Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk bok

Göran Hägg — Välfärdsåren: Svensk historik 1945–1986

Månpocket 2006

Göran Hägg.Det är en stor och ändå lättläst bok som Göran Hägg har givit ut om det folkhem vi alla växte upp med. Folkhemmet som var Per Albins Hanssons dröm 1928 där vi alla var medborgare i ett jämlikt och rättvist land. Ett samhälle som var lite utopiskt men som ändå byggdes ut av Gustav Möller och Ernst Wigforss under en rad år. Göran Hägg gör någonting roligt av det genom att dels berätta välfärdens uppbyggnad och placera in sin familj och personliga uppväxt och yrkeskarriär för att kunna lättare ge oss bilden av välfärdstatens konstruktion och dess inneboende påverkan på samhället. Det förstärker också bokens centrala röda tråd om hur vi fick det bättre men kanske på bekostnad av någonting annat. Men detta diffusa någonting annat får ändå stå tillbaka för att vi hade och har möjligheter att bygga upp ett modernt samhälle med nya idéer.

Göran Hägg — Välfärdsåren: Svensk historik 1945–1986.Boken är inte direkt nostalgisk, utan Göran Hägg redogör vad han upplever som relevant med dessa år 1945–1986 då allting skapades som en vision som realistiskt skulle förändra vår syn på vad man kan göra för politiska konstruktioner. Det var den sociala ingenjörskonstens gyllene epok då reformerna sjösattes och alla partier godtog normen eller välfärdstatens princip om vad som utgör det hela. Men det handlar även om olika politiska viljor som är överens i det stora dragen men debatterar om hur långtgående statens gränser skulle vara i förhållande till medborgarnas liv och beslutstagande. Där hade vi dom politiska gränsval som särskiljde borgerligheten från socialdemokratins reformistiska socialism.

Herbert Tingsten menade under en lång tid att ideologierna var döda då alla svenska partier var överens om demokratin som ett paraply där man mest talade om hur samhället skulle korrigeras i någon riktning. Men under demokratin så var allting väldigt enkelt. Dom politiska partierna var delar av det levande samhället men i stort sätt godkände dom välfärdens principer. Men det förändrades när socialdemokratin blev radikala under Olof Palmes senare tid. Göran Hägg menar att Palme var ganska så mycket högersosse under sin första tid men hans synsätt på tredje världen blev den omvärdering han behövde liksom att 70-talet erbjöd nya intressanta reformeringar av arbetslivet och jämställdheten som exempel på socialdemokratins nya giv.

Göran Hägg går inte bara igenom politiken, utan även kulturlivet och särskilt litteraturhistorien som är Göran Häggs eget fält analyserar han vad sker kring dom här åren. Det jag tycker han är orättvis emot är 40-talets mera pessimistiska svåra poesi som han avfärdar som obegriplig. Men om man bortser från det så träffar han mest rätt då hans bok berättar om saker och ting jag visserligen kände till sedan gammalt från andra böcker. Men det gör ingenting för Göran Hägg har skrivit en drömbok som verkligen ger oss svenskar förståelse för vår samtid som ingen annan jag läst på länge och dessutom så är det verkligen en lättläst bok. Den borde verkligen få en värdig läsarskara som vill gräva sig ned i vår moderna samtidshistoria och minnas hur och vad som hände.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan