Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Retro XIX

Kelly Willis — Easy 2002

Kelly Willis — Easy.Kelly Willis tillhör dom nya countryartisterna som utgår från en traditionell ådra som kommit fram under 2000-talet. Patty Griffin eller Dixie Chicks är kamrater inom den country som faktiskt serveras på en briljant neocountryskiva. Med hjälp av Vince Gill och Alison Krauss så är det en klassisk platta som man hör att den är gjord med hjärtat på rätta stället. Hon har bra låtval och sjunger med den röst som jag älskar att vackra sexiga kvinnor får in i textmaterialet. För sångtolkningen och hur man lägger in sångpartierna i musiken är viktiga när det gäller countryns känslighet. Det är därför jag gärna lägger countryn intill mitt öra. Skivan Easy har förmåga att trollbinda mig med en förförisk traditionell country.

Allen Fontenot and The Country Cajuns — Country Vol. 2

Allen Fontenot.På slutet av 60-talet bildade Allen Fontenot sitt band Country Cajuns och dom spelade country, zydeco och cajunklassiker. Dom har turnerat med Ernest Tubb och Conway Twitty under flera år runtomkring i USA. Allen Fontenot är USA:s bästa fiolspelare och har verkligen känsla för sin musik. Att man ger ut några volymer av hans musik gillar jag verkligen. Ta på dig hatten och sväng dina ben och kropp till denna uramerikanska musik. Jag själv kan inte tänka mig någon bättre skiva att dansa till.

Los Lobos — La pistola y el corazon 1988

Los Lobos — La pistola y el corazon.Los Lobos bästa stunder är när dom spelar sin texmexrock på spanska för då brinner det av chillipeppar och nattsvart dansanta virvlar som roterar runt deras texter, som jag inte förstår men det svänger grymt om gruppen eftersom dom verkligen skiner av kraft. Det rootsrock och pulveriserande Los Lobostendenser hela dagen lång. Los Lobos som är bland det bästa från Los Angelesscenen.

Steve Winwood — Refugees of the Heart 1990

Steve Winwood — Refugees of the Heart.Steve Winwoods solokarriär efter Traffic är en ganska så svulstig riktig mainstreamrocksoul som blivit populärt bland folket. Hans musik påminner lite grann om vår egen Björn Skifs under hans senare tid i musiken. Nu råkar jag verkligen tycka om det som är bra inom mainstreamusik om det är bra gjort. Den här skivan är inte kanske den bästa av hans soloplattor. Men om någon anledning så sitter jag och njuter ab en ganska så ordinär musik som inte sticker ut på något sätt. Men den en fungerar för tillfället riktigt bra.

Grateful Dead — The Best Of: Skeletons from the Closet 1974 i original på CD 1988

Grateful Dead — The Best of: Skeletons from the Closet.Jerry Garcia har blivit en kultfigur inom vår populärkultur. Hans namn finns med i låtar, poesi eller böcker, filmer.Jerry Garcia. Jerry Garcia som lyssnade på country bildade sitt band 1965 och den lades ned efter hans död 1995. Garcia var Grateful Dead och fotspåren av gruppens konserter fanns deras fanatiska fans som kallades för Deadheads. Den här tidiga samlingen från 1974 innehåller psykedelisk rock och en countryinspirerad folkrock. Utsökta låtar rakt igenom kan jag lugnt konstatera. Men visst har bandet varit en del av kulturen men jag personligen har aldrig riktigt intresserat mig för Grateful Deads rockmusik nämnvärt. Men den här samlingen från Solna bibliotek var ändå ett roligt lån att ta del av.

Supertramp — The Very Best of Supertramp 1992

Supertramp.Den allra första platta som satt i min skalle som jag senare köpte med Supertramp var deras största hit och genombrottsplatta Breakfast in America Den hade allt för att skapa hits och en liten speciell skönhet i musiken.Supertramp — The Very Best of Supertramp. Roger Hodgson som skrev merparten av materialet till Supertramps skivor bra ifrån sig här. Men nu har jag inte varit någon större fan av Supertramp. Dom har alltid gjort vissa bra riktiga mainstreamlåtar på sina skivor som fungerar. Men i det hela är dom ett ointressant band. Men om man samlar ihop deras största och bästa mainstreamplattors främsta sånger så hare vi denna skiva som fungerar som introduktion.

John Lennon — Lennon Box på 4 CD från 1990

John Lennon — Lennon.Jag minns när jag recenserade Albert Goldmans ganska så usla John Lennon biografi, vilket jag då tyckte var en oskicklig skenhelig bok när den kom ut i slutet av 80-talet. Så när jag lyssnade på boxen över min klaraste hjälte bland Beatles medlemmar. Den här boxen täcker en stor del av John Lennons bästa och fullständigt lysande sånger från en man som älskade kvinnor och verkligen älskade kvinnorna. Hans sånger är en enda stor lysande förmåga att ge oss kärleken till kvinnan. Min typ av manlig förebild. John Lennon lyckades alltid få en skönhet i sina sånger som ingen annan låtskrivare kunde förmedla på samma sätt. Så 1980 var ett mörkt år då min flickvän väckte mig på morgonen 4 december och sade att John Lennon var skjuten. Då brast det för mig. Senare på kvällen körde Kjell Alinge och Lennart Wretlind en Eldoradospecial angående John Lennons död. Den blev en helig stund. Så när jag plockar fram denna box känns det som om något fattas i mitt liv. En låtskrivare och humanist av rang.

Aretha Franklin — Queen in Waiting: The Columbia Years 1960–1965 2002

Aretha Franklin — Queen in Waiting: The Columbia Years 1960–1965.John Hammond var den viktigaste producenten på Columbia records då han gjorde jazzen viktiga tjänster med inspelningar av Billie Holliday, Dina Washington eller Nancy Wilson för att inte tala om alla storband han spelade in. Sam Cooke rekommendera Hammond Aretha till att signa kontrakt i en tid då hon tvekade mellan Motown och andra bolag. Här fick hon utveckla sina första goospel och mera popaktiga sånger. Även en vacker ytterst kommersiell jazzig croonerstil färgad av Billie Holliday och Columbias andra artister där vi kan nämna Johnny Mathis eller smörsångaren Andy Williams. Hennes låtar innehöll även blues och tidiga soulen innan hon blev den mera råa bluesiga soulens ständiga drottning. Det är en magisk sammanställning med långa essäartade linenotes från en skribent som David Ritz. Samlingen är den bästa sammanfattningen du kan få i ett överbud av utsläpp bland miljoner skivor, med delikat soul från förr. The Queen is still alive.

Bob Dylan — Live 1966: The Albert Hall Concert 1999

Bob Dylan.När man pratar om alla kända bootleg på Bob Dylankonserter så återkommer man alltid till denna platta som är den mest erkända av dom alla. Men det är helt okej och förståeligt. För jag väljer nog den här konserten som ett mästerligt bevis på hur otroligt bra han var redan under sina unga år. Då hade han redan skrivit alla sina legendariska sånger som vi bygger den heliga Bob Dylankatedralen på redan från början. En fenomenal utgåva som kom äntligen på cd och för alla gamla gudar införskaffa detta mästerverk omgående.

Blood Sweat & Tears — What Goes Up: The Best of Dubbelcd 1995

Blood Sweat & Tears — What Goes Up: The Best of.Jag hade aldrig riktigt brytt mig om gruppen med Al Cooper i spetsen om inte jag och Mr. Snaggus hade dammat av hans gamla skivsamlingar och funnit på en samlingskassett en del låtar från gruppen. Det var magnifik soul, blues och rock med lite jazz som gällde och vi diggade som bara fan. Så nu lyssnar jag på en dubbelcd som är förstärkt från den originalskivan som släpptes 1972 men nu vid denna utgåva så har vi ännu mera godis med en suverän stark vokalist i David Clayton-Thomas. Njutning som bara den av en stark vit soulröst.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2006

Science Fiction-special

Intro till Blaskans Science Fiction-special

Allen Steele — Coyote, Coyote Rising & Coyote Frontier

Bertil Mårtensson i rymdens stjärnor och vintergatans sken

Bruce Sterling — Schismatrix

John Sladek — The Complete Roderick

Orson Scott Card — Ender’s Shadow, Shadows Puppets & The Shadow of the Hegemon

Robert Bloch — den mästerlige novellisten

Science Fiction-filmer vi inte glömmer

SF i själ och hjärta

Stanisław Lem — en av science fictionlitteraturens filosofer 1921–2006

Svenska science fiction-romaner

E.P. Thompson — Sykaosdokumenten, Richard Morgan — Woken Furies & John-Henri Holmberg — Cyberpunk: En antologi

Stefan Hammarén

Inte livet på den här planeten

Mysteriet Hammarén

Våren hör till bestyret

Stefan Whilde

Attraktionslagen gäller alltid — även vid fall av gonorré, cancer och självmord

Mer fett åt svensken

Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa

Mikael Bäckman

Gräsligt värre

Astrid Boman

När upphör demokratin att gälla?

Nu rannsakar Sverige sig själv på grund av medlöperiet till nazismen under andra världskriget

Replikskifte angående ”Forskare som lobbyister?”

Tack!

Rolf Nilsson

Hemlösa drabbas av valfiske

Lars Bärtås

10cc

Konst

Moderna Museet — Moderna Utställningen utvalda av Magdalena Malm och John Peter Nilsson

Artiklar

Olof Palmes död för 20 år sedan och hans gärning

Tidskrifter

Sonic #28

Tecknade Serier

Den kompletta samlingen av Lucky Luke och tv-serien

Rocky IX

Böcker

Nio gånger Harold Pinter

Sten Berglind — Raggare: Rebellerna som skakade Sverige

Musik

Backyard Babies — People Like People Like People Like Us

Band of Horses — Everything All the Time

Barbro Hörberg — Gråt i gräset

Burt Bacharach — At this Time

Deathstars — Terminal Bliss

Deltahead — Deltahead

Donald Fagen — Morph the Cat

Dr. Indies musikmix

Eric Gadd — Eric Gadd & konsert på Nalen

Firefox AK — Madame Madame

Gomez — How We Operate

Josh Ritter — The Animal Years

Korta musikrecensioner XVII

LaGaylia — Head in the Clouds

Massive Attack — Collected

Ministry — Rio Grande Blood

Neil Young — Living with War

Pearl Jam — Pearl Jam

Queen — Return of the Champions

The Concretes — In Colour & Vapnet — Jag vet hur man väntar

The Greatest Hits of Philadelphia International — 20 Soul, Disco & Funk Classics

The Morning After — The Morning After

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

The Radio Dept. — Pet Grief

Yeah Yeah Yeahs — Show Your Bones

Filmer

På TV

Arrested Development

TV-serier X