Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Blaskan #2 2006

Så var det äntligen Eldorado igen

Kjell Alinge.

Jag minns den eviga väntan på att klockan skulle bli 10 på kvällen två dagar i veckan — tisdagar och lördagar. Nattens neonbelysta rör och musikens nöjen förenades i lyxversionen med dess Tretowginglar hängande i radiografen.Eldorado. Det var i mörkret då regnet spårades och fann sig stå utanför rutan då Kjell Alinges röst ekade genom radiomumlet. Radion var enda trösten bland mina videoprogram och tv-dagar. För Eldorado var allt ljus i fyrbågen i radioslasket. Det var Lilla Bommen och Eldorado som gällde.Gamla Eldoradoredaktionen. Jag minns Eva Dahlgren, Isadora Juice eller Rupert Hines ledmotiv genom åren som sjöng sig genom världen. Totte Wallin, Adolfsson & Falk med flera gjorde låtar som ekade i radio. Två lp-skivor gavs ut från Eldoradostallet som jag spelade sönder och samman.Eldorado. Vi på redaktionen har olika grader av påverkan av Kjell Alinges radioröst. Mr. Snaggus hade Kjell Alinge och Janne Forsells Hemma hos som givet val. Vi på Blaskan älskar att lyssna på dessa kulturfriheter som finns utgiven på tre cd-skivor sedan 1994 på Diesels Music AB.

Så var det webbradion då Kjell Alinge i februari plötsligt fanns i etern varje fredag med en fin hemsida. Varje fredag på webben satt jag som ett ljus med Kjell Alinge som givet ämne. Med suverän mix av allting. Det var då under 2005 som vi på redaktionen inte kunde hålla oss, utan vi ville få en intervju med denna man som formade Dr. Indies hela radiotillvaro.

Kjell Alinge i telefonen

Att prata med Kjell Alinge i telefon är som att höra en bekant röst. Men han talar precis så där lugnt och harmoniskt som i radion. Jag gillar en lugn röst. Jag hade mina frågor klara men att intervjua är egentligen ett samtal med Kjell Alinge där associationerna går som raketer åt så många håll samtidigt. Jag frågar både om Kjells fascination kring ljud och vad ljuden har betytt för hans utveckling att göra radio. Då är det en resa jag får mig till livs, en nöjsam berättelse om en bandspelare på 60-talet som Kjell spelade in ljud och gjorde nästan radio på. Detta leder till hans senare utveckling på radion. Jag frågar vidare om hur hans idéer mottogs på radion. Kjell svarar precis så jag föreställer mig att det kunde vara. Dom fattade inget smack men svarade ändå ja till idéerna så blev då någonting annat istället.

Kjells anarkistiska läggning gillar jag. Jag vet att Kjell inte tycker om att tala om det förflutna. Men jag frågar ändå om hans gärning kring Eldorado och dess betydelse för radions utveckling kring samspelet med ginglar, reportage och musik. Han glider fram i telefonen att visst pratar han hellre om det som sker nu men visst går det bra att gå tillbaka i tiden. Men tiden kan vara 1969 eller 1800-talet. Spann vidare senare i samtalet om just hur det nya Eldorado kommer påverka framtiden och hur han som behållit sin nyfikenhet på det som sker i framtiden, Kjell menar att det räcker att vara nyfiken på samtiden. Om hur det till med reklamradion eller ens hur statsradion har utvecklas vill han inte riktigt bry sig eftersom Kjell inte kan veta vad dom står i relation till det nya. Det är apropå varför han valde P2 som kanal för Eldorado. Han menar att han skulle lika väl kunna vara i P1 eller P3. Men dessa kanaler vet nog inte var dom skulle kunna stoppa in Eldorado i tablån.

Jag undrar lite om hur Kjell Alinge trodde lyssnarna skulle få ut av nya Eldorado. En resa och att kunna upptäcka något nytt spännande. Jag och Mr. Snaggus har länge undrat hur han får ta på all musik som man aldrig har hört eller ens känner till.

Men musiken finns där att upptäcka hela tiden, den ligger inte i en dödskallegrotta, utan man kan upptäcka den hela tiden. Ljud och musik lyssnar Kjell Alinge ständigt på. Han har så rätt, det gäller att ständigt lyssna så finns den där och väntar på oss lyssnare.

Jag frågar lite vad han tror om webbradions framtid eller digitala radions möjligheter. Kjell talar förmodligen ur sin erfarenhet när han talar om att radion är i grund och botten en låda där man stoppar in ljuden oavsett teknik. Men visst är det bra med teknik. Samma sak när jag frågar om nättidskrifters framtid i jämförelse med pappersprodukter. Kjell menar den är väl redan död. Men han talar även där om att han trodde på en framtid för webbtidskrifter. Men papperstidskriften kan överleva då man inte kan plocka med sig datorn hur som helst.

Vi samtalade även om serier och fin- kontra populärkultur. Så led intervjun mot sitt slut.

Eldorado går således på torsdagar mellan 22.30 till 24.00 i P2.

På P2 hemsida så har Kjell Alinge och Eldorado en egen hemsida — Sveriges Radio P2 — Eldorado

Där finns Kjells 20:listor, smoggar och krönikor. Världens bästa hemsida för Eldorader.


Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #2 2006

Stefan Hammarén

Horskräck

”Onerine”

Thommy Sjöberg

Kulturarbetare II — i triumf

Astrid Boman

I mörkrets tid

Kapitalismen i dödsvånda?

Stoppa kärnvapenkriget!

Till mina vänner och kamrater

Siv

Mobbing av starkaste slag

Katarina Falkenberg

En väg bortom dualismen

Ursula Schröder

Med fokus på obekväma sanningar

Andreas Filipsson

Lite text och bild från Filip

Bigj

Folkmord och folkmord

Konst

Galleri Lars Bohman: Lena Cronqvist — Self Portraits

På konstakademin

Politik

Den liberala bombhögern — massmordens nya tillskyndare

Direktörspacket — dom nya rånarna av Sverige

Kommunisterna vann över förnyarna inom vänsterpartiet

Politiska kommentarer XVI

Artiklar

Ekonomiskrået — den nya fascismen

Om religion och kritik

Essäer

Fredrik Ekelund berättar om Sverige och omgivande nejder

Jan Arnald blir istället Arne Dahl i samhällets tjänst

Klas Östergrens författarskap

Tidskrifter

Den liberala tidskriften NEO

Böcker

Korta bokrecensioner XVIII

Simon Singh — Big Bang: Allt du behöver veta om universums uppkomst och lite till

Backspegeln.

Alien — den åttonde passageraren

Musik

Ane Brun — Duets

Arctic Monkeys — When the Sun Goes Down

Beth Orton — Comfort of Strangers

Black Mountain — Black Mountain

Cowboys in Scandinavia

East River Pipe — What are You On?

Edguy — Rocket Ride

Gunnar ”Siljabloo” Nilsson with Lars Engstrand Trio & Quintet — You’re Driving Me Crazy & Toots Thielemans — Toots Blues 1950–1952

In Flames — Come Clarity

The Johnny Boy — Johnny Boy

Kaiser Chiefs — Employment

Korta musikrecensioner XIV

Maria McKee — Peddlin’ Dreams

Musikkommentarer VI

Notering kring Gary ”US” Bonds

Dr. Indie lyssnar på nya band med ny musik

Richard Ashcroft — Keys to the World

Syleena Johnson — Chapter 3: The Flesh

The Soul Party Pack

Amorphis — Eclipse, Thiasos Dionysos — Satyr, Aborted — The Archaic Abattoir & Centinex — World Declension

Winner Takes All

Åke Hodell — Verbal Brainwash and other Works

Filmer

På TV

Fantastic Four — The Complete 1994-95 Animated Television

The Office — Julfesten

TV-serier VIII