Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Backspegeln

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Utgivare: Premium Publishing

Det är julafton igen

Vi på blaskan tycker troligen att det är julafton hela året runt. För i våra enträgna försök att djupdyka i kulturens grumliga ocean hittar vi visserligen ibland en del övermogna och skrumpna frukter, men vi hittar definitvt allt som oftast guldkornen som gör att det blir party mest hela tiden. På länken "backspegeln" har Dr. Da Capo oförtrutet försökt göra djupdykningarna i nostalgins tecken och den här gången har han lyckats slå klorna i en riktig godbit. Inget mindre än boxen Stora schlagerboxen 1954–1969 med 100 svenska sångerskor som gjort hjältinnors insats för schlagern under de nämnda åren. Guldåldern för schlagern återupptäckt med andra ord. Det är dessutom glädjande att se att det inte bara är dussinlåtarna utan att det är en ordentlig stilstudie i svensk schlager.

Towa Carson Show.Boxen kom i våras och är som jag redan antytt ett formligt Eldorado för schlagerdårar som jag själv. Här får tjejerna helt oförblommerat rocka loss i svenska versioner av Jailhouse Rock med Inger Berggren eller Baby Sitting Boogie med Gunwor Bergqvist. Men här kan man vicka i takt med tårna med Lilly Berglund när hon gungar loss i första versionen av Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini. Varför inte göra en tidsstudie när man klart kan se vad som inspirerar i dessa sputnik-tider i låtar som Please Don't Switch Off The Moon Mr. Spaceman med Britt Bergström. Varför inte köra en språkstudie för att utröna varför Towa Carson sjunger "spara sista dansen _för_ mig", om jag tillåts spekulera kan det bero på att översättaren ville vara originalet troget då det i Drifters amerikanska ursprungsversion hette save the last dance _for_ me. Lite lätt Phil Spector-inspiretat blir det i Lena Glädts version av Kyss Mig Kvickt. Som ni märker på exemplen är det en del låtar som historien glömt bort. Därmed inte sagt att de inte har ett existensberättigande, tvärtom, det är ju för att någon tar tag i inspelnigar som dessa som de kan överleva åt eftervärlden. Det är med andra ord superviktigt att sådana här utgåvor får sin plats i var mans hem, att bevara dessa pärlor är minst sagt viktigt. En och annan av er kanske tänker att detta är nördigt och vem vet, det kanske det är men är man fullcertifierad musikdåre så är man. Detta är med andra ord musikarkeologi och det är en skönklingande sådan.

Schlager är ett minst sagt brett begrepp, jag menar titta bara på vilka influenser som fanns i senaste eurovisionsschlagerfestivalen. Hårdrock, klassisk schlagerpop, getskändarfolkschlager med zamfirvibbar, fjantrap är bara några av de genrer som täcktes in. Likadant är det på detta alster. Vi får följa det som egentligen är utmarkerna till svensk pop och rock fast mer i populär-fåran. Det är därför intressant att kunna få en slags spegelbild av den utveckling som pågick här, mycket i skuggan av vad som hände i framför allt den anglosaxiska delen av världen. Många av låtarna har ju sitt ursprung där och har sedan fått svensk text. Inget kattpiss för det, då det finns något svensk även i versionerna, lyssna på Robot man med Siv & Britt Ljung ska ni få höra. Men det är inte bara den anglosaxiska världen som utövar lockelser för dessa flickor. Närheten till Tyskland gör sig påmind när Anita Lindblom gör en tyskspråkig version av Dafür will ich keine rosen. Också Nina Lizell hade pluggat på sin tyska när hon spelade in sin Du gehst vorbei. Man kan också med fördel följa hur musiken utvecklades och hur de olika influenserna ändrades. Musikidealet ändrades med tidsidealet så boxen är en rik gruva att bara ösa ur om man vill följa hur svensk musik lät från Elvis till Stones. För att variera så avbryts pop och rockandet någon gång ibland med en liten föredömlig cha cha som Marie Diekes Kyss mig, honey honey, kyss mig.

Schlager.Den här boxen har egentligen allt och mer. Dock är dess fördel också dess nackdel. Det skulle kunnat bli en ändlös parad av de riktigt stora låtarna, till exempel Du är den ende med Lill Lindfors som är en gigant i sammanhanget. Istället har man inriktat sig på det mer bortglömmda det lite udda. För den sanne konnosören är detta en högtidsstund, men för den som är ute efter det lätt igenkänningsbara är det inte lika intressant. Men vad tusan, lite tuggmotstånd ska det vara annars får det vara. Detta är i mina ögon inget annat än ett ymnighetshorn av fullständigt bedårande schlagerlåtar man vare sig kan eller ska glömma. Så gör dig själv en tjänst, sätt toner till sommaren med en riktigt bra box för ynka 500 kronor. Anser du inte att du har råd, så tacka gud för alla krysshelger i sommar.

Dr. Da Capo

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm