Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Science Fiction-special

Science Fiction-filmer vi inte glömmer

Alien, Aliens, Alien³ och Alien Resurrection

Alien.Vem glömmer det klaustrofobiska mästerverken Alien och Aliens. Ettans krypande otäcka känsla där varje andetag hotar att bli ditt sista då anspänningen kan bli för mycket för vilken kropp som helst. Inte heller tvåans racerröj går spårlöst förbi. Grundstoryn är enkel, slemmigt rymdmonster lurar sig in i människornas miljö och snart blir de Alien-anrättning en masse. Genom att använda människor som kläckningsmaskiner för nästa generations små otäckingar blir besättningsmedlemmarna på rymdskeppet Nostromo slarvsylta en efter en. När de fullvuxna otäckingarna också jagar den stackars besättningen, blir timmarna i livet lätträknade. Dock har det motbjudande monstret inte räknat med Ripley, spelad av Sigourney Weaver, och med hennes hjälp blir så småningom rollerna ombytta. I tvåan rycker Ripley ut till undsättning där en stackars utomjordisk koloni av misstag (?) har blivit förlagd till just den planeten där excellensen av elakhet upptäcktes för första gången. Ripleys naturbegåvning för monstermosande kan beskrivas i ett ord — kvinnokraft, girlpower långt innan begreppet blev påtänkt. Två extremt välgjorda och spännande filmer med bra manus, bra regi, och bra skådisar. Nummer tre duger, men nummer fyra och den sista i serien kan vi nog ganska lugnt avfärda som rätt fjantig.

År 2001 — Ett rymdäventyr

2001.En kategori science-fiction filmer ska vara lite flummiga, ogripbara och indirekta. Ganska utmanande då detta kräver en del tankekraft från tittaren som inte bara kan "slötitta", då detta bara leder till att man inte förstår. Stanley Kubricks 2001 — Ett rymdäventyr är en av denna genres främsta filmer. Ljuvligt vacker, långsam i berättandet och ogripbar till en början. Titta på en av de mer berömda scenerna ur filmen då två rymdskepp tycks dansa med varandra ackompanjerade av "So sprach Zarathustra" som bombastisk bakgrundsmusik — effektfullt. Tekniskt nyskapande var filmen också då den kom. Än i denna dag är en del av effekterna ojämförligt bäst trots att mer än 30 år förflutit sedan den kom. Att det var just Stanley Kubrick som låg bakom filmen gjorde bara det hela än mer spännande. Egensinnig som han var fick han fullt utlopp i sitt skapande när den här filmen kom till. Alltid beredd att gå sin egen väg gjorde filmen till ett sant mästerverk.

Blade Runner

Blade Runner.Framtidsfilmernas framtidsfilm. Harrison Ford spelar den avdankade före detta bladerunnern Decker. En bladerunner är en specialpolis som jagar förrymda robotar och förgör dessa. Nu tvingas han åta sig ett sista uppdrag då det visar sig att tre extrastygga androider anlänt till stan, mardrömsjakten kan börja. Spåret leder Decker genom en stad som tagits över av asiater och där det regnar konstant. Det visar sig dessutom att de superstygga inte har lust att låta sig bli infkångade alldelses frivilligt utan motstånd. Stackars Decker får för sina synders skull fingrarna brutna ett efter ett, fastnar halvvägs ner med kroppen genom ett ruttet tak och får ta emot spydiga kommentarer från sin omgivning men fortsätter trots detta sitt uppdrag som en sann hjälte ska. Storartade scenerier, en riktigt starkt manus, bra skådespeleri, superbt regiarbete och vips en film som är mer än värd att titta på har sett dagens ljus. Till och med den annars så träaktige Harrison Ford gör en jätteinsats, hans livs roll?

En klassisk hjältesaga med mycket finess och filmisk bravur. Som lite extra credit kan sägas att den här filmen gett upphov till inte mindre än tre av varandra helt oberoende doktorsavhandlingar. En som handlar om möjligheten till en kollaps av amerikansk ekonomi där asiatisk tar över, en där den globala uppvärmningen diskuteras och om denna leder till ett ökat regnande och till sist en som spekulerar över möjligheten att konstruera artificiellt liv och om detta går att göra intelligent.

Event Horizon

Event 5.Event Horizon är filmen som vid första anblicken kan uppfattas som en inofficiell uppföljare till Alien-serien, men ack så fel denna slutsats är. Visserligen skräck och slafs i rymden men där slutar parrallellen. Istället är Event Horizon något så våldsamt äckligt som en variant av Exorcisten fast denna gång har djävulen tagit rymdfärjan ut i världsrymden. Det börjar med ett nödanrop från en expedition på väg till Jupiter. Rymdskeppet Event Horizon får i uppdrag att komma till undsättning. Problemet är bara ju närmre man kommer målet, ju fler konstigheter börja inträffa. Först en olycka, sedan börjar besättningsmännen se syner och till sist ett uppsnappat bild- och ljudmeddelande där bara ljudet hörs. Ljudet föranleder dock definitivt en vidare undersökning av vad som döljer sig under det statiska brus som hindrar besättningen från att se filmen som finns på bandet. När man försöker dekryptera börjar ännu fler underligheter inträffa och till sist har regissören byggt upp filmen till ett crescendo precis som Alien första filmen där allt handlar om vad som döljs på bandet. Nägra av scenerna i denna film rekomenderas inte till människor med svaga nerver, särskilt inte scenen där man äntligen får se vad som döljs på bandet. Inte heller scenen där en av besättningsmännen möter en minst sagt oväntad person på ett oväntat ställe bör ses om man har anlag för svagt hjärta. Faktiskt är hela filmen något som garanterat aldrig visas på de hjärt- och lungsjukas årsmöte, något som bara gör denna film än mer värd att se.

The Dark Side of the Moon

The Dark Side of the Moon.Temat Belsebub i rymden går igen i filmen Dark side of the moon. En rymdexpedition skickas ut för att kartlägga månens baksida. Väl där inträffar dock fler och fler oförklarliga saker och när besättningen dessutom upptäcker att rymden ovanför månens baksida är fylld med saker som inte borde finnas där, ja då får huvudbryet en helt ny dimension. När man följer den mest utbredda mänskliga driften i sådana här filmer, nämligen att ta reda på sanningen, så börjar saker och ting verkligen att spåra ur. En riktigt just rulle med mycket röj och aldrig tidigare har väl så många olösta gåtor fåttt en så ovanlig och unik förklaring. Snyggt filmad och skickligt berättad och det hela blir en riktig sf-julafton.

De 12 apornas armé

De 12 apornas armé.SF är väl inte bara rymdresor, utan kan lika gärna vara tidsresor. Här har vi en sådan rulle som i sin bästhet knäcker det mesta — De 12 apornas armé. Brad Pitt i en skurkroll för en gångs skull där han har fått för sig att sprida ut ett virus i världen som ska tillintetgöra mänskligheten. Bruce Willis rollfigur har fått i uppdrag att resa tillbaka i tiden för att stoppa detta, då han kommer från den framtiden då hela konsekvensen av virusets härjningar är vardagsmat. En snyggt skruvad film av bästa Terry Gillam-märke, med överdådig regi suveräna skådespelarinsatser och en historia som är både spännande och dråplig på en och samma gång. En riktig femetta med andra ord. En av Madelyn Stowes sällsynta birollsinsatser skäms inte heller för sig. Lägg därtill ledmotivet signerat Astor Piazzola och kompotten är färdig att serveras.

Dr. Da Capo

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2006

Science Fiction-special

Intro till Blaskans Science Fiction-special

Allen Steele — Coyote, Coyote Rising & Coyote Frontier

Bertil Mårtensson i rymdens stjärnor och vintergatans sken

Bruce Sterling — Schismatrix

John Sladek — The Complete Roderick

Orson Scott Card — Ender’s Shadow, Shadows Puppets & The Shadow of the Hegemon

Robert Bloch — den mästerlige novellisten

Science Fiction-filmer vi inte glömmer

SF i själ och hjärta

Stanisław Lem — en av science fictionlitteraturens filosofer 1921–2006

Svenska science fiction-romaner

E.P. Thompson — Sykaosdokumenten, Richard Morgan — Woken Furies & John-Henri Holmberg — Cyberpunk: En antologi

Stefan Hammarén

Inte livet på den här planeten

Mysteriet Hammarén

Våren hör till bestyret

Stefan Whilde

Attraktionslagen gäller alltid — även vid fall av gonorré, cancer och självmord

Mer fett åt svensken

Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa

Mikael Bäckman

Gräsligt värre

Astrid Boman

När upphör demokratin att gälla?

Nu rannsakar Sverige sig själv på grund av medlöperiet till nazismen under andra världskriget

Replikskifte angående ”Forskare som lobbyister?”

Tack!

Rolf Nilsson

Hemlösa drabbas av valfiske

Lars Bärtås

10cc

Konst

Moderna Museet — Moderna Utställningen utvalda av Magdalena Malm och John Peter Nilsson

Artiklar

Olof Palmes död för 20 år sedan och hans gärning

Tidskrifter

Sonic #28

Tecknade Serier

Den kompletta samlingen av Lucky Luke och tv-serien

Rocky IX

Böcker

Nio gånger Harold Pinter

Sten Berglind — Raggare: Rebellerna som skakade Sverige

Musik

Backyard Babies — People Like People Like People Like Us

Band of Horses — Everything All the Time

Barbro Hörberg — Gråt i gräset

Burt Bacharach — At this Time

Deathstars — Terminal Bliss

Deltahead — Deltahead

Donald Fagen — Morph the Cat

Dr. Indies musikmix

Eric Gadd — Eric Gadd & konsert på Nalen

Firefox AK — Madame Madame

Gomez — How We Operate

Josh Ritter — The Animal Years

Korta musikrecensioner XVII

LaGaylia — Head in the Clouds

Massive Attack — Collected

Ministry — Rio Grande Blood

Neil Young — Living with War

Pearl Jam — Pearl Jam

Queen — Return of the Champions

The Concretes — In Colour & Vapnet — Jag vet hur man väntar

The Greatest Hits of Philadelphia International — 20 Soul, Disco & Funk Classics

The Morning After — The Morning After

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

The Radio Dept. — Pet Grief

Yeah Yeah Yeahs — Show Your Bones

Filmer

På TV

Arrested Development

TV-serier X