Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Artikel

En moralisk sökmotor?

Finns det något sådant som ett bolag som har god moral, och som är beredd att avstå från att tjäna pengar, ifall en god affärsmöjlighet innebär att man trampar på, eller negligerar, mänskliga rättigheter?

Jag vet inte om svaret är ja eller nej. Tyvärr!

Det enda vi vet säkert är att det finns gott om omoraliska bolag, av alla de slag.

I förra numret av Blaskan skrev jag om min uppmaning att bojkotta Google. Den uppmaningen håller jag fortfarande fast vid, trots att jag har bemötts av ett visst pragmatiskt motstånd i objektivistiska kretsar i USA, och ett tag kände mig rätt så nedstämd över det.

Men nu har det börjat ljusna. I två olika USA-baserade webbfora för objektivister har bojkottförespråkarna på senare tid visat att de har det moraliska övertaget i debatten. Och, jag har äntligen fått ett positivt svar på de mejl som jag har skickat till flera stora sökmotorers ledningar.

Men, låt oss ta en sak i taget. Yahoo är den amerikanska sökmotor som längst har varit etablerad i Kommunistkina. Nu har en färsk undersökning visat att det är just den sökmotorn som där censurerar mest: Reporters sans frontièrs — China

Och följaktligen kan man tycka att det brittiska journalistfacket som bojkottar Yahoo har valt helt rätt måltavla: National Union of Journalists : NUJ advises boycott of ’unethical’ Yahoo!

Jag är själv fackligt aktiv, och tycker det är jättebra att det finns fackföreningar som vill ta strid mot kommunismen. Sådant vill jag gärna se mera av. Men, nu får vi för ögonblicket fokusera på det att de fackaktivisterna vill bojkotta Yahoo, medan jag främst vill bojkotta Google. De motiverar sitt ställningstagande med att Yahoo är värst. Är jag då ute och cyklar när jag envisas med att ha Google som min främsta måltavla?

Nej, jag tycker inte det. För jag resonerar på ett annorlunda sett. Det spelar nämligen ingen som helst roll vem av de två skurkarna som är värst, för skurkar är de båda två hur som helst. Det är bara en fråga om gradering, inte om grundprinciper. Tjuvar är tjuvar oavsett hur mycket de stjäl. Och massmördare typ Hitler och Stalin är massmördare oavsett vem av dem som mördar flest.

Så, man bör inte ödsla tid på petimetermått när det gäller att bekämpa omoral. Istället bör man tänka mer strategiskt, så att det motangrepp man gör får största möjliga effekt.

Att slå den största först

Det som har en strategisk betydelse, i en kamp mot ett gäng skurkar, är inte vem av dem som är den mest elake, utan vem av dem som är den störste och starkaste. Det är den av dem som de andra skurkarna ser upp till, och som inbillar sig vara snudd på osårbar. Just den djäveln vill jag nita på käften först.

För faller ledaren i gänget så blir ju småpojkarna bredvid honom skräckslagna. Då springer hälften iväg, så att man i lugn och ro kan fortsätta slå den näst största boven på käften, och sedan nästnästa, tills de alla gör avbön. Därför envisas jag med att kampanja mot självaste superjätten Google. När (ja, när, och inte om) den jätten får stryk så vet alla de andra vad som gäller. Vill de då rädda sina marknadsandelar i Väst, så får de vackert sluta upp med att censurera i Öst.

I en av debatterna med objektivister i USA fick jag bl.a. invändningen att: ”Businesses are taught to ignore morallity… you not going to find someone not willing to tab into a huge market share, even if it means helping communists.”

Då svarade jag rakt av detta: ”No matter how many men are bad, some are good. This is a fact, and it is all we have to rely on. So, sooner or later we will find a moral company providing a good search engine.”

Detta kanske låter som en motsägelse, mot det jag skrev inledningsvis, att jag inte vet ifall det finns något moraliskt bolag. Men notera då bara den skillnaden att jag vet att det finns moraliska människor, och om det blir uppenbart att det finns en marknadsefterfrågan efter ett moraliskt bolag, så är det bara en tidsfråga innan något moraliskt bolag bemöter den efterfrågan.

Och… nu har det redan visat sig att det finns ett bolag, som kanske håller måttet både moraliskt och tekniskt.

Jag skrev ett mejl till ledningarna för några av de största sökmotorna. Jag fick inget svar från AltaVista (och det är inte så konstigt eftersom de ägs av Yahoo, men det visste jag inte just då), och inte heller från Lycos och Exalead.

Detta är vad jag skrev till dem: ”I wonder what policy you have towards censorship in general, and towards the Communist censorship in China in particular.”

Och deras uteblivna svar tolkar jag som att de förmodligen inte har rent mjöl i påsen.

Men, ett bolag svarade. Och tack och lov räcker det gott och väl med ett enda bolag, som är moraliskt och tekniskt dugligt. De svarade helt enkelt: ”We do not do any censorship.”

Vill man tolka det negativt, så kan det betyda att ”vi censurerar ingenting idag, men kanske i morgon…”, så vi kan inte ta deras goda moral för givet. Men svaret är ändå bra. Ja, helt utomordentligt bra. Och om vi ser till att ledningen för det här bolaget får veta att det är lönsamt för dem att vara moraliska, så ökar ju oddsen för att de inte börjar hjälpa kommunister och andra fulingar med censur.

Att det skulle gå så här snabbt att få ett positivt svar hade jag inte förväntat mig, och inte heller hade jag förväntat mig att det svaret skulle komma från en så stor och tekniskt bra sökmotor. Det är en sökmotor som på senare tid har ökat på sin storlek och blivit världens femte största sökmotor. Och ambitionen finns för det bolaget att bli mycket större. Och det kan vi ju se till att hjälpa till med…

Sökmotorn ifråga heter Gigablast. Ni kan kolla in den på Gigablast Jag har själv använt den i ca. fjorton dagar och är rätt så nöjd med den, trots att jag i början kände irritation över att den listade upp sajterna i en helt annan prioriteringsordning än vad Google gör. Och så har den en häftig tilläggstjänst som jag nu har blivit förälskad i. För ovanför listan med sökträffar får man nämligen som en bonus upp en ruta med extra sökförslag, på tilläggsord som är starkt associativt-relaterade till de man redan har sökt på, och där anges till och med procentsatser för relationsfrekvenserna.

Jag är också imponerad över företagets historia. Deras självskryt kan man läsa om här About Us — Gigablast och här About Matt Wells. Men vill vi heller läsa en svensk utomstående rapportering, så hittar vi den här: internetbrus.com: Svensk blogg om söktjänster och sökning på Internet » Gigablast

Dock: Än så länge har jag inte gått ut på min bojkott-sida med en allmän rekommendation av Gigablast. För, jag vill vara försiktig. Jag har lagt ut en fråga på de två amerikanska webbforumen jag nämnde, om någon känner till någon moralisk anledning att inte rekommendera Gigablast. Och ifall ingen människa inom de närmaste dagarna anför något negativt där, så kommer jag att rekommendera Gigablast för var och en på min sajt för Googlebojkotten.

Och vad gäller den saken, så hoppas jag på att flera människor vill joina bojkotten nu. Så, om du har en sajt eller blogg, stor eller liten någonstans, så häng med: Boycott Google

Du surfar till bojkottsidan enligt länken ovanför, och laddar ner en bojkotta-banner, som du sedan klistrar in på din egen sajt och länkar till min bojkottsida från. Därefter meddelar du mig om det — filip.bjorner@chello.se — så länkar jag tillbaka till din sajt. (Exempelvis gör jag det gärna till Blaskan, ifall ni fattar vitsen med denna bojkott nu.)

Och, det skall ni veta, att det är vare sig svårt, jobbigt eller tråkigt att bojkotta Google. För om Gigablast håller måttet moraliskt så har vi ett alternativ som heter duga.

Mvh

Filip

PS: Kolla nu även de två roliga länkarna som finns i botten på min bojkottsida. En av dem går till en animering med ljud. Japp: vi blir allt flera på webben som säger ifrån!

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm