Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Krautrock del II

Instrumentell gitarr-, synt- och space-musik från 70-talet

McLane Explosion — Space Music Synthesizer.Vangelis — Albedo 0.39.Nåja, denna musik är kanske inte direkt krautrock, men det är musik jag också lyssnade på när det begav sig. Främst tack vare tålamodet hos de på butiken What’s 67 lyckades jag få tag på min musik.

Instrumentellt, gitarrbaserad, syntar, space music brukade jag mumla fram smått Bilitis.Space — Magic Fly.generad när jag gick in i skivbutiker. Oftast möttes jag av tomma blickar och vaga viftningar, kanske har vi nåt sånt bland övrig musik … … Men trägen vinner.

En av de första lp:s jag dreglade över var Space Music Synthesizer med Mc Lane Explosion, Roland Romanelli vid synten. Lp:n innehöll 11 covers på syntlåtar, Magic Fly och Oxygène fanns självfallet med.Space — Deliverance.Space — Just Blue. Jag hade faktiskt inte hört originalen av Space och Jean Michel Jarre innan. Jag hittade dessa lp-skivor, men jag hade problem med att hitta låten Pulstar av Vangelis Papathanassiou. Ingen hade hört talas om Papathanassiou och han fanns inte heller under P. I mitt letande efter Pulstar fann jag dock till min glädje gruppen Pulsar och lp:n The Strands of the Future.Space Project — Disco form another Galaxy.Universal Energy. Men nån Papathanassiou hittade jag inte. En kunnig expedit lyckades jag däremot hitta och fick förklaringen att det var under V som i Vangelis jag skulle söka. Där fanns lp:n Albedo 0.39 och jag kunde äntligen lyssna på originalet av Pulstar.

En annan låt på lp:n Space Music SynthesizerCamel.Camel — Camel. som jag älskade var Bilitis av Francis Lai. Den hittade jag till slut under filmmusik, soundtracket till filmen Bilitis av David Hamilton. Har dock inte sett den. Denna lp förde med sig att jag hittade soundtracket till filmen Laura/Les ombres de l'été där David Hamilton och Francis Lai samarbetade igen. Utsökt musik även här.

Camel — Mirage.Camel — The Snow Goose.Gruppen Space, med skivorna Magic Fly, Deliverance och Just Blue, tillhörde även den mina favoriter.

I mitt sökande efter udda musik var jag ju helt enkelt tvungen att köpa Space Project’s Disco from another Galaxy. Det var en gul lp ”The Gold Record Limited Edition No. 29129”. Låtarna bar de suggestiva titlarna: Conquest of the Stars, Beyond Orion, Mission to Lyra och Lady Capella.Camel — Moonmadness.Camel — Rain Dances. Musiken klart godkänd. Sen hittade jag lp:n Universal Energy med de härliga låtarna Universal Energy, Space Energy, Disco Energy I & II samt Christmas for Space. Ljuvligt!

En grupp som jag snubblade över och som jag sen köpte fler skivor av var Camel. Deras musik var klockren för mig, trots att det inte alltid var instrumentella låtar de spelade.Camel — Breathless.Camel — I Can See Your House from Here. Lp:na Camel, Mirage, The Snow Goose, Moonmadness och Rain Dances var helt enkelt underbara. Däremot var skivorna Breathless och I Can See Your House from Here inte riktigt i min smak, så jag slutade köpa Camel efter det. Men deras tidiga lp:s tillhör fortfarande mina absoluta favoriter. För ovanlighets skull är det hela skivornaJean Michel Jarre — Oxygene.Jean Michel Jarre — Equinoxe. och inte bara enstaka låtar jag tycker är bra.

Av Jean Michel Jarres skivor var det bara Oxygène och Equinoxe jag riktigt tog till mig, hans Magnetic Fields var inte alls tilltalande för mig.

All denna synt och space musik klingadeJean Michel Jarre — Magnetic Fields. så sakteliga av och jag började inse att det faktiskt gick att lyssna på annan musik också. Men denna elektroniska musik har ännu en trygg och säker plats i mitt musikhjärta.Om Mr. Snaggus |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2006

Stefan Hammarén

Recension: av Dada öst-bok

Thommy Sjöberg

Kulturarbetare

Astrid Boman

Bioterrorism

Den demokratiska diktaturen

Diktakrati eller demotur

En svensk tiger

”Vi är omgivna av en gobeläng av lögner.”

What’s going on over there?

Rolf Nilsson

De hemlösas omständigheter

Ingvar Lundgren

Harold Pinters ord i vår vardag

Konst

Waldemarsudde: Myt och landskap — Ulf Wahlbergs retrospektiva konst

Artiklar

Dan Persson — Nationalism — högern och vänsterns tolkningar

Iran, Irak, Israel och Bush

Politiska partier — behövs dem?

Junilistan

Nils Lundgrens egna parti Junilistan … eller?

Tecknade serier

Schassen & Knasen #6 2005

Böcker

Carl-Henning Wijkmark — Sanningen bakom oss

Korta bokrecensioner XVII

Simon Sebag Montefiore — Potemkin och Katarina den stora: En kejserlig förbindelse

Små notiser där litteraturen spelar roll

Krautrock del II

Lite mera om Krautrock

Hans Edler — elektronikpopens särling och musikarrangör

Rick Wakeman — en vandrande symfoniorkester

Instrumentell gitarr-, synt- och space-musik från 70-talet

Vangelis — drömmaren inom syntmusiken

Backspegeln.

Iggy Pop & The Stooges — The Stooges

Musik

Cat 5 — Play this Loud/Sexy

Enya — Amarantine

Golden Afrique Vol. 1

Kate Bush — Aerial

Kent — The Hjärta & Smärta EP & Sophie Zelmani — A Decade of Dreams

Kim Wilde — The Ultra Selection

Korta musikrecensioner XIII

Madonna — I’m going to tell you a secret & Confessions on a Dance Floor

Matthew Herbert — Plat du jour

Musikkommentarer V

Mylo — Destroy Rock & Roll

Paul Anka — Rock Swings

Per Gessle — Son of a Plumber

Sizzla — Soul Deep

The Arcade Fire — Arcade Fire

The Cardigans — Super Extra Gravity

The Embassy — Tacking

The Similou — So Hot Right Now

The Strokes — The First Impressions of Earth

The Supremes — Gold

Thåström — Skebokvarnsv. 209

Tony Iommi & Glenn Hughes — Fused

Tony Martin — Scream

Willie Nelson — Countryman

Dr. Da Capos årsbästa 2005

Dr. Indies årsbästa 2005

Filmer

På TV

TV-serier VII