Blaskan — Din tidning på webben! ISSN: 1653-0985
Ansvarig utgivare & tillhandahållare Micheles Kindh dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XXVII

Buck Owens är död 1929–2006

Buck Owens.Buck Owens and The Buckaroos kommer inte spela på spelstället Crystal Palace någonsin mera då han som ägare av stället liksom countrystationer har avlidit. En av countrymusikens mest välbalanserade, trevliga och välvårdade artister sedan 50-talet.Buck Owens — The Buck Owens’ Buckaroos Strike Again! Buck Owens som förbjöd sina stationer från att spela sina låtar för att lyfta fram dom som skulle ta över countryscenen. Med sin fru Bonnie Owens flyttade han till Bakersfield där Owens ganska genast startade upp sin karriär i 50-talet och gav staden ett speciellt countrysound tillsammans med vännen Merle Haggard. Buck Owens som började så fint att spela med Billy Woods & The Orange Blossom Playsboys under några år för att senare forma egna band och hamna i tv och på turnéer runtomkring USA. Snart blev Buck Owens ett av countrymusikens främsta namn fram till sin död.Buck Owens — The Very Best of Buck Owens Vol. 1. Graham Parson fram till Bucks egen lärjunge Dwight Yoakam under 80-talet lånade stilgods från Bucks egna honky tonkplattor. Buck Owens finns församlad på många utgåvor och man kan lätt gå vilse i Buck Owens countryutgåvor.

Här kommer några tips.

På skiva från 68 så finns en skiva jag köpte på vinyl på 80-talet men sålde efter några år. Men bra var den: The Buck Owens’ Buckaroos Strike Again!

The Very best of Buck Owens, Volym 1 utgivna på det anrika Rhinos skivbolag och det finns fortsättningar på samlingen utgivna på samma etikett.

Stig Wennerström är död 1907–2006

Stig Wennerström.I Sverige har vi haft några spionaffärer av olika dignitet i modern tid, vi har haft Stig Bergelin, Bertil Strömberg och klassiska fallet Stig Wennerström. I Wennerströms fall blev det också en politisk och kulturell debatt om varför och vad som fick honom till att spionera för Sovjets räkning. Många frågor och en del svar har funnits i böcker som publicerats. Men nu är han död 99 år gammal.

Slobodan Milošević

Milošević.Att lägga en krigsförbrytare och kontroversiell före detta kommunistisk diktator som under 80-talets slut lade till sig en nationell vinkel på en politik som byggde på ett Storserbien där alla minoriteter och särskilt dom muslimska skulle försvinna från Serbien och införliva det som tillhörde Serbien. Det ledde till splittring och senare vårt enda inhemska Europeiska krig med massaker och utrotning på programmet. Milošević föll till slut och efterdebatten i Europa om hans gärning går genom nationella och politiska tillhörigheter. Men nu har antagligen tagit gift genom att försöka fejka sjukdom. Han slutade ta sina hjärtmediciner vilket kostade honom livet. En mördare som ingen annan kommer att sakna utom anhängare av mord och diktaturer kommer sakna sin idol.

Stig Ramel är död 1927–2006

Stig Ramel.Han är släkt med Povel Ramel med lång tid i makten. Han var framförallt vd för Nobelinstitutet mellan 1972–1992. Han skrev även suveräna memoarböcker och en bok om Gustaf Mauritz Armfelt som stod nära Gustaf III. Stig Ramel var humanisten som även hade positioner inom svenskt näringsliv och etablerade goda kontakter till socialdemokratin.

Sven Fagerberg är död

Sven Fagerberg.Sven Fagerberg är ingenjören som gick sin egen väg och blev skönlitterär författare med näringslivet i blickfånget och talade sig hes om marknadsekonomins fördelar. För det är sådant som gör Sven Fagerberg på ett sätt ganska ganska tröttsam som författare då hans böcker både skall skära sig igenom socialdemokratins världar och se den som trist, stel, tom och andefattig. Den förtvinar själen. Visst så långt kan jag hålla med honom att dagens politiska värld skapar tristess och värdetomhet. Men hans kritik låter han precis som Sven Stolpe eller Lars Gustafsson proklamera den borgerliga friheten och hyllning till amerikansk borgerlig kristen marknadsanpassad frihetsideal kopplat till ekonomins hybris. Men visst har han poänger när Sven Fagerberg i sina skönkitterära romaner vågar hylla individen och konstens rätt att verka utan att förstöras av byråkratin. Men både byråkrati och amerikansk religiös fanatism är illa för individen. Sven Fagerberg vänder sig emot socialdemokratin och tror att företagen skall innebära frihet. Tja en frihet kopplat till vinst och vad som går att sälja. Sven Fagerberg byter byråkratsjälen mot krämarsjälen. Och konsten kommer inte gilla någon av valmöjligheterna. Så det han gör är att förvandla det ena till en dålig utopi medan kapitalismen blir litterärt transformerad till en frihetlig möjlighet.

Till slut när jag läst en del romaner är att han blivit bortglömd men ändå påpassligt populär bland andra nyliberaler som saknar en idol.

Om Dr. Indie |

Blaskan #4 2006

Punkspecial

Intro till punkspecialen


999 — ett av punkmusikens främsta band

Bad Brains i punkens oväsen

Buzzcocks — ett band i punkens gryning

Buzzcocks — Flat-Pack Philosophy

I huvudet på en gammal punkare

Plasmatics — sex och punk

Problem — Central stimulering

Punkbitar

Punkhyllning

Punkklassiker

Raketerna — bandet som försvann

Sham 69 — direkt i mitt punkhjärta

Spizz — Where’s Captain Kirk? The Very Best of Spizz

Stiff Little Fingers som erövrade punkens sinnesvärld

Sundsvall — en punkscen bortom Stockholm

The Dickies — punkens marodörer

The Rude Kids

Stefan Hammarén

Nasa

Till Janco Karlsson

Thommy Sjöberg

Första april — Högskoleprovet — inget skämt

Alida Bok

Hets mot folkgrupp att kritisera islam?

Astrid Boman

Antisemitism och lobbyister

Forskare som lobbyister?

Miss Vampyria

Kafe 44

Mikael Bäckman

En inblick i det svenska folkhemmet — del 8

Ola Nordin

En underskattad musikgenre

Konst

Galleri Bergman: Ola Öhlin — Debutantutställning

Moderna Museet: Dick Bengtsson 1936–1989

Waldemarsudde: Bertil Vallien — Glaskonstnär

Artiklar

Direktörernas bonusbelöningar och arbetarna lönereducering

Apropå Laila Freivalds avgång enligt Dr. Indie

Kåserier

John O’Farrell

Blaskans länktips

Blaskans länktips apr 06

In memoriam

In memoriam XXVII

Tecknade Serier

Andy Riley — Kamikazekaniner & Mats Jonsson — Pojken i skogen

Böcker

Birgitta Lindqvist — Där ingen kan nås

Dan Hansén & Jens Nordqvist — Kommando Holger Meins: Dramat på västtyska ambassaden och operation Leo

Edward W. Said — Från exilen (essäer 1976–2000)

Karen Armstrong — Genom den trånga porten

Korta bokrecensioner XX

Musik

Andreas Mattsson — The Lawlessness of the Ruling Classes

Bettye Lavette — I’ve Got My Own Hell to Raise & Ann Peebles, Billy Preston m.fl. — I Believe to My Soul

Bruce Springsteen — Born to Run + 30th Anniversary Edition

Danko Jones — Sleep Is the Enemy

David Gilmour — On an Island

Juni Järvi — The Stars Above Indian Lake

Korta musikrecensioner XVI

Kris Kristofferson — This Old Road

Magnus Uggla — Ett bedårande barn av sin tid

Mogwai — Mr Beast

Morrissey — Ringleader of the Tormentors

Ronnie Spector — The Last of the Rock Stars

Rock the Joint

Små Krulliga Får

Sofa Surfers — Sofa Surfers

The Gossip — Standing in the Way of Control

The Little Willies — The Little Willies & Dolly Parton — Those Were the Days

The Young Knives

Wendy McNeill — The Wonder Show

Filmer