Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Litteratur

Litterära historiska fiktioner

Historien remixas om och om igen när vi öppnar portarna till vårt förflutna. Den återanvänds för att bli som ny i nya versioner eller i nya tappningar men hela tiden kan vi som läsare lära oss någonting om vår egen historia eller även andra länders/människors historik. Och dom senaste 10 åren har historien återigen blivit populär därför att människor söker sin identitet eller åtminstone en kontinuitet med sitt förflutna för att kunna få någon form av sammanhang i en historielös tid. Då är tiden märkligare än så för trots att vi ibland glömt historien så har den fått en comeback därför att många religiösa eller politiska kriser baseras på en form av historia som gör sig påmint genom nyhetsrapporteringen.

Vi kan se spelet i galleriet när en våra mest långvariga konflikter i mellanöstern fortfarande speglar vår nutid. Striden mellan Israel och arabstaterna är inte bara en politisk strid, utan även en religiöst grundad åsikt om Israels grund som religiös stat. Det islams utbredning och en judisk tro på en stat byggd på biblisk grund. Den sekulära tron på en sionistisk stat finns där också — fredad från världens orosmoln. Men ironisk blev Israel och deras omvärld bland arabvärlden än av världens längsta krigsskådeplatser. Det märker vi nu när Hamas vann valet och en av dess ministrar som besökte Europa för att få förståelse för vad Hamas — terroriststämplad organisation, vill med sin nya politik. I Sverige liksom i övriga Europa så blev det en debatt i början av maj om det var okej för en demokratiskt valt regering byggd på Hamas kan vara representant för palestinierna när det gäller en diskussion angående frihet och fred. Det är röster i nutid som rör sig mellan nutid och förfluten tid där krigets ekon alltid speglar allt vad som till synes sker i Mellanöstern.

Karl XII.Karl XII likfärd.Men i fiktiv form har historien återvänt till dom skönhetslitterära formerna igen genom att använda historiska personer för en tidssampling. Våra tidslösa personligheter från förr får nytt liv i nya fiktioner. Ernst Brunners senaste roman på 800 sidor ger oss till exempel Karl XII men det är en skönlitterär fiktiv biografi där vi både får kungens psykologiska mänskliga profil liksom det som är erkända historiska belägg. Ernst Brunner nöjer sig inte med att gå till dom historiska källorna för att spegla kungens liv, utan han borrar rakt ned i kungens kött för att därifrån spegla Karl XII:s själsliv så gott det går med litterär fantasi. Men det är naturligtvis svårt att så mästerligt som Ernst Brunner faktiskt gör i denna strålande roman kunna förstå sig på en människa som levde enligt 1600–1700-talens mått och norm. Men ändå vågar han utför konststycket att skriva en total helhetsroman över en av våra mest omdiskuterade och kultomgärdade kungar. Mycket bra gjort Brunner säger jag i samständighet med mig själv.

Tutankhamuns dödsmask.Artur Phillips nya roman Egyptologens gåta (Forum) bygger också på sanna liksom påhittade fakta om Howard Carters utgrävning och senare världshistoriska fynd. 1922 då Tutankhamuns grav äntligen kom fram ur historiens dunkel. Plus en fiktiv historia om en ganska så fanatisk ung man som gör allt för att ljuga eller bedra för att finna en okänd egyptisk kung/författare, Atum-hadu.Howard Carter. Med hjälp av ett forntida fynd under första världskriget som den unge mannen Ralph Trilipush (med ett ovanligt dunkelt förflutet) försöker förstå innebörden av. Han gör allt för att skaffa pengar till en expedition med hjälp av finansiärer för att kunna finna Atum-hadus grav. Men det är egentligen ingen som tror på hans försök då det inte är vetenskapligt belagt att kungen verkligen existerat. Men boken är intellektuellt underhållande och hur en man försvinner in det förflutna för att skapa sig ett namn. Men när han väl finner sin grav så har Howard Carter redan funnit sitt fynd samtidigt. Det är en snyggt skriven enkel bok i thrillerform men helt i avsaknad av våld, utan bara mänsklig i dom flesta avseenden. En bok som använder fiktion och fakta i en suveränt mixad form. Det är så historien kommer oss till mötes då författare plockar sina favoritdelar ur historiens ursoppa och rör om ordentligt för en god berättelses skull. En evig remix med historien pågår, ständigt omkring oss läsare.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2006

Stefan Hammarén

Jevgenij Zamjatin — Berättelse om det viktigaste

Thommy Sjöberg

Himmel eller helvete?

Astrid Boman

Ändamålet helgar medlen?

Är vi på väg mot en total världsdiktatur?

Diktakrati

En demokrati att värna om?

Vem vågar ställa frågorna?

Rolf Nilsson

Bäst i världen på demokrati?

Filip Björner

Bojkotta Google

Miss Vampyria

Narnia — Enter the Gate & HIMSA — Hail Horror

Filmer: Brokeback Mountain, White Chicks, Godsend & The Return to the Texas Chainsaw Massacre

Konst

Galleri Loyal: Wes Lang & Donald Baechler — Skulls and Shit & Avgångseleverna på Konstfack vid Telefonplan

Kulturhuset: Sune Jonsson möter Walker Evans

Waldemarsudde: Ivan Aquéli & John Sundkvist

Artiklar

Fildelning

Kärnkraften i Sverige

Kommentarer kring USA

Nätet, fria informationen och industrins behov av att styra friheten

Religionerna är i grunden homosexuella sammanslutningar

Politik

Pernilla Ahlsén — En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva: Livet i skuggan av konflikten

Politiska kommentarer XVII

Böcker

Korta bokrecensioner XXI

Litterära historiska fiktioner

Backspegeln.

Lead Belly — bluesens store förnyare

Musik

Bruce Springsteen — We Shall Overcom: The Seeger Sessions

Calexico — Garden Ruin

Candi Staton — His Hands

Celtic Frost — Monotheist

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Indie)

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Rock)

Dr. Indies musikmix II

Eskobar — Eskobar

George Jones — den hårda countrydrömmaren

Godsmack — IV

Dr. Indie om den galne rockabillykultikonen Hasil Adkins

Helt Off — I huset & Max Peezay — Discokommittén

Iggy Pop — A Million in Prizes: The Anthology

Joe Satriani — Super Colossal

Josh Rouse — Subtítulo & Neal Casal — No Wish to Reminisce

Korta musikrecensioner XVIII

Matisyahu — Youth

Merle Haggard — Greatest Hits: Sing Me Back Home

Nils Landgren & Joe Sample — Creole Love Call

Några favoritskivor med countrygudinnan Patty Loveless

Pet Shop Boys — Fundamental

Phoenix — It’s Never Been Like That

Ray Davies — Other People’s Lives

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Rolf Enström — Constellations & Electro-Acoustic Music from Sweden

Ryan Adams & The Cardinals — Jacksonville City Nights & Rosie Thomas — Only with Laughter Can You Win

Southern Soul

The Flaming Lips — At War with the Mystics

The Kristet Utseende — Sieg Hallelujah

Filmer

På TV

The Complete Series of The Flash

Sport

Mardrömsöppning i fotbolls-vm