Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Andlighet

Sökande efter det inre

Människan söker något i vår materiella tid. En mening med att forma och förstå livet. Just denna centrala fråga har jag öppnat mig för, trots min ateism. Sökandet efter en andlig dimension tror jag kan förhöja mänsklighetens känsla att vilja förändra. Just detta ligger i tiden att se en holistisk förändring bortom kapitalism eller andra ekonomiska teorier.

Däremot anser jag att den här känslan att västvärlden och östern skulle vara ett möte mellan materialism och djup inre andlighet inte alls stämmer med verkligheten. Kurt Almqvist och Olav Hammer är redaktörer för boken om Jung och det andliga Svenska förlaget 1999. Boken bidrog till att mitt gamla motstånd försvann när det gäller Jungs analytiska tro på de kollektiva undermedvetna liksom hans mytforskning som avbildning av det genuina.

Naturligtvis så sysslade även sådana giganter som Joseph Campbell och Mircea Eliade med att undersöka religionernas eventuella betydelse och gemensamma drag. För enligt Jung hade alla religioner och naturreligioner samma strukturella mönster. Man kan säga att människorna genom tiderna hade samma urkunder i drömmarna och i fantasin.

Jag gläds av den här boken.

Olav Hammer som skrev utmärkta boken På spaning efter helheten, hans genomtänkta studier i new age. Hans nya bok Osund förnuft tar inte direkt ställning till de alternativa rakt på, utan han utgår från aktuell forskning och undrar varför människan i ett rationellt tidevarv fortfarande tror på en övernaturlig tilltro på det onormala utanför vetenskapen. Olav Hammar refererar till forskning som motbevisar eller gör att paranormala eller andra sorters gammal visdom i ny tappning misslyckas. Men ändå förvånas Olav Hammar liksom jag att människor inte kan överge tankar som inte är sanna. Här vill jag ändå lägga in en brasklapp när det gäller paranormala fenomen. Jag anser att man skall forska i ämnet som sådana. Möjligen moderna myter? Jag vill se om man kan lura eller få naturen att uppträda på sådant sätt man hoppas på.

Olav Hammers intressanta essäsamling Profeter mot strömmen W & W; i den här boken går han igenom mycket av både kristna och esoteriska tankeströmningar i sin utmärkta bok. Man kan säga att det är människans andra skuggsida han beskriver.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #1 2003

Gäst-
skribenter

Drivkrafter (av Jan Milld)

Artiklar

Kopiering

Moralfrågor

Filosofins aspekter

John-Henri Holmberg — Inre landskap och yttre rymd

Kåserier

George Orwell

Nektar

Harry Potter

Hjälp, dom är efter oss!

Hastighets-
övervakning

Andlighet

Sökandet efter det inre

Mänsklig tro

Konst

Carl Millesgården: Ilon Wiklander

Böcker

Musik

Välkommen till musikåret 2003!

Bee Gees

Death in Vegas

Eldkvarn

Håkan Hellström

Jesse Marlin — The Fine Art of Self Destruction

Mando Diao — Bring ’em In

Nu-musik

Osignerade band

Phil Collins — Testify

Randy Crawford

The Corals

The Polyphonic Spree

Whitney Houston

Dr. Indies årsbästa 2002

Filmer

Intervjuer

Intervju med Contra

Intervju med Jan Milld