Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert & musikbok

Where the Action Is

Millencolin, Hellacopters, Backyard Babies & The Hives

Dregen.Det är adrenalinkickar och rockposer men ändå så är det en vacker molnfri dag på Skansen när åtminstone tre av Sveriges bästa band, kanske till och med några av världens bästa band församlas till den där ultimata rockkonserten som kan vara riktigt bra. Jag hamnade från början i en stor kö för att få ett rött band som gör att man kan ta sig in och ut på området mellan banden.

Första konserten med gästspelande Asta Kask som jag sett visserligen åtskilliga gånger under 80-talet, missade jag men sedan kom första huvudbandet Millencolin upp på scen. De har haft en lång trogen utlandskarriär men spelar nu hemma för första gången på kanske 10 år efter lång och trogen karriär. Men jag har aldrig haft dom som något favoritband, utan tycker att dom har gjort några bra punklåtar men deras poppunk börjar alltmera tyvärr att påminna mig om MTV-punken. Jag tycker att man kan dra vissa paralleller till Green Days utveckling som band; dom var faktiskt ett bra band en gång i tiden. Men tack vare deras kommersiella potential så blev dom ett supertrist band. Millencolin gör lagom puttrig punk men till slut blev dom alltför enformiga för min smak att man blir ointresserad och börjar fundera på nypunkens förmåga att vara intressant.

Man får nog säga att det var dom övriga tre banden som jag kom för att se. Backyard Babies spelade nästan på för fullt under konserten. Jag tycker att dom var riktigt bra men det var ändå en viss gnista som saknades, på grund av en slitsam konsert kanske runtomkring Sverige. Men Dregen är tack o lov ändå Dregen vad han än gör. Han lyste klarast och Nicke Borgen kunde visserligen svänga han med. Med en fot i sleazerock, hårdrock, punk, garagerock så är dom ändå bäst. Men när Dregen är på sitt bästa humör då krossar han allting i svensk rockvärld. Men här blev det ändå bra som fan när deras låtar fullständigt exploderar fram i våra sinnen.

The Hellacopters hade bredaste och bästa låtmaterialet och dom svänger grymt mellan garagerock och ren soulrock. Nicke Andersson är så cool med sin keps och deras spelglädje är obetalbar renodlad rock som gör mig lyckligare än på länge.

The Hives ägde kvällen med en oerhört självmedveten cool attityd och Pelle Howling är så säker på sig själv och driver friskt med sin image som kaxigaste personlighet och han njöt av kvällen. Dessutom levererade The Hives några annorlunda nya låtar från den kommande skivan. Det var en oerhört laddad show som The Hives levererade med stor pondus och punkig kraft. Jag blev nästan tokig av spelglädjen och musikens epicentrum som fanns just då i nattens avslutning.

David Bogerius — Blod, svett & dårar: En officiell biografi om Backyard Babies

Hjalmarson & Högberg

David Bogerius — Blod, svett & dårar: En officiell biografi om Backyard Babies.Till sist måste jag slå ett slag för boken om Backyard Babies som verkligen blev året roligaste bok. Vi i Sverige har bara haft Thåström och numera Dregen som självklaraste rockhjältar och ikoner. Visst är det för mycket festa i boken men så lever Backyard Babies ut hela rockmyten. Men seriöst och disciplinerat är bandet trots allt. Jag får äntligen veta vad som hände när Dregen till slut hoppade av The Hellacopters för att låta energin brinna i Backyard Babies. En hård men bra beskrivning kring livet med Backyard Babies rockstjärneglitter. Jag gillar verkligen boken som ger allt av gruppen. Min kärlek till bandet har knappast minskat. Läs den för bövelen.

Musik

Konserter

Cramps

Lena Philipsson på Gröna Lund

Konsert: Where the Action Is & Musikbok: David Bogerius — Blod, svett & dårar: En officiell biografi om Backyard Babies

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan