Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Attraktionslagen gäller alltid — även vid fall av gonorré, cancer och självmord

Du känner till attraktionslagen. Den styr dig när du blir förälskad och när någon blir förälskad i dig. Jag drogs till min nuvarande hustru, jag drabbades inte av henne. Jag drabbades inte heller av min femtonåriga katt. Attraktionslagen styrde.

Först när man börjar tala om attraktion i samband med sjukdom, smärta och sorg upphör det självklara att existera. Människor som "drabbats" av cancer, psoriasis, reumatism, skilsmässa, trafikkrasch eller naturkatastrof blir upprörda, ledsna, rent av rasande när man säger: Det är attraktionslagen.

Vissa personer är mer benägna att slå sig än andra. Vissa personer är försiktiga i trafiken men råkar ändå ut för olyckor medan andra kör, cyklar eller går som idioter utan att dra på sig en skråma. Attraktionslagen. Vissa personer söker upp olyckan. Olyckan söker upp dessa personer. Varför skulle det vara konstigare eller hemskare än att jag dras till vissa typer av kvinnor, till viss sorts musik, litteratur, natur, till vissa djurarter etcetera?

Detsamma gäller gonorré. När en människa smittas har hon inte drabbats av gonorré, hon har dragits till personer som kan tänkas bära på smittan, hon har helt enkelt sökt upp smittan. Varför? För att bekräfta sin personlighet, sitt mönster som hon går i. Detta mönster bryts inte med penicillin. Låter hon sig behandlas av den kliniska vården (skolmedicinen) försvinner gonorrén från ytan, symtomet syns inte längre, men hennes känslighet för gonorré finns kvar, mönstret har inte påverkats. För att bryta mönstret behövs en holistisk behandlingsmetod.

Vissa personer drar till sig besvikelser och blir svikna gång på gång, andra stukar foten titt som tätt. Vissa söker upp cancern, får den bortopererad men söker upp den igen, andra röker två paket cigaretter om dagen och dör knall fall vid åttiofem, utan minsta tumör.

Jag hade en kamrat i barndomen som var livrädd för getingar. Han drack aldrig läsk utomhus, höll sig på rummet hela augusti, tjatade på sina föräldrar att sova med fönstret stängt och blev hysterisk på sin yngre syster om hon slängde glasspinnar omkring sig. Varje sommar blev han stucken en eller ett par gånger.

Själv dras jag till att stå på scen eftersom jag lider av rampfeber, en rampfeber som väcktes i sexårsåldern och kulminerade i sjuttonårsåldern samtidigt som jag fick diagnosen obotligt sjuk i blödande tarminflammation. Jag behövde komma så nära döden som möjligt innan jag tretton år senare vågade börja bryta mönstret. Ränderna gör sig påminda ibland som ett eko.

Vi attraheras inte bara av det vi älskar eller tror oss älska och ibland är det så "illa" att det vi tror oss hata är det vi i själva verket älskar. August Strindbergs första hustru, Siri von Essen, var livrädd för att få slaganfall. Hon dog av ett slaganfall. Hon ville inte ha barn med August, så hon "drabbades" av underlivsproblem. August i sin tur botade sin magsmärta med ostron, samma ostron som gav honom ont i magen.

Vissa personer är predisponerade självmord. Det innebär inte att de automatiskt tar livet av sig, men en händelse kan bli utlösande. De attraherar tanken på självmord och bär på en känsla av förtvivlan. Den kan ligga latent eller vara högst närvarande, i båda fallen är den en del av personens mönster.

Man kan också se attraktionslagen ur ett politisk-medicinskt perspektiv: Ända sedan andra världskriget har Sverige och svenskarna präglats av den socialdemokratiska idén (ett skolmedicinskt monopol) om staten (sjukvården) som god och omhuldande. Individen (patienten) ska förlita sig på kollektivet (den generella diagnosen). Hamnar hon i nöd kommer samhället med bidrag (medicin), bidrag (mediciner) som aldrig lär henne att ta ansvar eller få inflytande men som tillfälligt underlättar hennes situation. Hon behöver inte förändra något i sitt liv så länge hon vet att staten (vården) skyndar till undsättning.

Under det senaste decenniet har folkhemmet krackelerat, staten (vården) fungerar allt sämre och fler människor är fattiga och utslagna (mår dåligt och är sjuka) trots ett högt skattetryck (massor med kemisk medicin). Kortsiktiga politiska (medicinska) lösningar gör att många är kroniskt beroende av bidrag (medicin).

Det socialdemokratiska folkhemmet skapar och konserverar sjukdom men bär inte skuld till att vi mår dåligt eftersom vi själva röstat fram vårt samhällssystem. Vi kan skylla ifrån oss tills vi blir blå i ansiktet, se oss som drabbade, förvandlas till martyrer, offer, rasa ut mot företeelser, medmänniskor, ödet, politiker, gudar. Men det är bara attraktionslagen som styr. Den är primitiv och den visar oss vem vi är. Antingen tar vi lärdom av den eller så bryts vi ner av den.

Stefan Whilde

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2006

Science Fiction-special

Intro till Blaskans Science Fiction-special

Allen Steele — Coyote, Coyote Rising & Coyote Frontier

Bertil Mårtensson i rymdens stjärnor och vintergatans sken

Bruce Sterling — Schismatrix

John Sladek — The Complete Roderick

Orson Scott Card — Ender’s Shadow, Shadows Puppets & The Shadow of the Hegemon

Robert Bloch — den mästerlige novellisten

Science Fiction-filmer vi inte glömmer

SF i själ och hjärta

Stanisław Lem — en av science fictionlitteraturens filosofer 1921–2006

Svenska science fiction-romaner

E.P. Thompson — Sykaosdokumenten, Richard Morgan — Woken Furies & John-Henri Holmberg — Cyberpunk: En antologi

Stefan Hammarén

Inte livet på den här planeten

Mysteriet Hammarén

Våren hör till bestyret

Stefan Whilde

Attraktionslagen gäller alltid — även vid fall av gonorré, cancer och självmord

Mer fett åt svensken

Thommy Sjöberg

Rinkeby bokmässa

Mikael Bäckman

Gräsligt värre

Astrid Boman

När upphör demokratin att gälla?

Nu rannsakar Sverige sig själv på grund av medlöperiet till nazismen under andra världskriget

Replikskifte angående ”Forskare som lobbyister?”

Tack!

Rolf Nilsson

Hemlösa drabbas av valfiske

Lars Bärtås

10cc

Konst

Moderna Museet — Moderna Utställningen utvalda av Magdalena Malm och John Peter Nilsson

Artiklar

Olof Palmes död för 20 år sedan och hans gärning

Tidskrifter

Sonic #28

Tecknade Serier

Den kompletta samlingen av Lucky Luke och tv-serien

Rocky IX

Böcker

Nio gånger Harold Pinter

Sten Berglind — Raggare: Rebellerna som skakade Sverige

Musik

Backyard Babies — People Like People Like People Like Us

Band of Horses — Everything All the Time

Barbro Hörberg — Gråt i gräset

Burt Bacharach — At this Time

Deathstars — Terminal Bliss

Deltahead — Deltahead

Donald Fagen — Morph the Cat

Dr. Indies musikmix

Eric Gadd — Eric Gadd & konsert på Nalen

Firefox AK — Madame Madame

Gomez — How We Operate

Josh Ritter — The Animal Years

Korta musikrecensioner XVII

LaGaylia — Head in the Clouds

Massive Attack — Collected

Ministry — Rio Grande Blood

Neil Young — Living with War

Pearl Jam — Pearl Jam

Queen — Return of the Champions

The Concretes — In Colour & Vapnet — Jag vet hur man väntar

The Greatest Hits of Philadelphia International — 20 Soul, Disco & Funk Classics

The Morning After — The Morning After

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

The Radio Dept. — Pet Grief

Yeah Yeah Yeahs — Show Your Bones

Filmer

På TV

Arrested Development

TV-serier X