Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Bok

Douglas Kennedy — Förändringens vindar

Forum

Douglas Kennedy.Det är en märklig begåvad författare som skriver romaner som ger oss en vink över USA men gör det på ett sätt att han nästan episka poetiska böcker. Han började med den fantastiska romanen Den gåtfulla fotografen. Den blir lössläppt språkfantasifullhet där varje liten rad var som att läsa något främmande. Den enda författare som jag vet kan skapa sådana romaner är Paul Auster. Men med Douglas Kennedy så får vi en annan stor författare. Den sortens författare som skriver nobelprisböcker.

Kärnan i boken är den radikala professorn som under det brinnande 60-talets Vietnamkrig engagerar sig emot kriget. Det är den tidsandan då reaktionen slogs sönder med sin rasism och högerpatriotism. Professorn John Winthrop Latham slogs ständigt för fred och frihet och hans hustru intellektuell konstnär som avskyr borglighet och konvenansen. Deras unga dotter Hannah Buchan däremot väljer inget av 60-talets radikalism utan föredrar ett vanligt tråkigt ombonat hem med sin nya läkarstuderande man Dan. Dom gifter sig och får barn i en liten stad. Modern kan inte med hennes tråkiga liv och anser att dottern borde valt något roligare liv, mera äventyrligt liv. Någonstans vimlar den radikala studentledaren Tobias Judson som senare dyker upp i Hannas nya liv när hennes man är borta. Dom inleder en tillfällig kärleksrelation men som slutar med Tobias flykt undan rättvisan på grund av hans kontakter med skumma element inom vänsterns subkulturer. Han gömmer sig i Canada för att senare komma tillbaka och skvallra för FBI. Tobias blir kristen högerkonservativ som skriver en avbön i bokform. Där skriver han om sin flykt och tillfälliga kärleksrelation med Hanna men under andra namn. Men det kommer 2003 fram till ytan igen. Hannas man rasar och deras som är kristen högerkonservativ med en lika vidrig konservativ hustru blir rasande.

Boken ger en bra bild av det hycklande högerkristna vandalerna som alltmera börjar ta över USA med sin fanatiska moralism och galna krigsretorik mot hela världen. Douglas Kennedy genomskådar hela dårskapen med sin fina roman. Jag gillar berättelsen knivskarpt därför att den kopplar det liberala frihetliga mot unken moralism som republikaners Bush försöker påtvinga världen. Douglas ger istället medmänsklighet och en suverän bild av det moderna USA som jag älskar att besöka i bok, filmform eller i fysisk mening. En roman som mycket väl kan vara den bästa jag läst på länge.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm