Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

Retro XXI

John Lennon & Yoko Lennon — Double Fantasy 1980 Remastrad utgåva 2000

John Lennon & Yoko Ono — Double Fantasy.Jag var hemma hos Mr. Snaggus och bläddrade lite grann bland hans vinylskivor och där fanns John Lennons sista platta Double Fantasy och jag frågade vad han tyckte och upplevde med den skivan. Mr. Snaggus tyckte att den egentligen ingenting betydde, utan han köpte den för att den blev stor och han var nyfiken på skivan. Men mer än så var det inte. Så jag tänkte tillbaka själv till tiden av 80-talets inledning då jag 1980 väcktes av en kompis när jag skulle upp tidigt för att gå till högstadiet. Jag var en 15-årig punkare som fick höra att John Lennon blivit skjuten. Något brast då inom mig för John Lennon var alltid min hjälte när man talar om övriga Beatles. Skivan Double Fantasy köpte jag när den kom och hela dagen så spelade jag Lennons låtar och lyssnade på Eldorados John Lennonhyllning som Kjell Alinge och Lennart Wretlind gjorde 4 december, tror jag det var. Dom låtar jag inte gillade på skivan var just Yoko Onos märkliga sånger medan John skrev tre av sina allra bästa låtar. (Just Like) Starting Over, Beutiful Boy (Darling Boy) och till slut Woman. Dom låtarna är superbra och sköna klassiker. Men i övrigt är skivan svagaree än vad jag minns den och Yoko Ono bättre men ointressant. Det enda jag gillar är den lilla discosång Walkin on Thin Ice som fungerar fortfarande. Men den kärlek jag då hyste för 26 år sedan infinner sig inte alls längre när jag spelar skivan. Det känns konstigt att man kan förändras så snart och det känns lite sorgligt att en hjältes sista platta i grunden var tunn på något sätt. Men det är livet som utvecklas helt enkelt.

Wanda Jackson — The Best of Wanda Jackson

Mariann Grammofon 1997 Svensk utgåva

Wanda Jackson.Wanda Jackson var född 1937 och slog igenom i sin egen radiokanal redan 1952 men det var den underfundiga countrysångaren Hank Thompson med bandet The Brazos Valley Band. Det var hennes egentliga karriärsdop framåt i tiden. Även hennes långa skivkontrakt med Capitol inledde eran med Wanda Jacksons rockabilly, country och rock Den här skivan som jag har i min ägo är sammanställd från konsert i Falun och från skivinspelningar där svenska musiker medverkar. Det är både live och studioinspelningar. Wanda Jackson som ansåg att Sverige var hennes andra hem. Hon sjöng och spelade in skivor i mängder och kunde därmed bli en av 50-talets främsta rock och countryartister vilket hon fortfarande kan sägas vara. Det är kanske inte dom bästa versionerna med hennes låtar. Men det svänger skönt i alla fall.

Mats Ronander — Bästa dubbel-cd 2003

Mats Ronander — Bästa.Mats Ronander har en lång karriär sedan 70-talet med ABBA som merit men även minst 25 år med starka egna rockplattor som gav honom ett stabilt solid intryck av en sann rockers med geniala inslag i musiken. Rock och tung bluespop med relationstexter var hans egen musikaliska space. Jag kommer ihåg en konsert i Köpenhamn där Sanne Salomonsen och Mats Ronander gav mig en enastående konsert med bra rock. Särskilt skivan Himlen gråter för Elmore James var den skiva jag verkligen älskade med Ronander. Så den best of-skiva räcker för att du skall kunna få en helhetsbild av en briljant musiker.

Technotronic från Belgien: 90-talets främsta house/technogrupp

Jo Bogaerts var en amerikansk filosofilärare som bodde i Belgien och ville ge ut house med rap som bakgrund men ingen nappade men tillslut fick han med sig ett par medlemmar till så som Ya Kid K och Mc Eric som blev kärnan i singlar och album som revolutionerade dansmusiken totalt till ett mellanting till indie och mainstreammusik. Dom slog igenom med raketen Pump Up the Jam med den sexiga svarta sångerskan Felly. Det är bra dansmusik som faktiskt fortfarande håller formen.

Sly and the Family Stone — Shine It On 1994

Sly and The Family Stone.Sly Stone var född som Sylvester Steward 1944 och blev en vital musiker som rörde sig bland 60-talets psykedeliska band och garagerockgrupper. Men det var med sitt eget band Sly And The Family Stone som allting blev på allvar med kompositioner och musikaliskt kunnande som avgörande impulser.Sly and The Family Stone — Stand. Framförallt James Browns funkrytmer och det psykedeliska rocken blev det som utgör gruppens sound. På samlingsskivan Shine It On finns det både funkiga soullåtar liksom stora spännande 60-tals popen som dras åt det garageljud som Sly Stone är så intim med. Låten Family Affair var deras mest kända klassiska låt. Men jag anser att albumet Stand säger allting med den tidens puls. Det som gjorde bandet till det främsta grooveljudbilderna som man kan höra vid sidan av James Browns idéer.

Dale Watson and his Lone Stars — Heeeah! 2005

Dale Watson.Tvättäkta country med en härlig uppsättning honky tonklåtar så att det spricker i sömnarna. Musik som tar tag i min countrysjäl. Den här skivan från 2005 är den bästa av hans alla starka skivor med botten i Buck Owens eller Merle Haggards tradition, det vill säga att Dale Watson född 1962 har en stor kärlek till den traditionella countryns bästa idéer. Den här skivan med sitt kompband är som att bli erbjuden en sättning av just drömmen av den moderna amerikanska countryns bästa idéer och influenser. Jag ser inga fel med skivan, utan den har passion, kärlek och djup allvarlig men ändå ljus i staken som bryter upp det manligt hårda i soundet. Förra årets kanske bästa countryalbum.

Wilko Johnson — Feelgood Factor: The Best of Wilko 2002

Wilko Johnson — Back in the Night: The Best of Wilko.Till vardags gitarrist i det eviga pubrockbandet och Blaskanfavoriterna Dr. Feelgood men även hade han släppt en del soloplattor som följer det schema som klassisk pubrock skall vara i stil och takt. Men visst är denna samlingsplatta riktigt bra om jag får skriva ärligt. Den har variationer. Men vänner av Graham Parker, Mickey Jupp eller Rockpile kan ändå vara nöjda. Det är skiva som Dr. Indie verkligen vill lovsjunga ut i min värld. Wilko Jonson är en bra artist på egen hand.

Jon Lord — Pictured Within 1999

Jon Lord — Pictured Within.Jon Lord är en man inblandad sedan tidigt 60-tal med en rad projekt. Han spelade med på The Kinks You Really Got Me och ingick även i en del tidiga grupper som hade namn såsom The Bill Ashton Combo eller The Artwoods för att nämna några namn ur högen. Sedan blev det Roundabout som ombildades till Deep Purple. Jon Lord var magikern bakom orgeln i Deep Purle. Hans främsta soloalbum som jag nyligen fick från Dr. Rock som var lite skeptisk till skivan men i min värld är det en vacker klassisk skiva med stråkorkester, koralsånger som i sin tur får symfoniska sköna klangbilder. En av dom vackraste albumen jag har hört måste jag tillstå.

David Bowie — Ziggy Stardust 1972 och på cd 1999

David Bowie — Ziggy Stardust.Visst är det fortfarande en strålande skiva med the Spider from marsgänget då Mick Ronson bättre än någonsin satte gitarren som målarpensel till David Bowies lyrik. Hela skivan är kreativ fantastisk och storslagen episk skiva där varje låt grubblar på livsfilosofiska existentiella frågeställningar. Skivan vibrerar av rymdens mystik och Bowie förvandlar kosmos till en utopisk paradisdröm med änglar från rymden som dansar ned till vår stackars blödande jord. En snygg vacker rockplatta från Bowies storhetsperiod som jag ALDRIG blir färdig med att undersöka i detalj.

The Carter Family — Keep on the Sunny Side 2004

The Carter Family.En rejäl satsning på inspelningar med Carter Family borde givetvis vara en kulturgärning då denna superfamilj har flera generationer stora countrytraditioner sedan slutet av 20-talet. Woody Guthrie, Bill Monroe, Bob Dylan med flera har en jäkla tacksamhet till denna uräkta familj som inte kan tackas nog med sin fantastiska musik och simpla ackord som utgör grunden till deras bas i arrangemangen. Man häpnar över originaliteten i musiken som har en fast stor känslighet och är både country och klassisk folkmusik. Lyssna verkligen på den här samlingen och din dag är räddade.

Reeperbahn — Reeperbahn 1979 CD 1995

Olle Ljungström.Jag älskar verkligen den här skivan därför att Olle Ljungström skrev låtar som verkligen hamnade i protopunkcharmen. Sånger som hade charm och en viss satir riktad mot sig själva. Jag såg Reeperbahn ett par gånger under 80-talet och dom hade en cool inställning till scenen. I dag har Olle Ljungström en egen karriär och Reeperbahn har fått historiens patina på sig när skivan åldras 27 år. Men jag minns den väl för att den påverkade mig starkt då och under den tiden.

Rod Stewart — Vagabond Heart 1991

Rod Stewart — Vagabond Heart.Rod Stewart är världens mest ojämna artist som jag vet eftersom hans kommersiella karriär alltid står i vägen för honom tycker jag med en utgivning som balanseras mellan fantastiska låtar till rent skräp. Den här skivan är en av hans riktigt bra skivor och kommersiella samtidigt. Du har den otroliga öppningslåten Rythm of My Heart till den riktigt bra rocklåten It Takes Two där även en stark Tina Turner rockar på med energi. Jag kan inte väja mig för Roddans tolkning av Robbie Robertsons Broken Arrow skivan som är lugn, rockig och lite bombastisk i vissa arrangemang. Skivan är ingen klassiker men jag tycker mycket om Rod Stewart på den här skivan därför att han har bra låtar med sig på dess helhet som äntligen tar honom igenom hela skivan.

Peter Hammill — Chameleon in the Shadow of the Night 1973

Peter Hammill — Chameleon in the Shadow of the Night.Peter Hammill var mannen som umgicks med science fictionförfattaren Michael Moorcock (En författare som ingick i Hawkwind) och fick sin musik influerad av hans verk från 60-talet. Peter Hammill ingick även i Van Der Graaf generator under en bit in på 70-talet och hade sammarbeten med många musiker. Men hans egna skivor är minst lika mäktiga och underliga som något verk av Robert Fripp eller Todd Rundgren. Jag älskar till exempel det här mästerverket från 1973 har psykedeliska folkrockambitioner eller protorock i ett avantgarde som närmar sig den experimentella krautrocken ordentligt. Jag är bara så förtjust i sommarens ängar att vandra omkring med en briljant rockplatta.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #8 2006

Stefan Hammarén

Hammaréns lyxpost

Imponderabilierna, några

Thommy Sjöberg

Blågul turist i Berlin

Astrid Boman

Det stod Mossad på den bomben

Förväntningarna på media är att de ska rapportera nyheter

Liten krönika om en resa

Brevväxling med Regeringskansliet

Pertti Viljanen

The Alarm — tillbaks till rötterna!

Ljubomir T. Dević

Kriget mot terrorismen

Miss Vampyria

Stoned

The Omen (2006)

Konst

Kulturhuset i Stockholm: Envar — 264 konstverk till salu & Fotografins Hus på Skeppsholmen: Face to Faces

Norrtälje Konsthall: Frode Gundorf Nielsen

Artiklar

En liten kommentar kring Fidel Castros sjukdom och politik

Folkpartiet på hal is igen?

Israel och konflikterna

Varning: Moralisterna dyker upp igen

Essäer

Virginia Wolfs litteratur

Kommentarer

Dr. Indie kommenterar Libanonkrisen

Intervjuer

Intervju med Jonas Thente

Tidskrifter

Nova Science Fiction #7/8

ZERO Music Magazine #2 2006

Böcker

Johan Fornäs — Moderna människor (Folkhemmet och jazzen)

Korta bokrecensioner XXII

Neil Strauss — Spelet (En inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap)

Backspegeln.

Jazz på svenska & Jazz på ryska

Musik

Borodin Quartet 60th Anniversary

Camera Obscura — Let’s Go out of This Country

Collected Day Dreamers: Music for Those Lazy Moments, Jan Johansson — Jazz på svenska folklåtar & Billie Holiday — The Complete Original American Recordings

Dr. Indies musikmix IV

Elvis Costello & Allen Toussaint — The River in Reverse

Front Line Assembly — Artificial Soldier

George Thorogood and The Destroyers — Hard Stuff

Give ’Em The Boot V

Håkan Hellström — Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat nåt blått

Hot Chip — The Warning

Ian Gillan — Gillan’s Inn

Johnny Cash — Ring of Fire: The Legend of Johnny Cash

Juni Järvi — Wherever Thou Art

Kalle J — Om du lyssnar noga

Keane — Under the Iron Sea

Korta musikrecensioner XIX

Lily Allen — Alright Still

Lo-Fi-Fnk — Boylife & ”(…and the JFG?)”

Mad Lee Riot — Please Do Not Reply We Contact You

Mark Knopfler & Emmylou Harris — All the Roadrunning

Ministry — Rio Grande Blood

Pharrell — In My Mind

Revolting Cocks — Cocked and Loaded

Rod Stewart — If We Fall in Love Tonight

Scott Walker — The Drift

Shooter Jennings — Electric Rodeo

The Essex Green — Cannibal Sea

The Hush Sound — Like Vines

Tom Petty — Highway Companion

TV on the Radio — Return to Cookie Mountain

Van Morrison — Pay the Devil

Voivod — Katorz & Napalm Death — Smear Campaign

Filmer

På TV

Dr. Indie om televisionen

Mat & Dryck

Fikaställe