Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Backspegeln

Lead Belly — Bluesens store förnyare

Hur vet man att en artist är stor och/eller betydelsefull? Vilka måttstockar använder man sig av för att ta reda på detta? Kan musikalisk betydelse mätas?

Ja, det där är naturligtvis knepiga frågor och jag ska inte ge sken av att sitta inne med svaret. En sak vet jag dock, jag själv räknar en slags genialitet efter en slags måttstock, andra typer av genialitet naturligvis efter andra typer av måttstockar. Jag utgår ifrån hur många olika artister som gjort en annan artists låtar, och sedan kollar jag om de nya versionerna ligger innanför eller utanför den ursprungliga genren. Om en artists låtar återfinns i andra genrer än den ursprungliga, är detta för mig ett tecken på att artisten i fråga har lyckats slå an sådana strängar från början att han eller hon har fått en vidare och bredare betydelse som inte går att underskatta.

Lead Belly.Det finns artister som återfinns i alla möjliga genrer, alla möjliga artister har gjort flertalet av denne artists låtar och denne artist har med andra ord betytt mycket för många olika typer av musik. Hans namn var Huddie Leadbetter, mera känd som Lead Belly och han kom under sin livstid att bli en av bluesens stora förnyare. Han föddes 1888 i Mooringsport Louisiana, hans far var en frigiven slav som köpt sig en mindre gård och gift sig med en halvindiansk kvinna och tillsammans fick de alltså Huddie. Redan som 13-åring lämnade sonen hemmet för att slå sig på den kringresande musikerns yrke. Mest spelade han på olika salooner och drygade ut inkomsterna med att knäcka extra inom jordbruk runt framför allt Dallas-området. Hans ständiga kompanjon var vid den här tidpunkten en annan legend i vardande, nämligen Blind Lemon Jefferson. Tyvärr kantades Lead Bellys liv av ständiga fängelsestraff för återkommande våldsbrott, och redan 1918 var det dags att för första gången krypa in i fängelsehålan. Under namnet Walter Boyd dömdes han till 30 års fängelse för mord i delstaten Texas. Turligt nog benådades han 1925 men redan 1930 var det dags igen, den här gången var det överfall med uppsåt att döda som var brottsrubriceringen. Återigen hade han dock turen på sin sida då Texasbon och folkmusikloristen John Avery Lomax och dennes son Alan fått höra talas om Lead Belly. De lyckades övertala myndigheterna om att ge Lead Belly en temporär amnesti för att turnera med sin musik. Det var nu perioden började med de inspelningar som fortfarande är tillgängliga och som är alldeles fantastiska. Låtarna fullständigt flödade ur den begeistrade Lead Belly. Låtar som The Hitler Song, Where Did You Sleep Last Night (In the Pines), Black Betty, Birmingham Jail, Hey Lolly, Midnight Special kom alla till under en tidsperiod av ungefär fem år. Under denna period spelade han in ett antal inspelningar och spelade samtidigt konserter runt om i USA. Under den här perioden passade han på att gifta sig för andra gången och får väl därmed förmodas vara den lyckliga perioden av hans liv. Men säg den lycka som varar för evigt, redan 1939 var det dags att krypa in i cellen igen. Denna gång blev den nya hemadressen Rikers Island, New York och återigen var det hans urusla förmågan att hålla tillbaka högernäven som ställde till det. Trots detta hade Leadblelly vid det här laget blivit ett relativt stort namn i folkmusikkretsar och hos lyssnarna. Det lite anmärkningsvärda var att han gick hem bättre hos vita lyssnare än hos svarta. Efter avtjänat straff var inte Lead Bellys liv riktigt som förut, märkt av sjukdom som utvecklats redan under den sista fängelsevistelsen gjorde han några inspelningar men redan 1949 dog han till sist av sviterna.

Lead Bellys musikaliska arv finns dock kvar och har för evigt placerat honom i folkmusikens Hall of Fame. Idag räknas han till en av de stora. Storheter som Carter Family, Johnny Cash, Woodie Guthrie, Pete Seger har fått en värdig medkombatant om den historiska insats Lead Belly utan tvekan gjorde under några fåtal år i mitten av 30-talet. Det är nu måttstocken kommer in, för många är de artister som både inspirerats och gjort versioner av Lead Bellys låtskatt. Bill Monroe, Johnny Cash, Nirvana, Creedence Clearwater Revival, Osborne Brothers, Woodie Guthrie, Billy Bragg är bara några av de artister som i något sammanhang gjort låtversioner av Lead Bellys pärlor. Musikstilar som rock, blues, bluegrass (en del av countryn) är stilar som tagit ett ordentligt kliv framåt tack vare en enda persons odödliga insats. Så kanske börjar ni förstå vad karln har betytt och att musiken har förändrats i en positiv riktning tack vare Huddy Leadbetter. Tack för musiken Leadbetter, och jag hoppas ni ska ha fått upp ögonen för en av storheterna och vilja lyssna väldigt mycket mer på det som är hans musikaliska arv.

Dr. Da Capo

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2006

Stefan Hammarén

Jevgenij Zamjatin — Berättelse om det viktigaste

Thommy Sjöberg

Himmel eller helvete?

Astrid Boman

Ändamålet helgar medlen?

Är vi på väg mot en total världsdiktatur?

Diktakrati

En demokrati att värna om?

Vem vågar ställa frågorna?

Rolf Nilsson

Bäst i världen på demokrati?

Filip Björner

Bojkotta Google

Miss Vampyria

Narnia — Enter the Gate & HIMSA — Hail Horror

Filmer: Brokeback Mountain, White Chicks, Godsend & The Return to the Texas Chainsaw Massacre

Konst

Galleri Loyal: Wes Lang & Donald Baechler — Skulls and Shit & Avgångseleverna på Konstfack vid Telefonplan

Kulturhuset: Sune Jonsson möter Walker Evans

Waldemarsudde: Ivan Aquéli & John Sundkvist

Artiklar

Fildelning

Kärnkraften i Sverige

Kommentarer kring USA

Nätet, fria informationen och industrins behov av att styra friheten

Religionerna är i grunden homosexuella sammanslutningar

Politik

Pernilla Ahlsén — En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva: Livet i skuggan av konflikten

Politiska kommentarer XVII

Böcker

Korta bokrecensioner XXI

Litterära historiska fiktioner

Backspegeln.

Lead Belly — bluesens store förnyare

Musik

Bruce Springsteen — We Shall Overcom: The Seeger Sessions

Calexico — Garden Ruin

Candi Staton — His Hands

Celtic Frost — Monotheist

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Indie)

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Rock)

Dr. Indies musikmix II

Eskobar — Eskobar

George Jones — den hårda countrydrömmaren

Godsmack — IV

Dr. Indie om den galne rockabillykultikonen Hasil Adkins

Helt Off — I huset & Max Peezay — Discokommittén

Iggy Pop — A Million in Prizes: The Anthology

Joe Satriani — Super Colossal

Josh Rouse — Subtítulo & Neal Casal — No Wish to Reminisce

Korta musikrecensioner XVIII

Matisyahu — Youth

Merle Haggard — Greatest Hits: Sing Me Back Home

Nils Landgren & Joe Sample — Creole Love Call

Några favoritskivor med countrygudinnan Patty Loveless

Pet Shop Boys — Fundamental

Phoenix — It’s Never Been Like That

Ray Davies — Other People’s Lives

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Rolf Enström — Constellations & Electro-Acoustic Music from Sweden

Ryan Adams & The Cardinals — Jacksonville City Nights & Rosie Thomas — Only with Laughter Can You Win

Southern Soul

The Flaming Lips — At War with the Mystics

The Kristet Utseende — Sieg Hallelujah

Filmer

På TV

The Complete Series of The Flash

Sport

Mardrömsöppning i fotbolls-vm