Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Den stora comebacken för New York Dolls

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This.Ibland tror man att comebacker oftast är till för att dölja pengaproblem eller annat som kan förena olika människor tillbaka till sina gamla band. Jag och Blaskanredaktionen är oftast tveksamma till den sortens återföreningar. Men så händer det konstiga att det känns hur naturligt som helst. Men visst känns det konstigt när både Johnny Thunder, Arthur Kane och Jerry Nolan är borta från bandets originaluppsättning. Men det verkar inte hindra att David Johansen och Sylvain Sylvain att försöka återförenas med nya musiker i bandet och skaka liv i legenden om bandet som influerade punkscenen. 30 år sedan dom gav ut sina bästa låtar. Men nu har en ny skiva med 14 urstarka låtar plockats fram och plötsligt är allting så självklart att det verkar som om världen är redo för ett nytt koncept döpt till New York Dolls igen. Jag måste tillstå att den åldrande David Johansen är kaxig igen och intar sångmicken så naturligt att det är som om New York Dolls lever upp igen.

Jag älskar nya albumet och börjar undra om detta inte är årets bästa album hittills. För den är bra i sin produktion och dom nya musikerna får till det där släpiga stora rocken som bara existerar där så fint och självklart att låtarna inte behöver någon närmare presentation, utan lever sitt eget skilda liv från världen. Men New York Dolls är så realistiskt nära vardagens dramatik i urbana storstaden.

Det finns även en dvd som handlar om hur bandet arbetade fram musiken och soundet i studion, den kanske inte tillför så förskräckligt mycket men kan ändå ge mig en tids förströelse genom att man får höra hur David Johansen rör sig och framförallt pratar. David är ingen stor sångare men intensitet och lyriska innovationer finns där ändå instoppad i New York Dolls musik. Skivbolaget Roadrunners ger ut mästerverket med denna stora comeback och den stora presentation dom gör med musiken. Dessutom finner vi Michael Stipe från REM och den store Iggy Pop som gästartister. Det gör skivan ännu större i mina ögon och jag lyssnar med bred uppmärksamhet.

Mina damer och herrar, New York Dolls är tillbaka igen 30 år senare. Förresten så kommer bandet till Sverige och Stockholm i början av oktober. Blaskans Dr. Indie kommer naturligtvis vara på plats.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan