Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Blaskan #7 2006

Svenska Pudelnationalen

Se till att du är i Skokloster helgen 22-23 juli 2006 för då går Svenska Pudelnationalen av stapeln!

Klicka på länken ovan för att få mer info. Programmet finns som pdf-fil här
Svenska Pudelnationalen Program

Ledare

Det som har hänt efter polisens tillslag mot Pirate Bays fildelningssystem är intressant då det kommer att handla om avgörande saker.

För det första så handlar det om ny teknik som ligger före skivindustrin och spelindustrin som dom inte har fattat. För det är alltid så att miljardindustrin skriker om att dom förlorar pengar på fildelning. Men problemet ligger i på två plan. För det första suger skivindustrin ut konsumenter med alldeles för höga priset på skivorna. Man hävdar att det är på grund av omkostnader och fildelning som man måste ha höga priser på cd-skivor som kompensation för uteblivna inkomster. Nu är det inte fildelningen som gör att industrin tappar pengar utan det är en reducerad försäljning av skivor och då är det höga priset på cd-skivor som gör att folk tycker att det är dyrt att köpa skivor. Priset börjar nå smärtgränsen för vad jag vill betala för skivor. Nu kostar en del nya skivor 209 kronor eller 179 kronor. Det gör att jag köper en skiva istället för att om man sänkte priset till en hundring så skulle jag köpa tre skivor istället för en skiva för 209. För det är priset som är avgörande för hur folk ser på sättet att införskaffa musiken. Priset är ett av skälen till fildelning. Men det viktigaste är att industrin alltid är efter sin tid och kommer alltid senare än tekniken. Istället för att bejaka tekniken så vill man alltid stoppa den tills dom är tvungna att acceptera ny teknik.

Vi som minns hur skivbranschen ansåg att kassettbanden hotade dess position och att man skulle förlora inkomster för att musiken spreds på detta sätt. Men som vi vet så blev kassetten ett sätt att sprida musik till sina vänner. Man satt i timtal och gjorde blandband och målet var alltid det ultimata blandbandet. För då kunde man lyssna på varandras kassetter och från det köpa musiken senare. Fildelning är ett nytt sätt att sprida musik och ingår i nätets möjligheter att sprida kunskaper. Nya skivbolag och hemsidor lägger upp musik för att du skall kunna ta del av den på nytt sätt. Där börjar branschen förstå sakta men säkert. Itunes och andra så kallade lagliga sajter är ett sätt att bemöta fildelningen. Så har vi juridiken som handlar om upphovsrättslagen. Då är nog dags att börja se över vad man kan göra så att den följer nya tidens tekniska lösningar. Att jaga fildelare är tveklöst idiotiskt. Den organisation som går under namnet Antipiratbyrån är ett skämt som springer en värdelös bransch ärenden och kommer att förlora stort och den kommer alltid att förlora. Se vad som hände Metallicas skamjakt på Napster, för att dom förlorade pengar enligt dom själva. Girigheten dödade Napster och bandet var så nöjda. Men så började andra band lägga ut musik själva och vips så ökade skivförsäljningen hos dom andra grupperna och Metallica kunde stå där med lång näsa.

Problemet är fildelning är ett nytt sätt att uppleva musik. Anpassa lagen efter det så vore det smartare.

Däremot tar Blaskan avstånd från dom taffliga försöken att släcka ned viktiga myndigheter hemsidor. För då får man inte folket med sig som vanligt. Boström med lakejer har redan fått springa gatlopp medier. Så nu gäller det att öppna en smart dialog mellan myndigheter, musikbranschen och producenter så att man kan använda tekniken till något bra inom fildelning.


Små funderingar

Vart är samhället på väg när vi måste ha övernitiska sopspioner, gamla sura pensionärer som sitter hela dagarna och tror att de gör en viktig insats för samhället de sitter och spejar på sopstationer för att dryga ut pensionen (Mitt råd är att de skaffar sig ett liv). De kollar så att folk inte avyttrar sina sopor i fel sopkärl. Renhållningsverket får väl se till att göra större hål så att man får ner stekpannor och dylika sopor i deras kärl. Nu får man betala svindyra böter om man blir fotad eller på annat vis ertappad med att slänga sopor i fel kärl. Vidare får de väl märka upp sina containrar/kärl tydligare så att det som ska slängas hamnar i rätt kärl.

Nu visade det sig till slut att rätten gick på förnuftets väg och friade delvis i det här fallet med den slängda stekpannan, men inte helt, hon blev tvungen att betala 100:- i böter till FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).

Lägenhetsköp

Politiker gör sig återigen rika på lägenhetsköp och till min stora förvåning är det ytterligare en sosse.

Egentligen borde lägenheten ha lämnats till den kommunala bostadskön enligt en överenskommelse mellan de privata fastighetsägarna och Stockholms kommun.

Men den förre bostadsministern som inte ens bor i lägenheten halkade före i bostadskön och snöt åt sig lägenheten i ett rahuj. För djävligt rent ut sagt, men det är inte första gången det händer och förmodligen inte den sista heller, men det tär ordentligt på förtroendekontot.

Skolavslutning

En del rektorer tycker att man ska skippa alla religiösa sånger på skolavslutningarna.

På Lövestads skola bannlyses andra versen av psalm 199 Den blomstertid nu kommer vid skolavslutningen.

— Där nämns Gud, säger tf rektor Liselotte Håkansson.

Våra invandrade invånare skrattar åt en del svenskars flathet. Hey Ho vi lever i Sverige och varför ska man ta bort alla svenska traditioner bara för att vissa puckon tror att det kan väcka anstöt hos vissa folkgrupper.

Rockpolitiker

Jag sätter kaffet i vrångstrupen när jag läser Aftonbladet och får se att Lars Ohly och Leif Pagrotsky ska ersätta KoRn på Hultsfredsfestivalen.

Visst det är valtider men att på en musikfestival ersätta ett rockband med vad jag förmodar är valpropaganda är väl ändå fel.

Jag skulle ha blivit smått förbenad om jag hade betalat en dyr biljett för att se KoRn och de ersätter dem med Pagrotsky och Ohly, jag är inget fan av vare sig KoRn, Pagrotsky eller Ohly, det är ju själva principen.

Fartkameror

Höll du fartgränsen vid både första och andra övervakningskameran men gasade på lite extra däremellan? Tro inte att du i framtiden kommer undan för det. Om kamerorna är digitala och skickar bilderna till en gemensam databas är det en smal sak att räkna ut genomsnittsfarten — och den blev kanske i högsta laget?

Det finns redan programvara för automatisk igenkänning av ansikten, och när myndigheterna samkör sina databaser kan de identifiera dig och dra böterna via autogirot direkt.

Är det så vi vill ha det?

Snart så får Vägverket dela ut smink-set till alla bilister så vi kan sminka oss och göra oss fina till fotograferingen.

Nu väntar jag bara på att bilden från fartkameran blir giltigt som passfoto, så slipper man den utgiften.

Vägmarodörer

Nu under sommaren så är det en massa utländska busschaufförer ute på våra vägar, och många av dem har tydligen inte lärt sig att man ska släppa in trafik som kommer på påfarterna till motorvägarna. Så se upp med marodörerna som tror att de äger alla körbanorna i trafiken.

Landsting och sjukvård

Landstingens avgifter för röntgen borde försvinna. Större delen av den avgiften går ju till att betala för det administrativa merarbetet. Det borde ingå i kostnaden man lagt för läkarbesöket, som det var förr. Landstingens avgifter på hjälpmedel som förr var gratis borde också avskaffas.

När vi ändå är inne på landsting och sjukvård så kan vi ge sjukvården en åthutning för deras oförmåga att lyssna på folk som mår dåligt, och skickar hem patienter som drabbats av hjärnblödning med de lugnande orden åk hem och ta en alvedon.

In memoriam XXX


In memoriam — Lars Gyllensten

Blaskans länktips juli 2006

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #7 2006

Stefan Hammarén

Flyktig som ingenting

Jenny Erpenbeck — Ordbok

Om pumpa

Rolf Christerson — Chefens idébok — ledarskap för 2000-talet

Thommy Sjöberg

Efterlysning av svenska älgar eller varför hittar jag inte min svenska matchtröja

Filip Björner

En moralisk sökmotor?

Miss Vampyria

Red Hot Chili Peppers — Stadium Arcadium

Konst

Moderna Museet: Paul McCarthy

Artiklar

Dr. Indie om krigsförbrytelser i Irak och Vietnamkrigen

Fildelning II

Göran Rosenberg — Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden

Människan och politiken

Stig Larsson — Artiklar 1975–2004

Essäer

Vi väntar på Samuel Beckett

Böcker

Adam Hochschild — Spräng bojorna

Ella Carlsson — Framåt Mars

Gerald Clarke — Capote: en biografi

Jane Fonda — Mitt liv så här långt

Korta bokrecensioner XXII

Backspegeln.

Stora schlagerboxen: 100 Svenska sångerskor 1954–1969

Musik

Cat 5 — Cat 5

Dr. Indies musikmix III

Dr. Indies sommardisco

Ed Harcourt — The Beautiful Lie

Edenbridge — The Grand Design

Electric Banana Band — Kameleont

Ella Fitzgerald — All My Life

En liten stänkare om Donovan som poet

Lemmy — Damage Case

Paul Simon — Surprise

Ron Sexsmith — Time Being

Sonic Youth — Rather Ripped

The Flaming Lips — At War with the Mystics

Sport

Sverige utslaget ur fotbolls-vm