Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

Människan och politiken

Norske statsvetaren Fredrik Engelstad som tillhörde norska maktutredningen skriver i sin bok Vad är makt (Natur och Kultur) att makt är kort och gott att kunna göra någon i samhället. Men som vi vet är det inte så lätt. För oftast så är vi beroende av politiska eliter som fjärmar sig alltmera från vanliga folket genom livsomständigheter och att dom faktiskt tillhör dom styrande. Visserligen heter det att makten utgår från folket men så är inte riktigt fallet. Vi kan egentligen inte påstå styra någonting förutom rösta bort partier från makten vart fjärde år. Utan lagar och regler bestäms ovanför våra huvuden. Alla lagar bestäms av någon annan och vi har blivit för flata inför maktens bärande partier. När direktörspacket och dom stora koncernernas aktieägare bestämmer att vi i samhället måste framförallt hålla ned lönekostnaderna för att företaget skall kunna vara lönsam. Samtidigt får vi höra att direktörspacket får miljarder i lön och bonussystem. Det finns en logik när svensk näringsliv vill få bort kollektivavtalen och få hit arbetare med lägre löner och omkostnader. Då kan dom pressa lönerna ännu mera samtidigt dom vill luckra upp anställningsformen och LAS. Man ljuger om LAS och påstår att den stänger ute människor från arbeten. Utan det handlar inte om omsorg utan att kunna skapa rädsla och otrygghet på arbetsmarknaden. Om man kan sparka folk hur som helst så vet näringslivet att folk blir rädda från att ställa krav. Det är målet med kampanjerna mot kollektivavtal och LAS. Eftersom folk sket i nyliberalism så måste borgligheten och deras uppdragsgivare svensk näringsliv angripa på olika sätt för att mjuka upp motståndet. Rak facklig och politisk vänsterstrid är det enda rätta mot dessa maktfullkomliga idéer.

Det finns inslag i boken Den problematiska tryggheten — Välfärdstaten under tre decennier SNS-Förlag med Bo Södersten att man analyserar för att leda i bevis att vi har för mycket trygghet i samhället. Otrygghet och osäkerhet är det som vi skall få av borgligheten. Återigen bort med borgligheten från makten för evigt. Böcker som vill avslöja eller bekräfta kan stundtals vara bra att upptäcka hur nya eller gamla sanningar förmedlas. I detta fall har vi människan utan makt som ställs mot maktens människor. Det är där människan måste skapa motvikt mot en institution som förtrycker dig. Motmakt mot borgliga partier och svensk näringslivs motbjudande framtid för oss. Fattig dom åt massan och rikedom mot rika eliternas makt.

P.S. När KD.s partiledare Göran Hägglund som ingen normalt bryr sig om, råkade angripa direktörspacket så blev borgliga ledarskribenter sura, socialister hånade och jag säger bara — välkommen till verkligheten KD.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm