Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro XXII

Antony and The Johnsons — Antony and The Johnsons 2000

Antony and The Johnsons — Antony and The Johnsons.Jag trodde inte att det gick att göra så överjordiskt vacker musik som min galante husgud Antony and The Johnsons kunde frambringa. På omslaget ser vi en zenbuddistisk helgonliknande Antony bara stå där i all sin glans. Musiken med Antony vid sitt piano, cell, klarinett, oboe och andra instrument som förgyller hans extremt sköna magiska andakter. Jag vet ingen i detta liv som kan skapa sådan musik eller jag vet ingen som ens är i närheten av en ganska så ful man men har en inre skönhet som strålar ut. Jag är så djupt förälskad i denna feminina homosexuella artist musik att jag tror mig veta att närmare Gud kan vi inte nå än genom att höra Antonys uppenbarelser inom musiken. Jag blir nästan religiös när jag hör den gudomliga rösten viska i mitt öra om kärlekens villkor eller livet skönhet. Estetisk pop av rang.

Se tidigare artiklar — Antony and The Johnsons — I Am a Bird Now | Antony and The Johnsons live från Kulturbolaget

Hoagy Carmichael — Riverboat Shuffle: Original Recordings 1927–1938 2005

Hoagy Carmichael — Riverboat Shuffle: Original Recordings 1927–1938.Han är av tre stora sångkompositörer inom amerikansk musik vid sidan av Irving Berlin och Cole Porter. Född 1899 och död 1981. Han skrev otaliga sånger som till exempel Stardust eller Up the Lazy River som idag är riktiga klassiker i varje hörn och kant runt omkring jordklotet.Hoagy Carmichael. Hoagy som var advokaten som började spela jazz istället med Bix Beiderbecke och Paul Whitemans olika band. På den här samlingen finns äntligen alla hans tidiga odödliga låtar han själv var med och spelade in. Han deltog aktivt med musik hela sitt liv. Bästa låten är hans egen version av Washboard Blues som även Paul Whiteman spelade in en tolkning av som visserligen är jättebra men Hoagy är ändå Hoagy. Jag lyssnar på skivan som ett tidstecken från det förflutna med välfylld bra musik.

Yo La Tengo — Prisoners of Love: A Smattering of Scintillating Senescent Songs 1985–2003 Bonus CD 2005

Yo La Tengo.Det här bandet har varit ett av indierockens mest strävsamma band sedan 80-talet och jag missade dom helt under 80 och 90-talen. Fast jag ändå aktivt sökte efter musik så är det först under senare tid som Yo La Tengo dök upp i mitt liv. Dom har gamla Mission of Burma som ständiga favoriter vilket gör dom till mitt band, till och med har en medlem från Mission of Burma producerat en skiva med dom. Dessutom så har dom turnerat med Ray Davies vilket känns bra för oss redaktionsmedlemmar som är fanatiska Kinksdyrkare. Yo La Tengo gör puttrig skramlig och drömsk pop på samma gång i varierande tempo. Den här samlingen täcker upp hela deras karriär och är en fantastisk stor samling med gigantiska låtsläpp som gör att jag förstår varför indiepubliken och rockskribenter fastnar för bandet. En ny skiva är på gång förresten.

John Coltrane — Impressions 2000

John Coltrane.Den störste av dom alla inom bebopen och avantgardejazzen John Coltrane låter denna skiva få oss att förstå hans storhet. På skivan som ges ut av Verve är det 5 kompositioner som jag älskar att lyssna på fortfarande efter dom 5 åren sedan jag köpte albumet.John Coltrane — Legacy. En rakt berättad skiva som jag anser vara John Coltrane i högform. Det närmaste är den skiva som heter Legacy som gavs ut av bolaget Impulsive med cirka 39 spår från 50 till 60-tal med en högröstad och stenhård bophardmusik. Den skivan släpptes 2002 och ger även den en bra bred bild av John Coltranes musik. Lyssna på dom här samlingarna och du får cool jazzattityd att leva med.

The Go-Betweens — Oceans Apart 2005

The Go-Betweens.Robert Forster och Grant McLennan har varit dom två herrar som hållit ihop bandet sedan slutet av 70-talets punkscen men det blev new wavescenen som tog hand om The Go-Betweens kapacitet. Dom har alltid funnits där sedan jag köpte deras första skivor för 22 till 23 år sedan.The Go-Betweens — Oceans Apart. Därför är detta Mark Wallisproducerade album Oceans Apart ett suveränt under av god smak och njutningsfulla harmonier av särskilt klass. Robert Forster skriver sina låtar tillsammans med McLennan och dom är sofistikerad pop med lyriska övergångar och har ordet magi på varenda jäkla sång inskrivet i granit. Tänk er runstenar som väcker själar till liv. Då har ni The Go-Betweens i en samlad låda av skön skör bardrock. Oceans Apart är i min värld en av dom bästa skivor så här i efterhand, om jag blickar tillbaka på 2005. Den här skivan recenserades aldrig förra året tyvärr. Men nu i år älskar jag det albumet.

Nina Simone — Forever Young, Gifted & Black: Songs of Freedom and Spirit 2006

Nina Simone — Forever Young, Gifted & Black: Songs of Freedom and Spirit.2006 är året då¨det kommer ut många olika samlingar med den vackra söta Nina Simone efter hennes död för några år sedan. I den här utgåvan så skriver Alicia Keys en kort liten text om hur hennes artisteri har påverkats av den svarta sköna Nina Simone. Här har vi utsökta tolkningar av Bob Dylans The Times They Are A-Changing som med Nina Simones röst blir en härdad politisk tidlös känsla av förändringar, i stil med svenska Attacs gamla slagord En annan värld är möjlig. Nina Simone träffar så fint när hon på liveinspelningen av Backslash Blues gör sin fascinerande supereffektiva tolkning. En skiva som idag känns nödvändig och spännande. En bra nyutgåva för min själ att läkas av i sin helhet.

John Lennon — Rock ’n’ Roll 2004

John Lennon.Det kommer ut så många skivor av John Lennon då och då som markerar hans egen status som min egen personliga rockhjälte. Jag gillar verkligen det mesta som han gav ut eller som skivbolagen ger ut i efterhand. Som den här samlingen relativt roliga tolkningar av klassiska rocklåtar som John Lennon och Beatles påverkades i sin ungdom under det sena 50-talet. Jag lyssnar på annorlunda covers men det är kompetent framfört av en av världens främsta musiker och kompositörer. En värdig hyllningsskiva till 50-talet.

David Fridlund — Amaterasu 2004

I normala fall är David Fridlund mästaren bakom bandet David and Citizens indielaborerande oktaniga indierock. Men här tillsammans med sin väninna Sara Culler så gör han ballader i lo-fistil med väna melodier och snygga arrangemang. Skivan kom ut 2004 och jag missade den helt enkelt det året. Men nu så lyssnar jag desto mera på hans snygga platta. Han har en bloggspott som han för dagboksliknande skriverier på — David Fridlund

Skivan låter så försiktig och den har lyriska texter på engelska. Den enda svenska skiva som kommer i närheten av hans briljanta musik är nog den vackra Emma Nordenstams senaste skiva Varje flickas dröm hennes prinsessatexter gråter i poetiska variationer ungefär som vad David Fridlund också gör med sin musik.

Gary Moore — Back to the Blues 2001

Gary Moore — Back to the Blues.Tänk er själv Santana eller Peter Green eller Johnny Winter när dom spelar blues så blir eldigt och bra under vissa tidevarv. Gary Moore som i vardagligdags är en ganska så seg artist men nu blåser liv i sitt bluesintresse med en ganska bra mängd med skivor kring bluestemat. Men det är den här han gör det bäst på att tolka eller spela egna låtar. Det bra att något vettigt kan komma ur hans gitarr.

Robert Plant and The Strange Sensation — Mighty Rearranger 2005

Robert Plant.Många menar att Robert Plant med nytt band låter som en fortsättning på Led Zeppelins undersökning av det arabiska eller afrikanska rötterna i musiken med den här skivan som landade hos oss förra året. Javisst finns det influenser från vår globala värld men det är väl något Robert plant under flera år har hängivit sig åt. Hans lycka att finna nya grepp och göra en bra skiva av allting. Jag ser det som hans lyckligaste ögonblick i musiken som han gjort på väldigt länge.

Musik

Ali Farka Toure — Red & Green

Audioslaves — Revelations

Blind Guardian — A Twist in the Myth

Så var det där med bootleg

Caribou — Start Breaking My Heart

Christine Evans — Push

DMX — Year of the Dog Again & Rick Ross — Port of Miami

Dr. Indies musikmix V

Iron Maiden — A Matter of Life and Death

Kajsa Grytt — Brott & Straff: Historier från ett kvinnofängelse

Korta musikrecensioner XX

Lambchop — The Decline of Country & Western Civilization, Pt. 2: The Woodwind Years & Damaged

Lars Winnerbäck — Efter nattens bränder: Samlingsskiva 1996–2006

Lionel Richie — Coming Home

Midlake — Bamnan and Slivercork & The Trials of Van Occupanther

Motörhead — Kiss of Death

New York Dolls — One Day It Will Please Us to Remember Even This

Outkast — Idlewild

Pink — I’m Not Dead

The Raconteurs — Broken Boy Soldiers

Razorlight — Razorlight

The Album Leaf — Into the Blue Again

The Arab Strap — The Last Romance

The Martial Arts — Do It Riot Grrl

The Roots — Game Theory, Kelis — Kelis Was Here & Missy Elliott — Respect M.E.

The Solid Gold Collection — Northern Soul

The Veronicas — The Secret Life of The Veronicas & Standard Candle — Curtains

Thom Yorke är tillbaka solokvist

Tomas Ledin — Plektrum

Totta & Wiehe — Dylan