Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam

Mickey Spillane — kiosklitteraturens mästare

Mickey Spillane.När han nyligen avled som blev det mest till intet förpliktande notiser på kultursidorna utom på Aftonbladet som faktiskt skrev en bra och rolig liten artikel om Mickey Spillane. Naturligtvis gjorde han allting fel eftersom hans huvudkaraktär Mike Hammer inte var någon feministisk politisk korrekt vänsterfigur av något slag men han var heller ingen skitstövel på det sätt många ville se han som, utan en privatsnok som var en hårding gentemot skurkar av olika kaliber. Jag älskade som 10 och 12 åring att läsa dom klassiska Manhattandeckarna som senare försvann ur Pressbyråns sortiment. Men Mike Hammer var som en stormvirvel liksom dess huvudförfattare Mickey Spillane var som person. Kvinnor, sprit och dyra bilar var det som gällde för båda personer som levde mellan bokens pärmar och den som skrev storstadsromanerna om det hårda livet bland stålstadspyramider och gatunivåns orgier.

Mickey Spillane.Inom finkulturen så var det ingen merit att skriva Manhattandeckare för dom rynkades det på näsan för det var en vulgär form av litteratur som inte recenserades. Men ändå var det så att Raymond Chandler faktiskt fick en arvtagare i Mickey Spillanes Mike Hammergestalt. Visserligen fanns även James Hadley Chase som en författare vid sidan om Mickey Spillane som skrev hårda deckare och thrillers. Men Spillane var naturligtvis bäst. Men se ändå en snygg officiell hemsida för James Hadley Chase — James Hadley Chase Home Page

Mickey Spillane — The Twisted Thing.Mickey Spillane var en tät thrillerförfattare och hårdkokt enda ute i fingerspetsarna när han skrev sina romaner som även var lättuggade enkla berättelser utan komplicerade mönster. Mike Hammer drog sig knappast för någonting när det gäller att ta hand om skurkar.

Jag läste nyligen en del Mickey Spillaneromaner och så minns jag hur svenska tv-programmet Razzel sände just dom filmatiseringar som gjordes för svensk television om Mike Hammer i Stacey Keachs underbara tolkning. Hans vän poliskommissarien Pat Chambers spelades av b-skådisen Don Stroud, som jag själv har sett i åtskilliga roller i b-filmer och andra tv-serier. För mig är Stacey Keach den ultimata Mike Hammer.

Mickey Spillane skrev böcker högt upp i åldern och föddes 1918 och avled 2006. Dom böcker han skrev förtjänar större respekt än vad han fick enligt mig. Vi på Blaskan hyllar gärna dom mästare som inte får någon status men som verkligen gav liv i många av våra främsta influenser och gav oss något roligt att kulturellt att växa upp med. Därför är Mickey Spillane en viktig författare i mitt liv helt enkelt.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan