Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska böcker

America Vera-Zavala & Johan Norberg — Ett annat Sverige är möjligt

Pocky 2006

Johan Norberg — När människan skapade världen

Timbro 2006

Johan Norberg.En lycklig liberal med en idealistisk tilltro på den fria marknaden och dessutom tro att den leder till paradis, teknologiska mästerverk, upplysning och en rad andra effekter blir nästan löjeväckande. Johan Norberg verkar höja rösten ännu mera efter varje bok. Han misstänker nog att inte alla som är arbetslösa eller inte är rika har samma tilltro till svensk näringslivets chefsideolog på deras egen tankesmedja Timbro. Johan Norberg påstår att om vi privatiserar allting så får vi effektivare resursfördelning och mera arbete kommer det bli. Han menar att välfärden vi har i vårt samhälle låser inne arbeten genom arbetslagar och vi får sämre lön. Vi vågar inte ta nya jobb eller arbetsgivare vågar inte anställa på grund av LAS. Men det är som vanligt trams. För det första så vill inga arbetsgivare förbättra löneläget för någon anställd därför att deras mål är att reducera lönerna. Varenda liberal tidningsredaktör liksom borgerligt parti hävdar att man har för högt löneläge i Sverige och lönerna måste pressas ned. Det är målet liksom att också försöka få andra arbetare från andra länder arbeta för låga löner i dom företag som på sikt ideologiskt vill slå ut arbetare mot varandra. Det finns nämligen en logik i varför borgerliga partier, liberala tidningar och Timbrolakejer vill bli av med LAS, få in arbetskraftinvandring och privatisera arbetslivet. För att om man skapar en arbetsmarknad där varje arbetstagare är rädd att mista sitt jobb och då kan man pressa ned lönerna och kan dessutom skapa hushållstjänster, lågbetalda arbeten och förmodligen en rad med andra trick så är lyckan gjord för liberalerna. Det är deras egentliga mål.

Johan Norberg sysslar dessutom med medveten ideologisk historieförfalskning i sin bok När människan skapade världen. Han låtsas som om det är liberalerna som i strid mot kyrka och kungahus som skapade allting. Han glömmer att det var socialister och liberaler som kunde bekämpa konservativ övermakt. Men dom rika liberalerna ville ha röstgraderade val där ägande avgjorde röstens värde.

Visserligen så var den engelska fackföreningen liberal från början men det blev snart socialismen som tog över då liberalerna svek arbetarna eftersom liberalerna ägde fabrikerna som förhindrade fackföreningens organisation att spridas, dom misslyckades. Johan Norberg fortsätter sin glada liberala herdediktning genom att stå på den rätta sidan och hylla vetenskapen men förstår ingen kritik av liberala lyckoprojektet, utan avfärdar allting som reaktionärt dravel. Johan Norberg som talar så fint om frihet låter friheten mest handla om människor och kapitalism som ekonomiskt frihetliga ideal. Hans texter är tröttsamma även om en del saker har blivit bättre som han säger så blir det ändå tröttsamma floskler till slut. America Vera-Zavala har tyvärr förmågan att alltid tjata om kommunismen i sin text medan hon däremot talar helt rätt om demokratin som saknar rejält med innehåll i Sverige. Hon är precis som jag för deltagande demokrati och hon finner exempel i världen där man liksom i Sverige fann motståndsfickor mot marknadens bedrägerier.

Det är nu val i september så vi på Blaskan får se vad som kommer ske i årets val. Men böckerna ger ledtrådar till vad ideologierna borde handla om. Politik för folket och inte för proffspolitikens hundar. Kalla in dom förresten omedelbart bums.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan