Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Juli Zeh — Leklust

Norstedts

Arto Paasilinna — Snabblar

Brombergs

Juli Zeh har i Tyskland vunnit alla litterära priser som man någonsin kan vinna i sitt hemland som ung eller lagom cynisk uppdaterad författare. Juli Zem amoraliska moralist i romanen är en intellektuell prestation av hög klass så att man nästan darrar av hänförelse. Men en mera cynisk tänkande tjej vid namn Ada som är 14 år gammal men lillgammal i beläsenhet men omogen i de sexuella sammanhangen. Det är en sån där roman man läser och plötsligt kommer man på sig att man tycker illa om antihjältens tröttsamma cynism och överlägsenhet gentemot alla andra som inte har hennes perspektiv på livet. Men ändå gillar jag hennes intellektuella utanförskap som innebär att ingen annan förstår sig på henne i skolan eller vardagen. Men så blir hon vän med hårdrockaren Alev som tillhör ett gäng gothrockare som spelar i band och lever ett annat liv än dom övriga ungdomarna på skolan. Romanen är lite påfrestande då man får en sort filosofisk ställningstagande från författaren som ger oss verklighetens bilder som ständigt ifrågasätter moralen och den sociala spegel filosofin ställer i fråga om vår personliga moral. För Alev har inga direkta moraliska skrupler utan tillkännager en sorts fiktiv nihilism emot sin omgivning där hon på tonåringens klassiska kroppshållning och allmänt likgiltiga släpiga vet-bäst-stil. Det retar mig och tröttar ut mig som läsare. Men behållningen ligger på det plan där filosofin hos Ada ifrågasätter samhällssystemets bärkraft genom att agera tvärtemot ledande normativa värderingar. Hon har sig själv och lär sig livet som i en klassisk bildningsroman i Goethes andliga sällskap.

Men hon får i sig lärdomar som också blir häftiga kaosupplevelser och för hela berättarstrukturen framåt i linjär riktning. Men det är ändå en storslagen modern roman om vår samtid och närtid som stöts ihop och bort från varandra. Jag visste inte att bitter cynism kunde vara så nihilistisk skön att ta med sig på ängen där livet dansar hambo med min personlighet. Styvt gjort Juli Zeh.

Ännu en gång drar Finlands främste humorist igång en satir om än inte så roligt som det brukar bli utan snarare mindre och lågmäldare i vildheten. Men romanen om den unge elefantskötaren Lucia som arbetar på Finlands störste cirkus när EU 1986 förbjuder levande djur på cirkusar. Så Lucia och elefanten Emilia ger sig ut på en Rysslandsresa och tar sig tillbaka till Finland där målet blir att återbörda elefanten till Afrika igen. En trivsam roman som verkligen visar på varför Arto Paasilinna är Finlands mest omtalade humorist efter vår käre Hammarén förstås.

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass