Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Böcker

Moa Matthis — Pionjärer och feminister: Om fyra kvinnliga författare och äventyrare

Norstedts

Marian Keyes — Tankar från sängkanten Noveller och artiklar

Marian Keyes.Kvinnor har i historiens slutskede alltid räknas bort från dom manliga domänerna. Man suddar, borstar bort kvinnornas insats mest på grund att religion, politik alltid varit männens profilerade områden där man historiskt sätt systematiskt suddat bort kvinnlig närvaro. Man byggde upp rader av skäl varför kvinnan, det svagare könet enbart skall ha hushållet vara kvinnans domän. Passa barn och passa upp på mannen. Samtidigt har männen startat krig, massakrer, begår ständigt våldtäkter och mördar kvinnor och barn överallt i världen. Medan man fortfarande anser att religion och makt är mannen egendom. Dessutom i arabvärlden och Asien är kvinnan mannen egendom vars heder blir mannens heder. Om kvinnan inte gör som mannen säger mördas hon utan någon som helst besvär. Kvinnans säljs genom prostitution och mannen säger att hon är frivillig osv. Vi kan stapla upp tusentals exempel på mannens brott mot kvinnan. Men högerkristna eller liberaler blir upprörda att man inter skall kollektivt döma ut män utan det är individer som begår brotten. Visst miljoner individer begår brotten mot kvinnan/barnen.

Feminismens styrka har varit att man avslöjat ordningen och påpekar att det finns en strukturell makt där mannen i historien på olika sätt tryckt undan kvinnan. Och det kan bara en korkat antifeminist bestrida visserligen om man vill hävda en annan ordning. Men feminismens nackdel är att dom inte har några klara perspektiv utan delas upp i korkat feminism där mannen är en dödsfiende och en bättre feminism som inser att det handlar om samarbete.

Moa Matthis nya bok behandlar fyra starka kvinnor som bröt med tidens kvinnosyn och kämpade för sitt sätt att leva som fri författare. Aphra Behn kämpade från sitt gods att få uppleva, skriva och få rätten att lära sig livet istället för att stängas inne därför mannen såg det som sin rätt att kräva detta. Mary Kingsley var ingen kvinnosakskvinna eller feminist utan en produkt av tidens engelska epok där kolonialism och rasism under 1800-talet. Trots den vite mannens börda att bära civilisationen så vägrade Mary Kingsley att inte få skriva och resa i Afrika och ta afrikanens rättvisa i sina böcker. Hon vågade och kunde trots att många män såg ned på henne.

Isabelle Eberhardt gifte sig med en muslim och blev berömd genom sin vägran att uppmärksamma 1900-talets kvinnoroller medan Karen Blixen blev en röst i Afrika och en röst för kvinnan genom sina böcker och livsstil. Moa Matthis gör mig en björntjänst och min beundran och kärlek till kvinnan stärktes på en gång.

Det tråkiga blir istället att läsa den kvicka engelska författaren Marian Keyes olika artiklar och kåserier som förlorar sig i en munterhet som tillslut blir trist och väldigt fånig då jag saknar hennes respketlöshet som finns i hennes romaner. Här blir det ett lapptäcke i kvinnliga omsorger. Men det blir väldigt tråkigt att uppleva eller ta del av. Hennes sämre bok så att säga.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm