Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Science Fiction-special

Böcker

E.P. Thompson — Sykaosdokumenten

Översättning: Sven Christer Swahn

Författarförlaget Fischer&Rye 1987

Richard Morgan — Woken Furies

Gollancz 2005

John-Henri Holmberg — Cyberpunk: En antologi

Replik 1995

Richard Morgan och E.P.Thompson kan skriva starka historier som lyser starkt genom sorlet på vintergatan. E.P. Thompsons roman Sykaosdokumenten är skröna om rymdpoeten Oi Paz som kommer från en dömd planet som desperat försöker skicka ut vetenskapliga expeditioner för att finna en planet att kolonisera. Jorden eller Sykaos som innevånarna Oitar givit vår moder jord som namn. Det är faktiskt en lysande dråplig roman som jag läser om hur Oi Paz hamnar på jorden med ett rymdskepp. Hans planet utnyttjar månen som bas för sin undersökning av jorden. Poeten landar och möter både kor och hundar vilket han försöker utveckla sin kommunikation med innan människorna slår klorna i den högt utvecklade poetens intellektualitet. Militärkomplexet och vetenskapen får upp ögonen på poetens ursprung. Boken baseras på dom dokument som vår rymdvarelse skriver i en torr vetenskaplig men alltmera humanitär ton i sina rapporter.Bruce Sterling. Men det finns även rapporter från vetenskapsmännen som analyserar Oi Paz personlighet som är också är underhållande i sin torrhet. Jag har sällan skrattat åt en roman som verkligen är ren och skär njutning att läsa. Underhållning på ett intelligent sätt som tar med mig som läsare på ordentliga intellektuella små utflykter i hur vi människors dårskap, våldsamhet, enfald och till vis del storhet möter det främmande. Det är en bok du verkligen kan låta dig ta med till större sensationer. Oi Paz observerar våra vanor och får oss se hur löjliga vi kan vara när vi tror att vi kommit så långt i vår civilisering. Men du kan vända på steken i bokens texter och se hur vår föreställning om dom högre intelligenserna från yttre rymden bygger på fördomar och självhat mot våra egna mänskliga prestationer. Romanen fungerar på alla sätt och kan ses ur många perspektiv.

Richard Morgans författarskap som jag upptäcker med denna roman som kom ut förra året tillhör en stor science fictionförfattarens prosa. Han har skrivit flera romaner som jag nog borde fånga upp och läsa. Han har en obeskrivlig förmåga med sin bok att kunna skapa en berättelse där thriller momentet förstärks av en hel planet utsätts fört fara. Richard Morgan är en författare som skriver väl och enkelt utan något komplicerad bildspråk. Utan en rak historia med en nerv som en del science fictionromaner kan sakna stundtals. En ytterst raffinerad roman som jag inte kunde låta bli att sträckläsa.

William Gibson.Morgans förnyar inte science fictiongenren men berikar den med ett modernt språk. Det som förnyade science fiction men placerade det i en nära framtid som blir vår samtid så är 80-talets våg av cyberpunk det som blev en litterär genre som idag försvunnit men lämnad ett arv efter sig.

För då på 80-talet när begreppet cyberpunk dök upp i slutet på 80-talets decennium så var det väldigt få romaner som översattes. Främst var det enbart William Gibsons framtidsromaner som översattes. För det var en generation författare som växte upp på 60-talet och inspirerades av rockkulturen och den nya teknologiska utvecklingen i främst USA och Japan. Det är begrepp som persondator, LCD-skärmar, nanoteknik, kvantdatorer, designad kirurgi, biologisk genteknik och så vidare bildade grunden för Internetgenerationens författargenration. Men dessa författare föddes i slutet av 40-talet eller i början på 50-talet och hade tekniken som intresse. Maasmedia och datortekniken blev det som påverkade dom emot ett annat sätt att följa vetenskapen i vår tid. Dessutom kom Japans storstäder att bli en del i den amerikanska utopin om megastaden. Filmtrilogin Matrix är på ett sätt det slutgiltiga konklusionen av cyberpunkens utvecklig och förändring av vårt sätt att närma sig vår teknologiska utveckling. Det dom talade om på 80 och 90-talet finns redan i dag genom mobiler och datatekniken.William Gibson. Cyberpunk som idé har blivit ett litterär koncept som mer eller mindre försvunnit ur debatten men dess författare finns kvar. Bruce Sterling som nästan aldrig blivit översatt på svenska finns i denna antologi företrätt men även också romanen Schismatrix finns utgiven sedan 2005. Bruce Sterling såg Blaskanredaktionen på Moderna museet i april, när han på ett konvent om konst och vetenskap talade om disciplinernas upplösning när nätet blir alltmera anarkistisk. En rolig föreläsning att följa. Men hans böcker och artiklar i tidningen Wired brukar alltid handla om hur tekniken förändrar vårt politiska och sociala tänkande. William Gibson som jag läste redan 1984 i romanen Neuromancher, Count Zero 1986, Mona Lisa Overdrive 1988, Virtual Light 1993 med flera böcker gav oss en inblick i det nya tänkandet. Därför var John-Henri Holmbergs antologi 1995 en säker ingång till en litterär värld som idag gav ekon åt science fictionlitteraturen med sin nära kommenterade politiska synsätt som revolutionerade science fictionlitteraturens subgenrer.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2006

Science Fiction-special

Intro till Blaskans Science Fiction-special

Allen Steele — Coyote, Coyote Rising & Coyote Frontier

Bertil Mårtensson i rymdens stjärnor och vintergatans sken

Bruce Sterling — Schismatrix

John Sladek — The Complete Roderick

Orson Scott Card — Ender’s Shadow, Shadows Puppets & The Shadow of the Hegemon

Robert Bloch — den mästerlige novellisten

Science Fiction-filmer vi inte glömmer

SF i själ och hjärta

Stanisław Lem — en av science fictionlitteraturens filosofer 1921–2006

Svenska science fiction-romaner

E.P. Thompson — Sykaosdokumenten, Richard Morgan — Woken Furies & John-Henri Holmberg — Cyberpunk: En antologi

Stefan Hammarén

Inte livet på den här planeten

Mysteriet Hammarén

Våren hör till bestyret

Stefan Whilde

Attraktionslagen gäller alltid — även vid fall av gonorré, cancer och självmord

Mer fett åt svensken

Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa

Mikael Bäckman

Gräsligt värre

Astrid Boman

När upphör demokratin att gälla?

Nu rannsakar Sverige sig själv på grund av medlöperiet till nazismen under andra världskriget

Replikskifte angående ”Forskare som lobbyister?”

Tack!

Rolf Nilsson

Hemlösa drabbas av valfiske

Lars Bärtås

10cc

Konst

Moderna Museet — Moderna Utställningen utvalda av Magdalena Malm och John Peter Nilsson

Artiklar

Olof Palmes död för 20 år sedan och hans gärning

Tidskrifter

Sonic #28

Tecknade Serier

Den kompletta samlingen av Lucky Luke och tv-serien

Rocky IX

Böcker

Nio gånger Harold Pinter

Sten Berglind — Raggare: Rebellerna som skakade Sverige

Musik

Backyard Babies — People Like People Like People Like Us

Band of Horses — Everything All the Time

Barbro Hörberg — Gråt i gräset

Burt Bacharach — At this Time

Deathstars — Terminal Bliss

Deltahead — Deltahead

Donald Fagen — Morph the Cat

Dr. Indies musikmix

Eric Gadd — Eric Gadd & konsert på Nalen

Firefox AK — Madame Madame

Gomez — How We Operate

Josh Ritter — The Animal Years

Korta musikrecensioner XVII

LaGaylia — Head in the Clouds

Massive Attack — Collected

Ministry — Rio Grande Blood

Neil Young — Living with War

Pearl Jam — Pearl Jam

Queen — Return of the Champions

The Concretes — In Colour & Vapnet — Jag vet hur man väntar

The Greatest Hits of Philadelphia International — 20 Soul, Disco & Funk Classics

The Morning After — The Morning After

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

The Radio Dept. — Pet Grief

Yeah Yeah Yeahs — Show Your Bones

Filmer

På TV

Arrested Development

TV-serier X