fram några bortglömda blueslåtar

Eva Dahlgren — Snö

Juana Molina — Tres Cosas

Korta musikrecensioner XII

Madonna — Confessions on a Dance Floor

Madonna — Hung Up

My Morning Jacket — Z

Paganus — Memento Mori

Per Gessle — C’mon/Jo-Anna Says

Rammstein — Rosenrot (Dr. Rock)

Rammstein — Rosenrot (Dr. Da Capo)

Reverend Horton Heat — Revival

Subsonic Mind — Under Your Skin

Sven Zetterberg — vår tids främste bluesartist

Filmer