Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Krigshistoria

Anthony Beevor — Spanska inbördeskriget

Historiska Media

General Franco.Det är få krig som fått en sådan mytologisk klang som spanska inbördeskriget. Ett krig som lockade arbetare och intellektuella att ta ställning för den liberala demokratiska republiken som slogs mot dom fascistiska falangisterna som i sin tur slogs för Francos reaktionära uppror som var ett arméuppror med monarkin i spetsen. En katolsk återkomst enligt den monarkistiska högerns egen särskilda historia när dom skrev sin propaganda efter kriget. Medan vi övriga ser det som fascismens första riktiga krig där Hitler och Mussolini kunde testa vapen och sprida sitt ideologiska vansinne. Medan republiken som bestod av alltifrån liberaler, anarkister, kommunister, syndikalister, socialdemokrater och andra grupperingar från utlandet som ingick i dom internationella brigaderna.

Kommunisterna såg till att Stalins Sovjet började stödja republiken gentemot fascismen med vapen och personal. Men samtidigt så handlade det om hur kommunismen ville styra upp ett nytt land i rätt riktning.

Boken är gedigen och välskriven på ett sätt som bara Anthony Beevor kan skriva. Han porträtterar alla de inblandade på ett unikt spännande sätt så att man verkligen är där i varje spännande aspekt i vad som sker. Det är en tragisk historia om hur republikens försvarare själva hamnade mitt emellan dom ideologiska centrumet mellan central styrning av landet som kommunisterna ville ha och en självstyrande omvärld som anarkister/syndikalister önskade sig. Krockar mellan politiska begreppen och Franco ville skapa ett enda Spanien där varje egen del som Baskien skulle vara till exempel en del i helheten.

Böcker och artiklar har varit flitigt förekommande angående kriget men få har som Anthony Beevor verkligen funnit arkiven och litteraturen och klär av myterna om kriget. Det vi får läsa är en levande bok om kriget och framförallt är det medryckande text, intressanta människor som får upprättelse då deras personligheter återberättas på ett fascinerande sätt. En bok för livet helt enkelt. Det är så här modern historia skall skrivas. För det fanns inga raka linjer utan ideologier, personliga relationer liksom världsläget avgjorde hur Europa och då är det USA, England och Frankrike som vägrade att släppa till dom vapen republiken så väl behövde för ingen ville provocera Hitler men Hitler ställde resurser till förfogande så att fascismen vann kriget tack vare detta stöd.

Men boken visar att mycket skedde bakom dom slutna ridåerna. Ett fruktansvärt krig som Anthony Beevor gestaltar på det mest eleganta skrivna språk jag har läst på länge.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan