Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XXXIII

Sveriges främsta politiker Sten Andersson är död

Sten Andersson.Han var solidaritetens röst och den eviga demokratiska socialdemokraten som fick Arafat att till slut erkänna Israels rätt till existens. Sten Andersson var också mannen som fick radikala judar och palestinier att kunna fördomsfritt att samverka i en strävan mot fred. Därför måste alla backslag vara rena dårpippin i Sten Anderssons kamp för global rättvisa. För mig står Sten Andersson för den bästa av traditioner då Olof Palmes gärning kunde få utlopp för den internationalitet som var fred och demokrati. För mig symboliserade Sten Andersson alltid denna tradition av riktig god socialdemokrati. Vi talar inte om Göran Perssons usla ljumma socialdemokrati utan av brinnande aktivism. Den som även Anna Lindh brann för innan hennes liv släcktes i ett vansinnesdåd. Men Sten Andersson var även den underfundiga humorns mästare som tog över rollen som socialminister med hjärta. Jag kan nästan jämföra han med gamle Gustav Möllers patos. Gamla och äldre människors utsatthet var ett område han brann för i många år. Jag växte upp i ett traditionellt socialdemokratiskt hem och där fanns denna ständiga gentleman som alltid varit partisekreterare, socialminister och som sista post under Ingvar Carlsson, utrikesminister alltid omkring mig i barndomen som ett eko. Nu är denna stora svenska internationalist död.

Vila i frid från fridstörare nu Sten.

Sven Nykvist är död 1922–2006

Sven Nykvist.Sven Nykvist var Ingemar Bergmans främsta huvudfotograf i sina filmer från Jungfrukällan och framåt till den sista filmen Fanny och Alexander. Sven Nykvist hade ett världsrykte om sig som den fotograf som kunde fånga in stämningar och känslor som verkligen förenade filmens estetik med berättelsens tempo. Se dom flesta Ingemar Bergmanfilmer så förstår du. Men även Andrej Tarkovskij och Roman Polanski utnyttjade hans fina filmarbete liksom Woody Allen (Bergmanfanatiker) i några av hans filmer. Sven Nykvist arbetade med teatermannen Pete Brooke och Louise Malle som exempel på filmare som såg kvaliteterna hos Sven Nykvist som yrkesman. Han arbetade även stundtals med Arne Mattssons dokumentärfilm Salka Valka som blev en milstolpe under 50-talets dokumentära filmutveckling. En världskänd svensk bildgeni har nu avlidit. Men vi säger bara att himlen får nu en filmare att se upp med. Vila i frid.

Gamle SAF-direktören Curt Nicolin är död 1921–2006

Curt Nicolin.Jag anser att det var under Curt Nicolins tid som svensk näringsliv blev fientligt inställda till människor och fackföreningar. Curt Nicolin var den som såg till att tankesmedjor som Timbro ville ha ett brutalt systemskifte som i Thatchers och Reagans anda. Flexibel arbetsmarknad med timanställningar, lönesänkningar, antifackligt och se till att människor som inte är rika skall få så usla villkor som möjligt. Curt Nicolin symboliserar hos mig dom sämsta traditioner som fortfarande gäller för svensk näringsliv och borgare. En rå cynisk politik som mest handlar om att berika direktörer. Curt Nicolin var en viktig del av ett hårdare samhällsklimat som började under 80-talet och som nu kommer bli en realitet med en borgerlig regim.

Curt Nicolin var därför en intressant borgerlig personlighet.

Musik

Amy Grant — Time Again: Amy Grant Live All Access

Atlantic R&B 1955–1957 Volym 3

Basement Jaxx — Crazy Itch Radio

Beck — The Information

Bob Dylan — Modern Times

Bob Marley — The Ultimate Collection, The Best of Bob Marley & Colour Collection

Dionysus — Fairytales and Reality

Dixie Chicks — Taking the Long Way

Eddie Wheeler — Humble Plea

Elton John — The Captain and the Kid

En liten notering om The Rolling Stones

Evanescence — The Open Door & Black Label Society — Shot to Hell

Fibes, Oh Fibes! — Still Fresh & Emotional

Punkfunkens urfäder — Gang of Four och The Pop Group

Grandaddy — Just like the Family Cat

Hip Hop Best: The Collection

Justin Timberlake — Future Sex, Love Sounds & Beyonce — B’Day

Kasabian — Empire

Klaxons nya låtar på nätet & Junior Boys — So This Is Goodbye

Korta musikrecensioner XXI

Los Lobos — The Town and the City

Mando Diao — Ode to Ochrasy

Marit Bergman — I Think It’s a Rainbow

Nelly Furtado — Loose

OHM — Star Fall

Pete Rock — Underground Classics

Peter Nordwall Ensemble — Kanon

REM — And I Feel Fine: The Best of the I.R.S. Years 1982–1987

Scott Stappt — The Great Divide

The Killers — Sam’s Town & Barenaked Ladies — Barenaked Ladies Are Me

The Lemonheads — The Lemonheads

The Mars Volta — Amputechture

Theatre of Tragedy — Storm

Ultravox — Systems of Romance & Level 42 — Retroglide

Veruca Salt — IV

Wilson Pickett — In Philadelphia

Wolfmother — Wolfmother

Yellowcard — Lights and Sounds

Yo La Tengo — I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass