Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Roman

Stefan Hammarén — På burklös mark

H:Ströms

Stefan Hammarén — På burklös mark.Låt oss enkelt börja med att öppna nog så hämningslösa sidor som är i en roman som är fylld av textuella nymodigheter. Vi kanske här borde dekonstruera texterna och se om texten har en rumtids-dimension som öppnar språket i ett väl konstruerat rum som vi ser djupdimensioner av, som är en del av rummets mer oåtkomliga form. Jacques Derrida ville dekonstruera texternas sorl för att finna något enda av berättelsens kärna genom att se vilka skillnader texterna och språket har gentemot varandra. Texten får sin betydelse när läsaren läser texterna men vad händer efter läsningen borde vara också en bärande angelägen fråga. Varje gång jag öppnar en ny bok av textingenjör Hammarén så blir det tydligt att språket mycket medvetet krånglas till, vrider sig flera varv och ordens flöde bildar något annat än vad vi är vana med att läsa. Den västerländska linjära uppfattningen om att allt går i en tidslinje bryts långt ned i Hammaréns nya prosa, kanske mer än i hans tidigare böcker. Liksom i österländsk icke-atonal musik där inget låter harmoniskt, utan skär sig i våra västerländska öron så har Stefan Hammarén på liknande sätt brutit ned vad som anses godkänt litterärt grepp.

Men tillbaka till det djupa seendet i hans metatexter. Dom lever allvarligt med ironin med sitt eget liv utan alltför given föreställning. Stefan Hammarén utmanar alltid med sina tätt ihopskrivna romantexter. Jag läser dom som gedigna fyrbågar mot stilens punktliga raka fina stabila strukturer. Utan oordningen härskar som kan slå sönder det finstilta och ersätta det med en varierande litterär kodex som inte utesluter andra ordningar av litterära stilar. Hammarén har ingen rädsla att våga använda sig av många litterära tekniker eller lösningar på textens eller språkens bärkraft som gör berättelsen intressantare.

Men det är han, poeten, som far genom apokryfernas välavvägda valvs hemligheter där poeten dröjer sig kvar för att öppna ett språkets enigma för att få lösa denna förbindelse mellan språkets formalia och kärnan i det utsagda, då ordet förestod just enbart det första ordets enkla bestånd, generatorn i någonting fortskridande. Texten alluderar på att vara ordens förbindelse till poetens texter. Jag misstänker en ockult koppling till Guds ord finns inpräntade i Hammaréns oreda i redan, men det stannar enbart vid en misstanke, kanske som jag är medvetet vilseledd, föll i en grop därom. Det är ännu mera skönhet i boken språkligt sett än vad det var förut i burkarnas soppdekokter. Dels på grund att Stefan Hammarén avslutar det med en klimax då allt ställs språkligt på sin spets. Njutbar prosa utan tvekan i Hammaréns sagokvart för vuxna våghalsar.

Men denna förmodligen smått obegripliga recension får sin klarhet om du läser Stefan Hammaréns prosa. För då får du som läsare en förstående blick trots allt.

Alla hans tre romaner är språkliga experiment där man måste leta sig fram, vaska fram ordens relevanta historier. Ända sedan början har jag på Blaskan lyft fram Stefan Hammarén för att hans böcker är rena språknihilismen men ändå symbolbärare, för, ty viktiga berättelser göms inunder hans textmassor. Dom andra böckerna i romantriologin Med en burk soppa och Konservöppnare bok är alla tre tillsammans förenade med sitt sätt att hantera språket och ger också gemensamma nycklar till Hammaréns egna sinnesförnimmelser och, framförallt är det viktigaste här hur hans böcker ger litteraturen en rejäl match, fullt veritabelt, och lika härligt utmanar den. Det är på detta sätt man kan dyrka upp Hammaréns böcker med sin egen lästa och erfaret tagna kofot. Så läs honom för det enkla genuina skälet att språket är en förbannad värdefull dyrk att låsa upp språkliga berättelsers hemliga innandömen.

Som slutpunkt på recensionen så vill jag framhålla att Stefan Hammaréns författarskap handlar om att avbryta konformismen inom språket och litteraturen. Göra inbrott inom finkulturen genom att förädla litteraturens upprprsestetik. På burklös mark är en roman som vill vidare och utveckla det som ingen författare idag gör med romankonsten, genom att skapa ett konstverk bortom normer och tråkiga skrivregler. En ny bok att glädjas åt igen av vår främste textingenjör.

Recensionen tillägnas Saussaure och Stefan Hammarén.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2006

Stefan Hammarén

Horskräck

”Onerine”

Thommy Sjöberg

Kulturarbetare II — i triumf

Astrid Boman

I mörkrets tid

Kapitalismen i dödsvånda?

Stoppa kärnvapenkriget!

Till mina vänner och kamrater

Siv

Mobbing av starkaste slag

Katarina Falkenberg

En väg bortom dualismen

Ursula Schröder

Med fokus på obekväma sanningar

Andreas Filipsson

Lite text och bild från Filip

Bigj

Folkmord och folkmord

Konst

Galleri Lars Bohman: Lena Cronqvist — Self Portraits

På konstakademin

Politik

Den liberala bombhögern — massmordens nya tillskyndare

Direktörspacket — dom nya rånarna av Sverige

Kommunisterna vann över förnyarna inom vänsterpartiet

Politiska kommentarer XVI

Artiklar

Ekonomiskrået — den nya fascismen

Om religion och kritik

Essäer

Fredrik Ekelund berättar om Sverige och omgivande nejder

Jan Arnald blir istället Arne Dahl i samhällets tjänst

Klas Östergrens författarskap

Tidskrifter

Den liberala tidskriften NEO

Böcker

Korta bokrecensioner XVIII

Simon Singh — Big Bang: Allt du behöver veta om universums uppkomst och lite till

Backspegeln.

Alien — den åttonde passageraren

Musik

Ane Brun — Duets

Arctic Monkeys — When the Sun Goes Down

Beth Orton — Comfort of Strangers

Black Mountain — Black Mountain

Cowboys in Scandinavia

East River Pipe — What are You On?

Edguy — Rocket Ride

Gunnar ”Siljabloo” Nilsson with Lars Engstrand Trio & Quintet — You’re Driving Me Crazy & Toots Thielemans — Toots Blues 1950–1952

In Flames — Come Clarity

The Johnny Boy — Johnny Boy

Kaiser Chiefs — Employment

Korta musikrecensioner XIV

Maria McKee — Peddlin’ Dreams

Musikkommentarer VI

Notering kring Gary ”US” Bonds

Dr. Indie lyssnar på nya band med ny musik

Richard Ashcroft — Keys to the World

Syleena Johnson — Chapter 3: The Flesh

The Soul Party Pack

Amorphis — Eclipse, Thiasos Dionysos — Satyr, Aborted — The Archaic Abattoir & Centinex — World Declension

Winner Takes All

Åke Hodell — Verbal Brainwash and other Works

Filmer

På TV

Fantastic Four — The Complete 1994-95 Animated Television

The Office — Julfesten

TV-serier VIII