Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Bojkotta Google

Historiska repriser

Ja, historien har det ju ofta med det att den upprepar sig. Och den här historien handlar om en sensmoral som Lenin formulerade med orden: ”Det sista den siste kapitalisten kommer att sälja är det rep med vilket vi ska hänga honom.” Detta synsätt visar samtidigt på två saker:

 1. Kommunismen är beroende av västerländska kapitalister för att klara sin överlevnad.
 2. Många kapitalister är beredda att sälja vad som helst till kommunisterna.

Sovjetunionens hela historia visade att Lenin hade rätt i detta. Det var t.ex. västerländska kapitalister som inne i Sovjetunionen byggde många av de stora dammarna som tryggade Sovjetunionens elförsörjning. Och även under Andra Världskriget fick Sovjetunionen det mesta av sin krigsmateriel direkt från USA, då man krigade mot den tillfälligt gemensamma fienden Nazityskland, som dessförinnan hade varit Stalins bundis då de delade upp Östeuropa mellan sig.

Men alltså, under alla år från 1917 till 1990 hjälpte västerländska kapitalister kommunistregimen att överleva.

Ett utmärkt lästips om detta förhållande är boken East minus West = zero; Russia's debt to the Western World, 1862–1962.

Nu gäller det Kina

Idag handlar det främst om att västerländska kapitalister strömmar till för att rädda kommunismen i Kina från att kollapsa. Det är många företag som står i kö för att göra goda affärer, vilket blir möjligt p.g.a. tre skäl:

 1. Kommunistkina får varje år jättestora lån från USA och andra stater, som de sedan kan strunta i att betala tillbaka, men under tiden har de ju därmed gott om pengar att köpa varor och tjänster för från västerländska företag.
 2. Det finns gott om billig arbetskraft i Kommunistkina, eftersom den gamla usla kommunistekonomin har åstadkommit ett låglönesamhälle.
 3. Dessutom finns det också flera slavläger i landet, kamouflerade som fängelser, där man utnyttjar arbetskraften i utbyte mot att blott och enbart upprätthålla slavarnas liv.

Till saken hör också att Kommunistkina är en kärnvapenmakt sedan 70-talet, och att denna arsenal har byggts ut avsevärt de senaste åren, samt att de nu har missiller med räckvidd att träffa mål varsomhelst på jorden. Så, det är en mycket farlig regim som flera västerländska regeringar och kapitalister understödjer.

Även Sverige hör till de länder som har haft flera usla regeringar som stödjer kommunismen i Kina. Ja, till och med med vapenleveranser. Då Carl Bildt var statsminister exporterade Sverige mycket vapenmaterial till Kommunistkina, och den saken skrev jag själv ett protestbrev till honom om. Det tog över ett år innan jag fick ett svar på det, av en underhuggare som skrev långt utan att faktiskt svara på frågan. Och detta skedde vid en tidpunkt då USA hade en tillfällig handelsblockad mot Kommunistkina p.g.a. den regimens då uttalade hotelser mot Taiwan. Jag kan jämföra det tröga svaret från Carl Bildt med brev jag skrev till de två statsministrarna Olof Palme och Ingvar Carlsson. De klarade av att svara tydligt, sakligt och utförligt på mina frågor, samt att göra det samma dag de fick mina brev.

Även Göran Persson har besökt Kommunistkina och fällt olämpliga uttalanden om den diktaturregimen. Och den nuvarande moderatledaren har ingenting emot att Sverige exporterar vapen till Kommunistkina.

Två mördarideologier

Vår värld har under 1900-talet härjats av två stora mördarideologier, kommunismen och nazismen, och medlöparna i Väst och i Sverige har alltid varit många, både på vänster- och högerkanten. Exempelvis förnekade Birgitta Dahl Pol Pots människoförintelse i nitton långa år, trots de högar av bevisning som tidigt uppvisades i det målet. Först efter några år som talman i Riksdagen blev pressen på henne för stor och hon gjorde en halvdan avbön.

Lästips: John Barron och Anthony Paul: Terrorns Kambodja. http://www.contra.nu/BarronPaul.html

Detta är helt otroligt upprörande egentligen. Hur kan samtliga partier i Sveriges Riksdag tolerera en sådan talman? Hennes brott var ju till och med värre än det brott som galningen Faurisson gjorde när han förnekade den nazistiska Förintelsen, eftersom Birgitta Dahl påbörjade sitt hårdnackade förnekande medan massmorden ägde rum, samt vägrade läsa de högar av bevisning som både då och efteråt skickades till henne.

Det är alltid lätt att vara efterklok, och det finns det ju framförallt många fisfina och lärda människor som är. De skriver gärna böcker idag om hur fult det var av Sverige att stödja Nazityskland med de gedigna stålleveranserna under åren 1939–1943, fast det fanns ytterst få levande personer i Sverige som just då vågade yttra ordet ”bojkott” mot de omoraliska företagen SKTF och Volvo.

Dessbättre fanns det några norrmän som vågade det. Jag har skrivit om det tidigare på debattsidan.com och citerar därifrån: ”Mitt i hjärtat av Oslo och inte alls långt ifrån Stortinget, i Kongens gate, låg Volvo och SKF:s lokaler. Man tillverkade slitstarka kullager till det nazistiska krigsmaskineriet, men det satte åtta man i den norska motståndsgruppen SL/Aks delvis stopp för när de sprängde sönder lokalerna den 27 november 1944. Det var en rejäl smäll. Flera våningsplan förstördes tillsammans med 50 ton kullager och därmed oskadliggjordes en viktig del i den svenska statsmaktens pronazistiska stöd.”

(Citatet har saxats härifrån: debattsidan.com: @rtikel 4)

Det finns inte många lärda svenskar som nämner denna lilla notis i sina lärda böcker idag, så vill man se bilderna av sprängningen får man läsa broschyrer från Hjemmefrontmuséet i Oslo.

Även i det här avseendet upprepar historien sig. Var så säkra. Ni kan ta för givet att 50 år efter att Kina har befriats från kommunismen kommer mängder av fisfina författare att skriva böcker, där de skriver ”Fy Sverige”, ”Fy USA”, ”Fy Microsoft”, ”Fy Google” och Fy, Fy på så många andra länder, organisationer, privatpersoner och företag. Det är så dags då. Då kan de kräla fram med sina fisförnäma formuleringar och skriva indignerade böcker om hur ruttna kapitalisterna var som samarbetade med kommunisterna. Då först blir det så dags. Då… när det inte längre spelar någon roll.

Mord i lönndom

Men just nu mördas tusentals oppositionella i Kommunistkina, varje år. De flesta mördas i lönndom, och de som avrättas öppet gör det genom skenrättegångar där de anklagas för absurda brott som de inte alls har begått, och sedan döms de utan att någon har fått försvara dem. Detta händer just NU!

Oppositionella kineser jag har pratat med, berättar att kommunisterna allt mer mördar enskilda personer i lönndom, med giftsprutor. Förfarandet påminner mest av allt om det som ägde rum i Nazityskland under 1930-talet då nazisterna i husvagnar och ombyggda bilar gasade ihjäl bl.a. förståndshandikappade personer.

Och skenrättegångarna är i tilltagande. Så, åklagarna i Kommunistkina lever nu i skräck för att snart behöva stå till svars för sina egna synder. Här finns två aktuella länktips om det:

 1. Kinesisk advokat trakasseras efter krav på mänskliga rättigheter
 2. SvD: Avhoppare ger brutal bild av Kinas rättsväsen

Google

Ett av de många västerländska företag som just nu hjälper kommunisterna i Kina att klamra sig fast vid makten är Google. Men den hjälpen som Google ger kommunistregimen är betydligt mer omoralisk än vad bara ett handelsutbyte är, vare sig det gäller matvoror, råvaror, högteknologi, leksaker eller vapen. För Google hjälper kommunisterna med att censurera allt som kommunisterna vill blockera på webben.

Till att börja med ställde inte Google upp på detta, och därför försökte kommunisterna ett tag stänga Google och andra sökmotorer ute från marknaden. De vidtog den åtgärden år 2002. Men Google-gänget är profithungriga, så de erbjöd kommunisterna att hjälpa dem med att censurera webben, och det erkände de öppet år 2004. Då hjälpte de kommunisterna med att dölja rubrikerna för fastlandskineserna på de sajter som var blockerade, och om den censurhjälpen påstod då Googlegänget att det inte var en så svår censur.

Men det var det visst. För de oppositionella kinesiska surfarna (inkl. de hemligt oppositionella som är anställda inom diverse myndigheter) kunde då inte se vilka nyheter det var som var viktiga att läsa. För bara de fick reda på det, så kunde de ofta hitta alternativa sökvägar, eller be vänner tanka ner skärmdumpar, scanna och mejla eller t.o.m. faxa över innehållet, och faxmeddelanden är fortfarande vanligt förekommande där.

Sedan gick Googlegänget ännu längre i början av detta år (dvs. 2006), då de lanserade en egen version av sin söktjänst enbart för fastlandskineserna. Då gav de kommunisterna full kontroll att censurera precis allting. Kommunistcensorerna använder nu sajten Google.cn för detta ändamål.

Visserligen är det inte mycket som censureras, rent kvantitetsmässigt, kanske bara ca. 2% av hela webben, vilket man genom det fjärde länktipset här nedanför kan kolla upp. Men censuren drabbar först och främst just den information som kommunisterna allra helst vill dölja, vilket bl.a. handlar om morden och tortyren av de oppositionella. Och kommunisterna anstränger sig för att nyheter om detta inte skall bli kända vare sig för omvärlden eller för fastlandskineserna. De viktigaste sajterna att blockera är därför de kinesiskspråkiga i Taiwan, som informerar om de enskilda övergreppen mot människor inne i fastlandet, dvs. i Kommunistkina.

Här finns några länktips om de senaste årens utveckling fram till nuläget:

 1. BBC, år 2002: BBC NEWS |Technology | Google censors itself for China
 2. Google år 2004: Official Google Blog: China, Google News and source inclusion
 3. Google år 2006: Official Google Blog: Google in China
 4. Google.com versus Google.cn: Google China Search Comparison
 5. Vad Google censurerar: OpenNet Initiative Blog » Blog Archive » Is there a way to circumvent Google’s censorship in China?

Varför bojkotta just Google?

Jag har nu startat en internationell bojkottkampanj mot Google. Och med beaktande av det jag har anfört här ovanför tycker jag inte att jag bör tillägga några extra argument för det. Däremot bör jag besvara frågan, varför jag bara uppmanar till bojkott av Google och inte samtidigt vill bojkotta ytterligare 999 andra företag?

Mitt svar är att jag vill få igång en bojkott som kan fungera. Jag vill skjuta med kanon, inte med hagelbössa. Google är den i särklass största söktjänstjätten, så om vi lyckas såra Google tillräckligt hårt för att de skall överge sitt stöd till kommunisterna, så blir det därefter lättare att med en lika välinriktad bojkott ge sig på nästa företag, och nästa, och nästa…

Men Google är ju så stora, så de bryr sig väl inte om en liten bojkott? Så kan man nog resonera. Men här är mitt svar: Jodå. Det är just därför att Google är så stora, och är så måna om att trygga sin storlek som de är så sårbara för en liten bojkott. För deras mål är ju att alltid vara störst, vilket gör dem mycket sårbara för konkurrens, och det finns ju gott om konkurrenter. Kolla bara här, i Anna Lindh-bibliotekets lista över sökmotorer: Internetsökning — Sökmotorer A till Ö

Men… än så länge avstår jag från att rekommendera några specifika sökmotorer, för jag måste ju börja med att ta reda på om det finns några moraliskt goda alternativ. Så, till att börja med rekommenderar jag bara var och en att välja en vilken som helst annan söktjänst än Google, som kan duga för det behov man har. Och samtidigt går jag inte så långt som till att kräva att vi alla avstår från att använda Google till hundra procent, för det kan tyvärr i en del fall bli väldigt knepigt och besvärligt. Men det är inte heller nödvändigt för att vår bojkott skall lyckas. Google tjänar ju reklampengar vid varje tillfälle som man använder deras tjänst, så de kommer att förlora en hel del bara vi minimerar vårt googlande.

Längre fram räknar jag med att också kunna rekommendera några andra sökmotorer, som man kan använda för olika typer av sökningar. Därför håller jag på med ett researcharbete som går ut på att jag mejlar till sökmotorer som t.ex. AltaVista och Exalead och frågar dem om vadslags policy de har gentemot censur i allmänhet och gentemot den censur som utövas av Kommunistkina i synnerhet.

Min bojkottuppmaning har jag publicerat här: Boycott Google och jag erbjuder där banners med texten ”Bojkotta Google” på flera språk. Alla goda demokrater får lov att tanka ner mina banners och publicera dem på sina egna sajter. Därefter bör man mejla mig på adressen filip.bjorner@chello.se och ge mig länken till sin sajt, så svarar jag med en länk tillbaka till den från min bojkottsajt.

Säkerligen kommer det att ta tid innan bojkotten blir spridd och känd, men vi har goda chanser att lyckas med det. Och jag tar gärna fram banners på alla möjliga slags språk, och enligt specialbeställda mått.

Jag tror på detta, därför att jag tror att vi nu är många hederliga människor som opererar ute på nätet, och därför att jag vet att: TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!

Filip Björner


Filip Björner är spärrvakt i tunnelbanan, medlem i SEKO Klubb 20 och ersättande skyddsombud för stationspersonalen vid området Gullmarsplan. Han är dessutom webbombud för klubben, och håller i sajten: SEKO Klubb 20

Han är också styrelsemedlem i Human-Etiska Föreningen och redaktör för dess blaska Botulf-bladet, som utkommer 4 gånger om året. I det senaste numret intervjuade han ärkebiskopen K. G. Hammar innan Hammar hann avgå från sitt ämbete.

Botulf-bladet är förövrigt uppkallat efter den uppländska bonden Botulf som dömdes till döden av ärkebiskopen i Uppsala år 1311 och brändes till döds på kättarbålet, vilket faktiskt är Sveriges enda dokumenterade kättarprocess med ett så förskräckligt utfall.

Länktips: Visning av Botulf-bladet

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #6 2006

Stefan Hammarén

Jevgenij Zamjatin — Berättelse om det viktigaste

Thommy Sjöberg

Himmel eller helvete?

Astrid Boman

Ändamålet helgar medlen?

Är vi på väg mot en total världsdiktatur?

Diktakrati

En demokrati att värna om?

Vem vågar ställa frågorna?

Rolf Nilsson

Bäst i världen på demokrati?

Filip Björner

Bojkotta Google

Miss Vampyria

Narnia — Enter the Gate & HIMSA — Hail Horror

Filmer: Brokeback Mountain, White Chicks, Godsend & The Return to the Texas Chainsaw Massacre

Konst

Galleri Loyal: Wes Lang & Donald Baechler — Skulls and Shit & Avgångseleverna på Konstfack vid Telefonplan

Kulturhuset: Sune Jonsson möter Walker Evans

Waldemarsudde: Ivan Aquéli & John Sundkvist

Artiklar

Fildelning

Kärnkraften i Sverige

Kommentarer kring USA

Nätet, fria informationen och industrins behov av att styra friheten

Religionerna är i grunden homosexuella sammanslutningar

Politik

Pernilla Ahlsén — En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva: Livet i skuggan av konflikten

Politiska kommentarer XVII

Böcker

Korta bokrecensioner XXI

Litterära historiska fiktioner

Backspegeln.

Lead Belly — bluesens store förnyare

Musik

Bruce Springsteen — We Shall Overcom: The Seeger Sessions

Calexico — Garden Ruin

Candi Staton — His Hands

Celtic Frost — Monotheist

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Indie)

Deep Purple — Made in Japan (Dr. Rock)

Dr. Indies musikmix II

Eskobar — Eskobar

George Jones — den hårda countrydrömmaren

Godsmack — IV

Dr. Indie om den galne rockabillykultikonen Hasil Adkins

Helt Off — I huset & Max Peezay — Discokommittén

Iggy Pop — A Million in Prizes: The Anthology

Joe Satriani — Super Colossal

Josh Rouse — Subtítulo & Neal Casal — No Wish to Reminisce

Korta musikrecensioner XVIII

Matisyahu — Youth

Merle Haggard — Greatest Hits: Sing Me Back Home

Nils Landgren & Joe Sample — Creole Love Call

Några favoritskivor med countrygudinnan Patty Loveless

Pet Shop Boys — Fundamental

Phoenix — It’s Never Been Like That

Ray Davies — Other People’s Lives

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Rolf Enström — Constellations & Electro-Acoustic Music from Sweden

Ryan Adams & The Cardinals — Jacksonville City Nights & Rosie Thomas — Only with Laughter Can You Win

Southern Soul

The Flaming Lips — At War with the Mystics

The Kristet Utseende — Sieg Hallelujah

Filmer

På TV

The Complete Series of The Flash

Sport

Mardrömsöppning i fotbolls-vm