Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska böcker

Jan Guillou — Madame Terror

Piratförlaget

Wilhelm Agrell — Skuggor runt Wallenberg (Uppdrag i Ungern 1943–1945)

Historiska Media

Jan Guillou.Jan Guillou vill återigen göra en roman som vanligt vill säga är ett litterärt politisk inlägg i den eviga debatten om Israels ockupation av Palestinas befolknings markområden. Men det är även Jan Guillous sätt att se på hur västvärlden med USA i spetsen misslyckats med sin kamp mot terrorismen genom att ockupera först Irak och numera skramla mot Iran eller bomba sönder Libanon i en hopplös kamp. Det handlar snarare att man via nya bomber bara skapar nya martyrer och nya islamiska terrorister. Men det som ligger i centrum för Guillous bok är lite väl konspiratorisk.

PLO har nu funnit en partner i Putins Ryssland som nu kommer att sälja en atomubåt till PLO med arabiska och ryska besättningsmän. Dom inkallar den forna svenska James Bondfiguren och övermänniskan Carl B Hamilton från skuggan att leda ubåten mot Israels flottbasar. En fiktiv litterär önskedröm som jag kan tänka mig att Jan Guillou drömmer om i sina våtaste drömmar. Men som roman är den faktiskt tråkig och pratig med många partier som visserligen skall knyta ihop allting till en komplicerad berättelse. Men det är för många turer innan man landar i romanens kärna. Det är som vanligt storpolitik på högsta nivå när Hamilton äntligen tar parti för PLO som han aldrig gjorde i dom gamla romanerna fullt ut för då var han fortfarande bunden till vissa svenska normer inom arméns regler och lagar.

Jag tröttnar snart på romanen fast den har en intressant bakgrund och den får oss förstå det som Jan Guillou har skrivit i sina krönikor i Aftonbladet under sina år som journalist och debattör med andra perspektiv än dom vanligt korrekta i Sverige. Men stundtals kan politiska tankar i romaner stå ivägen för den litterära ambitionen. Här i denna bok får Jan Guillou dom olika rollerna att inte riktigt gå ihop utan dom krockar för mycket. Debattboken blir roman medan romanens intrig står ivägen för budskapet. Det är inte någon av jan Guillous bästa böcker.

Wilhelm Agrell.Om vi istället går till freds och konfliktforskaren Wilhelm Agrells nya bok om Raul Wallenbergs insats i Ungern för den judiska saken så får vi nya bilder kring hans försvinnande. För Wilhelm Agrell menar att Wallenberg hade dubbla agendan i Ungern under sin korta diplomatiska karriär. För det kan vara så att dels var agent för västvärldens underrättelsetjänster och samordningsman för att rädda undan så många judar det var möjligt i dessa tider. Ungern höll på vackla mellan nazismens inflytande och västvärlden under kriget.

Sovjet visste att Raul Wallenberg var spion och därför grep dom honom efter krigets skede.

Raul Wallenberg.Wilhelm Agrell målar upp bilder av Stockholm och Ungern som västvärlden, Sovjet och nazismen som en häxkittel för underjordiskt spionage och sabotageverksamhet. Det är mycket förvånande hur svårt det var för dom allierade att samordna sina underrättelsetjänster med varandra. Då prestige, fördomar och dumt snobberi fick även ländernas egna olika myndigheter att bevaka revir och annat maschotrams. Wilhelm Agrell vill först kartlägga hur underrättelseväsendet först såg ut liksom det militära läget så att vi kan förstå dom inblandande partnernas olika agerande och därifrån dra vara slutsatser om Wallenbergs egen personliga roll. Det finns mycket dunkelt kring Raul Wallenbergs försvinnande till Sovjet. Men misstanken om spionage är nog väldigt nära sanningen kan jag tänka mig när det gäller vad som egentligen hände i Ungern i krigets slutskede.

Men läs boken så kan du själv bestämma dig vad som hände i början av kalla kriget 1947.

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass