Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Litterär essä

Vi väntar på Samuel Beckett 1906–1989

Samuel Beckett.Jag väntar… jag väntar på att han skall komma någon gång? Jag inväntar han snaraste ankomst. Men det kommer äntligen någon släntrande nedför gången lite nonchalant med säckiga byxor och trång trasig kavaj. Det är Becketts figur Molloy med sina trasiga själar som vänner, Murphy och Malone i släpptåg. I boken Molloy finns det en scen som är så väl upplyst. Molloy redogör för oss läsare om ett komplicerat system med sugstenar han flyttar från ena fickan till den andra fickan. Den scenen kommer jag fortfarande håg efter 17 år sedan jag läste berättelsen första när den kom ut 1989 på svenska på förlaget AWE/GEBERS. När jag läser om boken om den vandrande luffaren Molloy är den en monolog kring en speciell person. Han skrev även två andra böcker som hänger ihop med Molloy. Romanen om Malone som dör är en inre dialog en man för på sin dödsbädd eller cell, det får man inte veta eller det får man inget grepp om. Malone talar och betraktar världen utifrån sitt rum. I den tredje romanen Den onämnbare så för en okänd talare en egen dialog med både Malone och Molloy. Det hela är absurd och märklig romankonst från den mest moderna av dom alla modernister som funnits. Samuel Beckett irländare från börden men mest bosatt i Paris där han fick nobels litteraturpris i slutet av 60-talet. Han var även gift med sin mentor — James Joyces dotter om jag inte minns fel. Jag har för mig att jag läste det i Torsten Ekboms lilla biografi han kom ut med för en del år sedan kring Samuel Beckett.

Samuel Beckett.Jag vill även slå ett slag för hans små miniessäer och noveller som både Magnus Hedlund och den berömde översättaren C G Bjurström kom ut med i olika omgångar. Där har Kniv av nej, Slut än en gång, Avigt & Co och till slut samlingen Sällskap som tydliga kontraster till ett riktigt mästerskap i bisarra men starka berättelser som ger oss annorlunda författarskap.

Hans böcker har ofta ganska så komplicerade strukturer och hans textsjok är massiva och väldigt detaljrika så att vi verkligen får bildens detaljrikedom klart framför vår inre syn. Nästan maniskt så blir texterna verkligen levande med inre psykologiska in och utgångar i människans tankevärld. Jag undrar om Beckett själv var en stor anhängare av Freuds teorier eftersom dom är så nära huvudkaraktären. Ta mästerverket och debutboken från 1938, Murphy. Den har en enkel klar ton i berättelsen och känns som en lättsam bok. Men så har vi allting på plats så vi känner igen hans konstnärliga metod i lösningar och den exakta detaljrikedom som avslöjar hur berättelsen tar all djupare tag i dom inre konstnärliga själarnas plats och rum. När du väl har börjat läsa hans romaner så är du fast för livet i ett författarskap som inte liknar någonting annat i vår världslitteratur.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm