Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Politisk bok

Amal Jamal — The Palestinian National Movement

Indiana University Press

När skall vi få möta en riktig frid och fred i Mellanöstern under min livstid? Det som sker nu är att Europa med USA vill ge Palestinas befolkning öronmärkta pengar men försöker vidgå Hamas myndighet. PLO:s regering och säkerhetstrupper ligger i fejd med varandra. Liksom Israels politiska inre liv har sina egna problem så därför blev dom fångar som sitter i Israel fängslade för brott, deras brev om en tvåstatslösning är inte ny men konkret. Just nu håller PLO och Hamas på att diskutera vitsen med att erkänna Israel som stat. Men den delen har Hamas problem med därför att dom skapade sin organisation för att bekämpa Israel som stat. Amal Jamal har i sin nya bok beskrivit den politiska utvecklingen för att kunna studera händelserna och även också förstå den utveckling från kriget 1967 då Israel utökade sina gränser genom att ockupera Gazaremsan och västbanken. Dom gränser från 1967 Israels godkända gränser upplöstes så debatten i FN har alltid handlat om säkra gränser för Israel och ett demokratiskt styrelseskick för Palestinas befolkning. Den här boken försöker ta ett ordentligt nappatag om vad som sker och har skett i det moraliska och politiska moras och problemfyllda världsdel. Det är ett spel som pågått alldeles för länge så att en förändring borde och måste ske. Ett krig kan inte vara evig men det har nu hållit på sedan 1948 då Israel blev en egen stat och rensade ut många bönder och araber från sina boningar. Det är skandal att Israels ockupation kan pågå så länge. Det är också skandal att arabvärldens olika diktaturer kunnat utnyttja kriget för sina egna förtryckande intentioner. Israel måste få ett erkännande som stat och dom i sin tur måste erkänna en Palestinsk självstyrande stat vid sidan om helt enkelt.

Idag befinner sig vi återigen i kris och Amal Jamal använder statsvetenskapen som sitt vapen för att penetrera problemen och även se hur dess aktörer har påverkat besluten. Jag ser en vändpunkt när Bill Clinton kunde föra Arafat och Israels ledare in i ett tillfälligt fredsbeslut. Det beslutet kunde i alla fall göra så att det blev möjligt för PLO att etablera sig för att styra och politiskt bygga upp sin omgivning. Men istället blev det korruption och svag diktatorisk struktur. Arafat misslyckades till slut med sin politik. Idag då Hamas har vunnit makten i val så har dom press på två håll EU/USA och från Fatah inom PLO-leden.

Boken är bra på att analysera historien men sämre på att ge alternativen till dagens utveckling. Men jag läste den och fick veta någonting nytt kring spelet i mellanöstern.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm