Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Bok

Adam Hochschild — Spräng bojorna: Kampen mot slavhandeln

Översättning: Stefan Lindgren

Ordfront 2006

Adam Hochschild — Spräng bojorna: Kampen mot slavhandeln.Den vita världens största skamfläck liksom även arabvärlden är den svarta slavhandeln men våra största hjältar är dom kväkare i England och USA som började bekämpa slavhandeln. Det gällde av religiösa och moraliska skäl för många med oroliga sinnen att bekämpa den ekonomiska sidan av slavhandeln genom att vädja till vår moraliska kompass som vi alltid har någonstans instoppat i vårt inre. Slavhandeln har funnits som en obegriplig arkaisk rest från mänsklighetens gryning. Någon bestämmer att annan människa skall vara slav under en herre. Man använde sig av både moraliska och ekonomiska skäl när man skulle försvara hanteringens av andra människor som slavar, eller mänskliga lastdjur. På samma sätt som man kan anföra skäl mot denna hantering.

Adam Hochschild har i en annan bok beskrivit Belgiens kung Leopolds mordiska styre av Kongo i en suverän bok och nya som både behandlar slaveriets praktiska funktion och ger sedan motståndet mot slaveriet en bild. Det är bra och viktig bok som tar itu med bedrövliga sidor av vår moderna historia. För det är en bok om hur man sakta men säkert från människor med mod och kurage som skulle förändra England till ett land som tillslut förbjöd slaveriet. Boken är ett myller av slavägare, parlamentsledamöter, vanligt folk och friköpta slavar som i England proklamerar slaveriets vansinne. Boken är väldokumenterad och har många intressanta berättelser ur historien att förtälja när det gäller retoriken mot slaveriet. Det är en gigantisk hjältesaga med vita såsom svarta som verkligen ger oss bilden av det flöde som utgör den tidens viktigaste debatt. Den debatt som satte stopp för debatten omkring slaveriets nödvändighet.

Bilder, dokumentation och unika detaljer som att det var före detta slavhandlaren John Newton som skrev den vackra hymnen Amazing Grace efter det han lämnade branschen och blivit prelat. Flera namn nämns i kampen mot slaveriet. Under hot om våld så lyckades man ändå protestera och föra kampen i land mot vansinnet som vi betitlade slaveriet. Idag när detta är historia så finns synden, skammen, och fortfarande såren kvar i USA. I Amerika får vi fortfarande höra hur infekterat slaveriets historia bränner sig, fräter sig in på själva amerikanska fundamentet som utgör landets konstitution. Man tycks för evigt leva med såren från slaveriet. Särskilt i södern frodas det ännu mera av detta skuldbelagda tema som utgör en den del av amerikanska historien som vi alla vill glömma bort att den finns.

Boken är i alla fall den bästa faktabok 2006 som jag vill rekommendera och detär nödvändig för varje antirasist och demokrat.

Ordfront / Adam Hochschild

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm